Kadıköy’de Gezilecek Yerler
Kadıköy, İstanbul’un en canlı semtlerinden biri. Tarihi Moda Tramvayı, Moda Sahili ve Haydarpaşa Garı, ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken yerler arasında. Ayrıca, Barlar Sokağı ve Bahariye Caddesi, şehrin en popüler alışveriş ve eğlence merkezleridir. Kadıköy Çarşısı ve Balık Pazarı, yöresel lezzetler ve alışveriş için ideal.
Kadıköy’de Gezilecek Yerler
Özgürlük Parkı ve Yoğurtçu Parkı, doğa severler için harika seçenekler sunuyor. Fenerbahçe Marina ve Kalamış Yat Limanı, deniz ve yatçılık tutkunları için vazgeçilmez. Kadıköy’ün tarihi ve kültürel zenginliği, her ziyaretçiye unutulmaz anlar yaşatıyor.
1- Haydarpaşa Garı
Haydarpaşa Garı İstanbul’un cumhuriyet dönemindeki giriş kapısı olarak, bir nevi gurbete çıkan yolun sonuydu. İstanbul’a Anadolu’dan trenle gelenlerin ilk durağı aslında son durağı olan Haydarpaşa Garı 1908 yılında inşa edilmiştir. Yıllarca filmlere, romanlara, tiyatro oyunlarına konu olan ve mekan olan Haydarpaşa Garı İstanbul’un simge yapılarından biridir. Günümüzde birçok spekülasyona konu olan gar için en önemli tespit İstanbul’un son dönemine damga vurmuş olduğu gerçeğidir.
2- Moda İskelesi
3 Tarafı denizlerle çevrili bir yer düşünün, şurası deniz görüyor mu, buranın manzarası nasıl diye dert etmeyeceğiniz bir yer hayal edin, martıların sesleri arasında çayınızı yudumlayın yada güne erken başlayarak güzel bir kahvaltı yapın. Tarihi Moda İskelesinden bahsediyorum, Burası Modan’nın en güzel yerlerinden biridir. Her işletmeye nasip olmayacak şekilde her köşesinde farklı bir manzara gizli, hem ekonomik hemde nezih bir yer.
3- Fenerbahçe Feneri
Kanuni Sultan Süleyman’ın Mart 1562 tarihli Üsküdar Kadısına verdiği fermanı ile bu fenerin yaptırıldığı bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nin kaynaklarında bu fener; “Bağçe-i Fener“ adı ile geçer. Osmanlı Devletinin inşa ettiği ilk fener olma özelliğini taşıyan Fenerbahçe Feneri günümüzde oldukça fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
4- Akmar Pasajı
1999 depremi öncesi çeşitli kafe ve müzik marketlerinin olduğu bir yerdi Akmar Pasajı. Depremden sonra haberlerde polislerin çokca yaptıkları baskınlar ile gündeme geldi. Şimdilerde ise çoğunlukla öğrencilerin ders kitaplarını temini için kitapçıları barındıran bir sahaf. Sıradan bir sahaf değil elbette. Pek çok eski – yeni kitaba uygun fiyatlara ulaşabileceğiniz bir pasaj. Kadıköydeki pek çok pasajdan ayıran en büyük özelliği ise bu pasajın arşivinin diğerlerine göre daha çok olması.
5- Boğa Heykeli
Meşhur Kadıköy Boğa Heykeli dediğimiz zaman yediden yetmişe gençlerin buluşma anıları gelecektir aklına. :) İstanbul da Boğa Heykeli der demez herkesin aklına ilk gelecek yer Kadıköy olacaktır. Yapım tarihi oldukça eski olmasına karşın Kadıköy ile tanışması ve özdeşleşmesi yakın tarihtir aslında… 1987 yılında Altıyol, boğa heykeline ev sahipliği yapmaya başladığında, 123 yıl olmuştur yapılalı! İstanbul’a gelişi ve dolaştığı mekanlar ile baş döndürücü bir yolculuğun kahramanı olan heykel nihayetinde bir buluşma ve tarif noktası olarak Kadıköy’ün ayrılmaz bir parçası olmuştur.
6- Kadıköy Salı Pazarı
İstanbul’un en eski pazarlarından Kadıköy Salı Pazarı, alışveriş merakıyla nostaljiyi bir arada yaşamak isteyenlerin uğrak mekanlarından birisi. Çok eskilere dayanan tarihinde, sadece Pazar yeri olarak değil, aynı zamanda ip cambazlarının gösteri yapıp, insanların mesire alanı olarak kullanıldığını da öğreniyoruz. Kadıköy Kuşdili’nde yer alan Pazar, daha sonra belediye meclisini karırıyla daha farklı bir yere taşındı. Bu taşınmanın sebebi, pazara olan ilginin çok fazla olmasıyla Pazar alanında yaşanan trafik ve park sorunu, mahalle sakinlerinin rahatsızlık duyması. Şuan Kadıköy’ün Fikirtepe taraflarında yer alıyor tarihi Kadıköy Salı Pazarı…
7- Yoğurtçu Parkı
2010 yılında yapılan bir protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy Belediyesi’ne devredilen Yoğurtçu Parkı bugüne kadar pek çok düzenlemeye uğramıştır. Toplam kullanım alanı 30.000 m² ‘den fazla olan Park’ın 15.000 m² ‘sini yeşil alan kaplamaktadır. Parkın 5 farklı bölümünde bulunan çocuk oyun alanları toplam 400 m² ‘yi kapsıyor.
8- Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Spor Kulübü Faruk Ilgaz Tesisleri ve Kalamış Marina’ya komşu olan Fenerbahçe Parkı adını ucunda bulunan 1562 tarihli fenerden alan bir ada üzerinde yer alıyor. Yat limanının yapılışıyla birlikte karadan iyice ayrılan bölge sonradan bir yaya ve araç köprüsüyle karaya yani Fenerbahçe burnuna bağlanmış. Çok eski dönemlere tanıklık etmiş olan park Doğu Roma İmparatoru Iustinianus’un eşi Theodora’ya ait bir sarayın kalıntılarını barındırıyor.
9- Selami Çeşme Özgürlük Parkı
İstanbul dışına çıkamayanlar için nefes alacak yerlerden biri olan Selamiçeşme Özgürlük Parkı hafta içi ve hafta sonu her yaştan insanın oturup dinlenebileceği, şehrin gürültüsünden bir nebze de olsa uzaklaşabileceği, yeşilin çeşitli tonlarıyla kucaklaşabileceği parklardan birisidir.
10- Caddebostan Kültür Merkezi
Caddebostan Kültür Merkezi (CKM), açıldığı günden beri Anadolu Yakası’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. İki ayrı konferans salonu bulunan Merkez’de Büyük salonun 655, küçük salon 126 seyirci ağırlayabiliyor. Ayrıca CKM, tiyatro oyunlarına, caz ve klasik konserlere, sinema gösterimlerine, ulusal ve uluslararası sanatçıların sergi ve panellerine ev sahipliği yapıyor.
11- Süreyya Opera Binası
Kadıköy’ün en çok ziyaret edilen ve aynı zamanda en tarihi yapılarından biri olan Süreyya Opera Binasının yapımı 90 yıl öncesine dayanıyor. Binayı Süreyya İlmen ( Paşa ) 1924 yılında, Bahariye Caddesi üzerinde yaptırır.
12- Barış Manço Müzesi ( Evi )
İstanbul’da çalışmalarını yaptığı ev günümüzde Barış Manço Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Türk müzik dünyasının en önemli sanatçılarından biri olan ve 7’den 70’e büyük küçük milyonların sevgilisi olan Barış Manço, geride bıraktığı ölümsüz eserleri ile günümüzde halen popülerliğini korumaktadır.
13- Kazım Karabekir Paşa Müzesi
Şuan müze olarak kullanılan bina aslında Kazım Karabekir Paşa’nın hayatının bir bölümünü geçirdiği ev. 4 Katlı ahşap binanın mazisi ise 1800’yü yıllara kadar dayanıyor. Sultan 2. Abdülhamit’in eğitim bakanı olan Antepli Münif Tahir Paşa, İtalyan mimar ve heykeltıraş Rozette’dan Erenköy’de bir köşk yapmasını ister. Köşk yapılır ama ne yazık ki Antepli Münif Tahir Paşa’ya bu güzel köşkte oturmak hemen hemen hiç nasip olmamış. Köşk, 1. Dünya Savaşı’nda hastane olarak kullanılmış. Savaş sonrasında bir ara okul olarak kullanılan köşk, sonrasında harap olur. Şuan ise Kazım Karabekir Paşa Müzesi olarak kullanılmaktadır.
14- İstanbul Oyuncak Müzesi
En yaşlısı yaklaşık 300 yıllık olan tarihi oyuncakların sergilendiği Göztepe/İstanbul’daki Oyuncak Müzesi, 23 Nisan 2005 tarihinde Sunay Akın tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’nin oyuncak müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Ailecek ya da sevdiklerinizle güzel bir gün geçirip çocukluğunu hatırlamak isteyenler ya da çocuğuna unutamayacağı anlar yaşatmak isteyenler için en doğru adres olan bu müzede 4 bine yakın oyuncak bulunmakta.
15- Osman Ağa Camii
Osman Ağa Cami ilk olarak 1612 yıllında Babüssaade Ağası Osman Ağa tarafından inşa edilmiştir. Caminin mimarı belli değildir. Ahşap yapıya sahip bu cami 1811 yıllında Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut tarafında yenilemiştir. 1878 yıllında Kadıköy’de çıkan büyük yangın sonucunda cami tamamen yanmıştır. Daha sonra bugün Kadıköy’de bulunan Osman Ağa cami tekrar inşa edilmiştir.
Bonus: Dondurmacı Ali Usta
Dondurmacı Ali Usta‘yı bu kadar meşhur yapan elbetteki lezzeti. Peki bu lezzetin sırrı ne diye sorarsanız, taze meyvelerin kullanılarak günlük yapılması. Herhangi bir katkı maddesi, tatlandırıcı vs. Kullanılmadan her gün en az 20-25 çeşit taze dondurmaya burada ulaşabilirsiniz.
Diyette olanlar hiç üzülmesinler çünkü burada diyette olanlara özel dondurma da mevcut. Hiç diyet dondurma olur mu? Diye söylenmeyin Ali Usta yaparsa olur diyerek dondurmanın keyfini çıkarın.
Kadıköy’de Neler Yapılır?
Oldukça hareketli bir ilçe olan Kadıköy’de isterseniz kültür sanat etkinliklerine katılabilir, isterseniz içerisinde bulunan parklarda piknik yapabilir ya da sahile inip boğaz havası eşliğinde çayınızı içebilirsiniz.
Kadıköy’e Nasıl Gidilir?
Kadıköy’e ulaşım oldukça kolaydır. Toplu taşıma tercih edenler Metrobüs, Vapur ve Otobüs ile kolayca buraya ulaşabilirler. Beşiktaş Kadıköy Vapuru ile, 34AS Metrobüs seferi ile ya da Kadıköy’e gelen herhangi bir otobüs hattı ile gelebilirsiniz. Ayrıca sarı dolmuşları da tercih edebilirsiniz. Özel araçla gelirken 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanarak ya da Avrasya Tüneli’ni kullanmanız gerekecektir.
Ve son olarak Kadıköy haricinde İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesine göz atmak isterseniz şöyle buyrun. :)