Sultanahmet Gezilecek Yerler Listesi
Sultanahmet meydanı İstanbul’un en eski yerlerinden biri. Sultanahmet gezilecek yerler ve görülecek tarihi yerlere bir liste halinde göz atacağız.İstanbul’un yedi tepesinden biri olan Sultanahmet Meydanı, gerek tarih gerekse kültür turizmini yansıtan atmosferiyle İstanbul’un en önemli meydanları arasında yer alır.
Çok uzun yıllar Bizans’ın başkentliğini yapan İstanbul’da imparatorluktan kalma birçok eser bulunuyor. Daha sonra Osmanlılar tarafından 1453’de fethedilen İstanbul’a yaptırılan nadide ve eşsiz eserler, daha zengin bir mirasın günümüze ulaşmasını sağladı.
Cami, medrese, hanlar, pazarlar ve kilise gibi değişik tarihi mekanların gezilecek yerler listesinde yer aldığı Sultanahmet meydanında, kültürel anlamda doyum noktasına ulaşabilirsiniz. İşte Sultanahmet meydanında gezilmesi gereken yerler..
Sultanahmet Gezilecek Yerler Listesi
Başlamadan önce kısaca tarihi: Sultanahmet Meydanı, ismini Osmanlı padişahı Sultan Birinci Ahmet’ten alıyor. Roma döneminde ise meydana hipodrom deniliyordu. Roma halkının çeşitli aktivite ve gösteriler düzenlemek için meydana hipodrom inşa ediliyor. Aktif olarak kullanılan hipodromun etrafına ise, Dikilitaş, Ayasofya, Örme sütun gibi eseler inşa ediliyor. Bugün de görülebilen eserlerin birçoğu günümüze ulaşmıştır.
Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii: Meydanın en önemli eseri ve Osmanlı döneminde inşa edilen en nadide camilerimizden birisidir. Bu nedenle meydana gelenlerin ilk olarak gezdiği ve manevi atmosferinden yararlandığı camii olarak oldukça kalabalıktır. 1619’da yapımı tamamlanan caminin mimarı, Sedef Mehmet Ağa’dır. Birinci Ahmet tarafından verilen talimatla yaptırılan caminin 260 penceresi, 40 metre yükseklikte kubbeleri bulunuyor. Cami avlusunda; şifahane, medrese, aşhane, çarşı, imarethane ve türbe yer alıyor.
Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi: Roma’dan kalma eserler içerisinde bulunan Ayasofya’nın tarihi oldukça eskidir. Kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de, 4.yüzyıl eserlerinden birisi olduğu sanılıyor. Bizanslılar tarafından kilise olarak kullanılan yapı, İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanıldı. Ancak 1935’de alınan bir kararla cami, müzeye çevrildi. Bugün ise, müze olarak turistlerin ziyaretine açıktır.
Dikilitaş
Dikilitaş: İstanbul Sultan Ahmet Meydanında bulunmakta olan Dikilitaş, Mısır’ın Asya’da kazanmış olduğu zaferin anısına dikilmiş olan bir taştır. Taşın İstanbul’a hangi devlet tarafından ve hangi şartlar altında taşınmış olduğuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İstanbul’da bulunan dikilitaş 20 metre yüksekliğinde bulunmaktadır. Dikilitaşın üzerine resim işlenmiş, bu resimlere bakıldığı zaman bir parçasının eksik olduğu anlaşılmaktadır. Ancak kırılmış olan parçanın ne zaman ve nasıl kırıldığıyla ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi: 1850’lılı yıllarda temelleri atılan müzenin asıl hedefi, Osmanlı mimari eserlerini korumaktı. Ancak daha sonra İstanbul antik kentlerinde çıkarılan en önemli eserlerin sergilendiği müze olarak kullanılmaya başladı. Ahmet Fethi Paşa tarafından açtırılan müze içerisinde Helenistik dönemden kalma birçok eser ve heykeller yer alıyor.
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray, Osmanlı merkezi yönetimin idare merkezi haline getirilmiştir. Hem padişahın ikamet ettiği hem de Enderun Mektebi gibi bölümlerle devlet adamlarının yetiştirildiği çok amaçlı bir külliye olarak kullanılmıştır. İçerisinde kütüphane, meclis odaları, mektep ve medrese gibi farklı ihtiyaçlar için inşa edilmiş bölümler bulunuyor.
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı: Sultanahmet meydanındaki gizemli gezi noktalarından birisi olarak iştihar eden yapı, Bizans döneminden kalmıştır. Belgrat tarafından su getirilmesi için tasarlanan sarnıç; 140 metre uzunluğa ve 7 metre de genişliğe sahiptir. 150’den fazla sütuna sahip bulunan sarnıç oldukça ilgili çekiyor.
Gülhane Parkı
Gülhane Parkı: Osmanlı döneminden kalma park, 100 dönümlük arazi üzerine kuruludur. İçerisinde birçok kafe ve çay içmek için mekan bulunan yerin yeşilliği görülmeye değerdir. Yürüyüş alanları, park ve süs havuzlarının yer aldığı parktaki ağaçlar da oldukça eskidir. Sultanahmet meydanının kalabalığından sıkıldıktan sonra temiz hava almak ve biraz dinlenmek için tarihi Gülhane parkını ziyaret edebilirsiniz.
Haseki Hamamı (Hürrem Sultan Hamamı)
Haseki Hamamı: Mimar Sinan tarafından yaptırılan hamam, şu anda dokumacılık sanatını konuşturan ustaların dükkanları haline gelmiştir. Ancak hamam görünümünden hiçbir şey kaybetmeden korunuyor ve ziyaret edilebiliyor. Ayasofya’nın hemen karşısında yer alan Haseki hamamı, Hürrem Sultan’ın arzusu üzerine inşa edilmiştir.
Alman çeşmesi
Alman Çeşmesi: Sultanahmet meydanında yer alan sekiz kubbeli çeşme, Alman İmparatoru İkinci Wilhelm için Almanlar yaptırmıştır. İçi altın kaplama olan çeşmenin kubbe tarzında inşa edilmesi Müslüman mimarisinin örnek alınmasından dolayıdır. Çeşme, 1901 yılında açılmıştır.
Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk İslam Eserleri Müzesi: İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan müze içerisinde Kafkas, Anadolu ve Balkanlara ait birçok eser sergileniyor. Osmanlı, Selçuklu dönemine ait İslami eserlerin de yer aldığı müzenin tarihi binası da gezilmeye ve görülmeye değer yerler arasındadır.
Sultanahmet meydanının her köşesinde gezilecek bir yer bulmak mümkündür. Ancak en önemli noktalar arasında yukarıda saydığımız yerler geliyor.
Ve son olarak Sultanahmet gezilecek yerler sizi kesmediyse şöyle bir İstanbul turuna çıkmak isterseniz; İstanbul gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye de mutlaka bir göz atın derim. Başka bir gezide görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)
Sultanahmet Meydanına Nasıl Gidilir?
Fatih semtinde yer alan meydana, Anadolu yakası üzerinden Marmaray ile 10 dakika içerisinde gelmek mümkündür. Yine Avrupa yakasının herhangi bir ilçesinden Fatih Eminönü’ne ulaşmak ve sonrasında da beş dakikalık bir yürüyüşle meydana gidebilir.