Kastamonu Gezilecek Yerler: Muhteşem 25 Yer
Kastamonu’nun muhteşem 25 yerini sizler için listeledik. Görülmesi gereken tarihi yerler, nerede neler yenir? merak edilen her şey bu yazımızda. 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu gezilecek yerler hakkında bilgiler paylaşacağımız gibi, ne yenir? nerede kalınır? gibi soruların cevaplarını da vermeye çalışacağız.
Kastamonu Gezilecek Yerler Listesi
Kastamonu denildiğinde akla ilk gelen köyleri ve pazarı olsa da aslında bir birinden güzel eşsiz tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan bir yapısı var. Biz de bu muhteşem yapıları bir bir gözler önüne sermek istedik.
1. Gideros Koyu
Batı Karadeniz’deki kartpostallık bir manzaraya sahip olan Gideros Koyu sessiz sakin bir tatil isteyenler için adeta biçilmiş bir kaftan niteliğinde. Gözlerinizi açtığınızda hem yeşili hem de maviyi görebilmenin huzurunu yaşamak isteyenler burada bulunan otel veya pansiyonların birinde konaklayabilirler. Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan bu koy doğanın tüm güzelliğini gözler önüne seriyor.
2. Valla Kanyonu
Valla Kanyonu, Kastamonu gezilecek yerler kapak resmimizi de temsil eden bu yer ili Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü’nde bulunmaktadır. Kanyonun çok değişik bir keşfedilme hikayesi bulunmaktadır. 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gezmek için buraya gelen dört öğrencinin kaybolup, on dört gün sonra Kastamonu’nun başka bir şirin ilçesi olan Cide ilçesinden çıkmaları sonucu keşfedilmiştir. Kısa zamanda medyada yer bulup ünlenen kanyon dünya sıralamasında ilk dört içerisine girmiş olup ülkemizin ise en büyük kanyonu ünvanını sahiplenmiştir. Doğaseverlerin oldukça ilgi gösterdiği bu kanyon kısa zamanda büyük ilgi görmüş ve ziyaret yeri haline gelmiştir. Yalnız oldukça zorlu parkurlardan oluşan kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir.
3. Ilıca Şelalesi
Şehrin gürültüsünden kaçıp doğa turuna çıkmak isteyenler için muhteşem bir manzara sunan Ilıca Şelalesi görülmeye değer bir doğa harikası. Yaklaşık 14 metre yükseklikten dökülen su ve döküldüğü yerde muhteşem bir gölet. Görüntüsüyle insanın içini açan, suyun ve kuşların sesiyle sizi bambaşka yerlere götüren şelale hem ailenizle, hem de sevdiklerinizle gelebileceğiniz sakin bir yer.
4. Şehriban Kanyonu
Şehriban Kanyonu Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bulunan eşsiz bir doğa harikasıdır. Dik yamaçları ile meşhur kanyon zaman zaman bir metreye kadar birbirine yaklaşmaktadır. 1997 yılında ilk kez Atlas ekibi tarafından geçilen kanyon hala gizemini koruyan ender yerlerdendir.
5. Dipsizgöl Tabiat Parkı
Kastamonu gezilecek yerler dendiğinde benim aklıma gelen ilk yer, doğa ile iç içe, kuş sesleri ile uyanabileceğiniz, sessiz sakin bir tatil geçirmek, dinlenmek ve bol bol enerji toplamak isteyenlerdenseniz Dipsizgöl Tabiat Parkı tam size göre. Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bulunan Dipsizgöl eşsiz doğal güzelliği ile sizleri kucaklıyor
6. Ginolu Koyu
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde bulunan Ginolu Koyu, hem bulunduğu konum hem de doğa ile iç içe olan yapısı ile adeta bir cennet. Küçücük yapısı yanı sıra bölgeyi kuşbakışı görmenizi sağlayan tarihi Çatalzeytin Kalesi ile vaktiniz varsa muhakkak uğramanızı tavsiye ederiz.
7. Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu, Azdavay ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 7 km uzaklıkta olan kanyona ulaşımın 6 km si taşıtla, 1 km metresi ise yürüyüş parkurunda geçmektedir. Kanyonun yüksekliği ise 1200 metredir. Bu yükseklikte sizi bekleyen manzara karşısında büyüleneceğinizden emin olabilirsiniz. Son yıllarda büyük atılımlar yapılmaya başlanan kanyon için ahşap engelli yürüyüş parkuru yapılmış olup cam teras yapım çalışmaları da devam etmektedir.
8. Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde Küre Dağları üzerinde, Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Milli park doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Küre Milli Parkı 2000 yılında ”Milli Park” statüsü ile koruma altına alınmıştır. Park 37.753 hektar alanı kaplamaktadır ve “Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Doğa Harikası ” gibi uluslararası listede yer almaktadır.
9. Ilgaz Dağları Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu-Çankırı il sınırları içerisinde 1088 hektar alan dâhilinde tesis edilmiştir. Bozulmamış, doğal güzellikleriyle ülkemizin Turizm potansiyeline sahip yerlerinden olan Ilgaz Dağları, kış turizmi açısından da oldukça önemlidir. Kışın kayak takımınızı alıp gitmenizi tavsiye ederiz.
10. Horma Kanyonu
Pınarbaşı ilçesinde bulunan bir diğer kanyon Horma Kanyonu’dur. İçerisinden geçen zara çayı en son olarak alt bölümündeki Ilıca Şelalesinden çıkar. Profesyonel sporcuların tercih ettiği kanyona ailecek yürüyebileceğiniz platform da mevcuttur.
11. Ejderha Çukuru
Ejderha Çukuru, Doğal güzellik bakımından oldukça zengin olan Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyünde bulunmaktadır. Çukurun genişliği 12 ile 15 m arasında değişmektedir. Ejderha Çukuru derinliği 385 metredir. Profesyonel dağcıların tercih ettiği alanlardan biri olan mağaranın gezi rehberinizde olmasında yarar var.
12. Mantar Mağarası
Sümenler Köyü yakınlarında ormanlık arazide bulunan mağara, Pınarbaşı İlçe merkezine 30 km. uzaklıktadır. Mağara adını yaklaşık 30 metre içeride bulunan dev bir mantarı andıran 4 m. yüksekliğindeki kalker kütlesinden almıştır. Mantar Mağarasının tavan yüksekliği 15-20 metre aralığında değişmektedir.
13. Ilgarini Mağarası
Pınarbaşı ilçesi Sümenler Köyünde bulunan Ilgarini Mağarası prehistorik açıdan önem taşıyan 858 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük 4. büyük mağarasıdır. Mağaranın normal olarak gidilebilen uzunluğu 250 metredir. Mağaraların bir patika ile inilen yerinde kilise ve mezarlar olan bir salon vardır.
14. Kastamonu Kalesi
Kastamonu gezilecek yerler listemizde tarihi ve kültürel yapılara bir göz atacağız beraber. Görmenizi istediğimiz ilk yer Kastamonu Kalesi, şehrin sembol iki anıtından da birisi. 2. yüzyılda Bizans Döneminde Komnenoslar Sülalesi tarafından 112 metre yükseklikte ilk inşası yapılmıştır. Şuan görünen Kule ve Burçlar ise Candaroğuları ve Osmanlı Döneminde yapılmıştır.
Şehrin tam tepesinde, kayaların üzerinde yapılan kaleden şehri seyretmenin keyfi bambaşka.
15. Kastamonu Saat Kulesi
Abdurrahman Paşa, şehre saat alınması için Vilayet Meclisi ve Belediye Meclisi’nden karar alır. Bu karardan sonra ücreti Belediyeden karşılanmak üzere İstanbul’a saat siparişinde bulunulur ve Saat Kulesi’nin temeli 26 Ağustos 1885 tarihinde atılır. Saat 2002 yılında küçük bir tadilattan geçmiştir ve şuan görevine devam etmektedir.
Kalenin tam karşısında bulunan Saat Kulesi, şehri kucaklamanız için size güzel bir imkan sunuyor. Merdivenleri biraz yorsa da dinlenmek için zirvede güzel bir kafesi bulunuyor.
16. Nasrullah Cami
Nasrullah Cami, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kastamonu’da inşa ettiği ilk anıtsal eserdir. 1506 yılında köprü ve şadırvan ile birlikte Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Tarihte pek çok önemli olaya şahitlik eden Cami Milli Şairimiz Mehnet Akif ERSOY’un milli mücadeleyi destekleyen konuşmalarını yaptığı yer olarak da bilinmektedir. Kastamonu’nun en büyük camisi özelliğini taşıyan cami şehrin merkezinde bulunmaktadır.
Nasrullah meydanında meşhur “Kel Simit” yemeden dönmeyin.
17. Pompeipolis Antik Kenti
Pompeiopolis Antik Kenti, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunur. Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Diğer bir adı Zımbılı Tepesi olan antik kentin gün yüzüne çıkması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarını Kastamonu Arkeoloji Müzesi gerçekleştiriyor.
18. Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi
Hababam sınıfının meşhur yazarı Rıfat Ilgaz Cide sevdalısıdır. Bu yüzden Cide’de Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bulunmaktadır. Rıfat Ilgaz’ın vefatından sonra onarılan ve müze olarak da kullanılan evde Rıfat Ilgaz Eserleri yanı sıra kullandığı kişisel eşyaları da sergilenmektedir. Her yıl çok sayı da yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzeye yolunuz düşerse muhakkak ziyarette bulunun.
19. Kastamonu Arkeoloji Müzesi
Kastamonu gezilecek yerler kapak resmimize koyduğumuz ikinci en sevdiğimiz yer ise Kastamonu Arkeoloji Müzesi, 1914 – 1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti Binası olarak inşa edilmiştir. Planı Mimar Kemallettin Bey tarafından çizilmiştir. Belirli dönemlerde İstiklal Mahkemesi, Türk Ocağı ve Parti binası olarak hizmet vermiştir. 1925 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK Şapka ve Kıyafet İnkılabı ile ilgili nutkunu burada söylemiştir.
20. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi
31 Ekim 2008 tarihinde geçmişe bir başka açıdan ışık tutan kapsamlı bir kompleks olarak açıldı. İçerisinde Cumhuriyet Evi, Şapka ve Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebek Evi ve Resim Galerisi yer almaktadır.
21. Eflanili Konağı
Hepkebirler Mahallesi Eflanili Sokağı’nda yer almaktadır. 1910 yılında Eflanili ailesi tarafından inşa ettirilmiş olup halen Kastamonu’nun yöresel yemeklerinin sunulduğu restoran olarak hizmet vermektedir.
Kastamonu’ya özgü Etli Ekmek favorimiz.
22. Kurşunlu Hanı ( İsmail Bey Hanı )
Kastamonu merkezinde Attarlar Çarşısı mevkiinde bulunmaktadır. Candaroğlu İsmail Bey tarafından 1460 tarihinden önce yapılmıştır. Kurşunlu Han asırlar boyunca ticaret merkezi olarak hizmet vemiştir. Handa giriş kısmından bazı bölgeler ahır olarak kullanılmış olup üst katta iste 29 tane oda bulunmaktadır.
23. Cem Sultan Bedesteni
Kastamonu Cem Sultan Bedesteni, Kurşunlu Han yanı Terziler Çarşısı olarak bilinen mevkiidir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın 1469 yılında Kastamonu Sancak Beyliği görevine gönderdiği oğlu Şehzade Cem Sultan tarafından yaptırılmıştır. 1800’lü yılların başlarında geçirdiği yangın nedeni ile halk arasında Karanlık Bedesten olarak adlandırılmıştır. 1970 yılında büyük bir yangın geçiren bedesten, 2005 yılında restore edilerek hizmete açılmıştır. Günümüzde restoran olarak hizmet verilmektedir.
Kastamonu Gezilecek Yerler listemizin sonuna geldik. Şimdi kısa kısa Kastamonu’da ne yenir, nerede kalınır bunlara bir göz atalım. :)
24. Kastamonu’da Ne Yenir?
Etli Ekmek: Kastamonu’ya özgü bir lezzet olan Etli Ekmek yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Hatta ve hatta imkânınız olursa merkezde değil Daday ilçesinde yemeniz çok daha iyi olur. Çünkü Daday etli ekmeği ile meşhur.
Pastırma: Pek çoğunuz gibi ben de Pastırmanın Kayseri’nin meşhur bir lezzeti sanırdım. Ta ki Kastamonu’da pastırma yiyene kadar. Buranın pastırmasının daha meşhur olduğunu milliyet gazetesinde okumuştum ama tadına bakınca daha iyi fark ediyorsunuz.
Çekme Helva: Kastamonu’ya özgü bir başka lezzet daha. Rivayete göre Padişah kızını isteyen bir gence “kızımın saçından daha ince bir tatlı yaparsan sana veririm” deyince ortaya çıkmış bir tatlı. Gerçekten tatmalısınız.
Kel Simit: Meşhur simit. Susamsız ve soğuduğunda çok sert oluyor. Ama öyleyken bile çay ile birlikte harika oluyor.
Bunların haricinde Taşköprü Sarımsağı ve Kestane Kastamonu’nun diğer meşhur lezzetleri.
25. Kastamonu’da Konaklama Yerleri
Şehir merkezi çok büyük değil. Bir baştan diğer başa yürüyerek 1 – 1.5 saate gidebilirsiniz. Yol boyunca çok sayıda irili ufaklı otel ve pansiyon hizmet vermekte. Burada konaklamak yapacağınız gezi planınız için iyi olabilir. Hem otogara otobüsle 10 dakika mesafede hem de merkezde gezmeye karar verdiğiniz yerlere yakın konumda kalırsınız.
Kastamonu Uğurlu Konakları ( 5 Yıldızlı Otel ): 0366 212 82 02
Kurşunlu Han Otel (3 Yıldızlı Otel ): 0366 214 27 37
Otel Mütevelli ( 3 Yıldızlı Otel ): 0366 222 20 20
Kast Mahall Otel ( 3 Yıldızlı Otel ): 0366 222 24 00
Gün Otel Kastamonu ( 3 Yıldızlı Otel ): 0366 222 22 00
İdrisoğlu Otel ( 3 Yıldızlı Otel ): 0366 214 17 50
Kastamonu Kadıoğlu Konak ( 1 Yıldızlı Otel ): 0366 222 12 14
26. Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’a 510 kilometre, Ankara’ya 242 kilometre uzaklıkta olan Kastamonu’ya hava ve karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs ile seyahat etmek isterseniz çok sayıda ilimizden Kastamonu’ya direk hareket eden otobüs firması bulunmaktadır. Uçak ile gitmek isterseniz de İstanbul’dan haftada 1 gün seferler düzenlenmektedir.
Özel araç ile gitmek isterseniz İstanbul’dan Sakarya, Bolu, Düzce ve Karabük istikametini kullanmalısınız. Ankara’dan gidecek olanlar ise Çankırı ve Tosya üzerinden ulaşım sağlayabilirler.