Pamukkale’de Gezilmesi Gereken 10 Yer
Yılda ortalama 1 Milyon yerli ve yabancı turist ağırlayan Pamukkale eşsiz tarihi ile gelen turistleri adeta büyülüyor. Bu yazımızda Pamukkale’de gezilmesi gereken yerlere ve buradaki tarihe hep birlikte tanıklık edeceğiz.
1- Pamukkale Travertenleri
Sadece ülkemizin değil, dünyanın en güzel yerlerinden birisi Denizli Pamukkale Travertenleridir. UNESCO tarafından da tarihi miras olarak kayıt altına alınan yere her sene binlerce yabancı turist ve yerli turist geliyor. Masalımsı bir yer. Kendinizi harikalar diyarında zannedebilirsiniz. Kalabalıklaşan ve betonlaşan şehirlerden sonra doğal ve organik bir oluşum içerisinde yürümek, ne stres bırakıyor ne de gam, tasa ve dert!
2- Yeşildere Şelalesi
Yeşildere Şelalesi diğer adıyla Ağlayan kaya şelalesi, Denizli ilinin en eski ve en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Alabalıkların ve kümes hayvanlarını yetiştirildiği, yeşilin ve şelalenin bol olduğu bir yer. Doğal güzellikleri nedeniyle görülmeye değer. Ağlayan kaya denmesinin sebebi ise, bölgede bulunan Yeşildere Şelalesinin ağlayan bir kayayı andıran doğa harikasını meydana getirmiş olması.
3- Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Denizli’de bulunan bir başka antik kentlerden birisi Hierapolis’tir. Kelime anlamının kutsal kent olduğunu sanıyorum. Milattan önce 190 yılında kurulmuş. Kent hakkında birçok efsane ve ilginç anekdotlar anlatılıyor. Helenistik ruha sahip bir kentti anlayacağınız. Ancak kent büyük bir deprem sonucunda bertaraf olmuş. Sonrasında ise Romalılar tarafından inşa edilmiş. Tabi kendisine has orijinal mimarisi de böylece kaybolmuş. Helenistik tarzını kaybetmiş. Şimdilerde bu kentin hamam bölümü, 1984 senesinden beri Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor.
4- Karahayıt Kaplıcaları
Karahayıt Kaplıcaları tesisleri Denizli ülkemizin kaplıca bakımından en zengin yerlerinden birisidir. Bu nedenle dünyanın birçok yerinden de şifa bulmak isteyen kişiler Denizli’ye gelir ve kaplıcalarda en az bir hafta tatil yapar. Karahayıt kasabası, Denizli ilinin en iyi kaplıca merkezlerinin olduğu kasabadır. Pamukkale termal kaplıca sınırının içerisindedir. Bu termal su kolunun bir devamıdır. Yer, Pamukkale ilçesinin beş kilometre kadar da kuzey tarafındadır.
5- Laodikeia Antik Kenti
Denizli çok eski bir yerleşim yeri. Kentte antik dönemlerden kalma birçok eser ortaya çıkıyor. Ayakta kalan antik kentlerde koruma altına alındı. Gelen turistler uğrak yerleri arasında koruma altına alınan antik kentler de var. Laodikeia Antik Kentinde insanın ilgisini farklı yapılar ve kullanılan malzemeler çekiyor. Bundan yüzyıllar öncesine dayanan hayatları hayal ediyorsunuz. Geçen zamanı düşüyorsunuz. Sonra kendi yaşadığınız dünyaya bakıyorsunuz. İçinizden “Kimler gelmiş, kimler geçmiş” demeden edemiyorsunuz.
6- Pamukkale Natural Park
Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri girişinin yakınında, travertenlerin hemen altında bulunan Pamukkale Naturel Park ziyaretçilerini kocaman gölet içerisinde yüzen ördek ve kazları ile karşılıyor. Gölet etrafında bulunan kafeteryalarda bir şeyler yiyip içmekte mümkün.
7- Kaklık Mağarası
UNESCO dünya mirası listesinde yerini alan mağarayı beğenmemek mümkün değil. Kaklık Mağarası tam bir doğa harikası. Adeta Pamukkale Travertenlerinin yeraltı versiyonu. Ama ulaşım oldukça zor. Ancak mağaranın çevresi güzelce düzenlenmiş. Otopark ve Tuvalet haricinde bir şey yok. Yol üstü değil. Hususi gitmeniz gerekiyor. Ama bu güzellik için gitmenize değer.
8- Pamukkale Antik Havuz
Hierapolis Antik Kenti içerisindeki Antik Havuz bir deprem sonucu meydana gelmiştir. Havuz suyun sıcaklığı nedeni ile rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasının yanı sıra, kalp hastalığı, damar sertliği, tansiyon, romatizma gibi pek çok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Havuzun içine girebilmek için ekstradan 32 TL vermeniz gerekiyor.
9- Hierapolis Antik Kenti
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti‘nin giriş kapısında işlenmiş Medusa figürü, Tanrıça Medusa’dan korunmak amacıyla yapılmıştır. bu bilgi o dönemlerde mitolojik tanrılara olan inancı güçlendirmektedir. M.S. 395 yılında Bizans’a aitken 1210 yılında Anadolu Selçukluları’nın sınırlarına eklenmiştir. Fazlasıyla turist çeken Hierapolis Antik Kenti, yeraltı sularıyla da (Pamukkale Travertenler) tarihte tedavi amaçlı kullanılmıştır.
10- Hierapolis Anfi Tiyatro
Muhteşem bir göz ziyafeti bin bir zahmetle yapılmış olan Hierapolis Anfi Tiyatro, kentin biraz yukarısında aşağı ovaya bakıyor. Antik Havuzun hemen üstünde dik rampayı tırmanarak vardığınızda boşuna çıkmadığınızı anlıyorsunuz. Müthiş bir manzara, tavsiye ederim.