Türkiye’deki Tarihi Kaleler | En İhtişamlı 10 Yer!

Türkiye’de yüzyıllar önce savunma amacı ile yapılmış savaş zamanlarından kalma tarihi kalelerin en ihtişamlı hallerini hala görmek mümkün. Bir çoğu zamana meydan okurcasına dimdik ayakta duruyor.

Türkiye, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış oldukça zengin bir coğrafyadır. Bu özelliği sayesinde farklı devletlerin yurt edindiği Türkiye’de söz konusu devletlerin inşa ettiği pek çok kale vardır.

Geçmişte savunma amacıyla tercih edilen kaleler bugün turistik birer cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu eşsiz kalelere gelin bir de yakından bakalım.

Kısa bilgi: Bu arada Türkiye’de görülmesi gereken yerler için oluşturduğumuz gezi listemize de mutlaka bir göz atmanızı öneririm.

Türkiye’de Bulunan En İhtişamlı 10 Tarihi Kale Listesi

Peki, ülkemizde ihtişamıyla dikkat çeken kaleler hangileridir? En ilgi çekici 10 kaleyi sizler için derledik! Listemizi hazırlarken öncelik ayırt etmeksiniz karma sıralama yaptığımızı bilmenizi isterim.

1. Alanya Kalesi

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi – Antalya

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Alanya Kalesi, ilçenin simgelerinden bir tanesidir. Bir yarımada üzerine inşa edilen kale 1221 yılında yaptırılmıştır. Şehre adını veren Alaeddin Keykubat’ın emriyle inşa edilen kalenin denize hâkim bir noktada olması şehrin savunması adına oldukça özeldir. Günümüzde bu kale turistik amaçlarla tercih edilmektedir.

2. Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi – Muğla (Türkiye’deki Tarihi Kaleler)

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Bodrum Kalesi, Alanya Kalesi ile benzer özelliklere sahiptir. Çok hâkim bir noktada yer alması şehrin korunmasında özel bir yere sahip olmasını sağlar.

1522 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen kale günümüzde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet verir. 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’na katılan kale, ‘Özel Övgü’ ödülüne layık görülmüştür.

3. Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı – İstanbul

İstanbul’un fethedilmesi öncesinde Bizans toprakları dışında kalan bölgede inşa edilen Rumeli Hisarı’nın yapım yılı 1452’dir. Fetih öncesinde saldırıları önlemek ve fethi kolaylaştırmak adına oldukça değerli bir alternatif olmayı başaran Rumeli Hisarı sayesinde günümüzde pek çok turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Bu kale/hisar, İstanbul’un simgelerinden bir tanesidir.

4. Zil Kale

Zil Kale
Zil Kale – Rize (Türkiye’deki Tarihi Kaleler)

Rize’de bulunan Zil Kale, Fırtına Vadisi olarak adlandırılan bölgede hâkim bir noktada inşa edilmiştir. Bölgenin savunmasında kullanılan kalenin 13. yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu tarafından inşa edildiği bilinmektedir.

Ormanlar arasında bembeyaz rengiyle parıldayan bu kale günümüzde Karadeniz Turları için harika bir cazibe merkezidir. Bu bölgedeki ön güzel yerleri keşfetmek isterseniz; Karadeniz’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize bir göz atın.

5. Van Kalesi

Van Kalesi
Van Kalesi (Foto: Recep Dağ)

Van sınırları içerisinde bulunan ve 3000 yıllık tarihi olan bu kale MÖ 825 yılında Urartular tarafından inşa edilmiştir. Kalenin büyük kısmı tahrip olsa da kalıntılar tarihi ve kültürel anlamda oldukça değerlidir.

Van Gölü’ne hâkim bir noktada olması kalenin tarihi önemini ortaya koymayı başarır. Bu bağlamda ülkemizin en önemli kaleleri arasında Van Kalesi’ne mutlaka yer vermek gerekir. Van gezilecek yerler listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.

6. Kız Kalesi

Kız Kalesi
Kız Kalesi – Mersin (Foto: Mustafa Ca)

Mersin açıklarında bir ada üzerine inşa edilmiş olan Kız Kalesi’nin MÖ 4. yüzyılda yaptırıldığı bilinmektedir. Bir efsaneye göre kızını ölümden korumak isteyen babanın inşa ettirdiği bu kale kızı ölümden koruyamasa da günümüzde harika bir kalenin taşınmasına vesile olmuştur.

Gün batımını izlemek için eşsiz bir seçenek olan Kız Kalesi, Anadolu topraklarındaki en özel yapılardandır. Türkiye’deki tarihi kaleler listemizde mavi ile buluşan en güzel yerlerden bir tanesi.

7. Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi (Foto: Derya Şahin)

Çanakkale’de bulunan Bozcaada Kalesi, 6 asırlık geçmişiyle tarihe meydan okuyan bir yapı olmayı başarıyor. 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kalenin daha önce burada inşa edilen bir kale kalıntıları üzerinde inşa edildiği bilinmektedir.

Denizin yanı başında olması kadar özellikleri sayesinde de oldukça ilgi çekicidir.

8. Sinop Kalesi

Sinop Kalesi
Sinop Kalesi (Türkiye’deki Tarihi Kaleler)

Sinop Kalesi, Sinop’ta bulunan ve asırlara meydan okumayı başaran bir yapıdır. MÖ 7. yüzyılda inşa edilen kalenin pek çok medeniyet tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Bir yarımada üzerine inşa edilmiş olan Sinop Kalesi’nin konumu ve mimari özellikleri oldukça ilgi çekicidir.

9. Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır Kalesi
Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır kentini çevreleyen siyah taştan inşa edilmiş olan bu kalenin 9 bin yaşında olduğu söylenmektedir. Çin Seddi dışarıda bırakıldığında savunma amacıyla yapılmış en uzun ve geniş duvar olarak bilinmektedir.

Kalenin pek çok medeniyet tarafından kullanılması kaledeki farklı izleri de açıklar. Diyarbakır Kalesi, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmayı başarmıştır. Diyarbakır’da keşfedilmeyi bekleyen yerlerin bir listesine buradan ulaşabilirsiniz.

10. Mardin Kalesi

Mardin Kalesi
Mardin Kalesi (Türkiye’deki Tarihi Kaleler)

Mardin’de ‘Eski Mardin’ olarak bilinen bölgede hâkim bir tepeye kurulmuştur. Bölgedeki konumu ve özellikleri sebebiyle Mardin kalesi ‘Kartal Yuvası’ olarak adlandırıldığını ifade etmek gerekir.

MS 330 yılında inşa edilen kalenin pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı kabul edilmektedir. Mardin’de ışıklandırma ile birlikte adeta görsel bir şölen sunan kale TSK tarafından bir üs olarak kullanılmaktadır.

Bu gezi yazımızdan Türkiye’de bulunan tarihi kaleleri bir liste halinde sizlere sunmaya çalıştık. Eksik olduğunu düşündüğünüz yada eklenmesini istediğiniz yerler varsa bize mutlaka yorum olarak yazın. Başka bir gezide görüşmek üzere mutlu kalın. :)