Erzurum’da gezilecek yerler denildiğinde her ne kadar akla ilk Palandöken Kayak Merkezi gelse de, aslında Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarihi ve kültürel yönden zengin şehri Erzurum, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisi konumunda. Dadaşlar diyarı Erzurum denilince akla cağ kebabı, Üç kümbetler, Tortum Şelalesi bunlardan sadece bir kaçı ve bu güzel yerlerle sınırlı değil burası.
Erzurum’da Gezilecek Yerler
bundan önceki yazılarımızda tek, tek, bölge, bölge sizlere ayrıntılı olarak aktardık. Bu yazımızda ise sizlere bu yerler hakkında kısaca bilgiler vererek tek sayfada toplamak istedik. Eğer sizin de yolunuz Erzurum’a planlı ya da plansız düşecek olursa aşağıda bahsettiğimiz yerleri ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Dipnot: Tanıttığımız yer hakkında detaylı bilgi almak için o yerin başlığını tıklayabilirsiniz.
Balıklı Köyü
Erzurum’da gezilecek yerler deki ilk durağımız Balıklı Köyü belki pek çok kişi gibi sizler de Balıklı Köyü’nün adını ilk kez duyanlardansınız. Erzurum’a bağlı Uzundere ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve sahip olduğu muhteşem Tortum Gölü manzarası ile adından yeni yeni söz ettirmeye başlayan Balıklı Köyü, Erzurum gezinizde sizlere farklı bir deneyim sunabilir. Sadece köye gitmek için onca kilometre yol gidemem diye düşünüyorsanız, bu düşüncenizi bir kenara bırakın deriz. Çünkü Balıklı Köyü, Tortum Gölü ve dünyanın en önemli şelalelerinden olan Tortum Şelalesi’ne oldukça yakın bir konumdadır.
Erzurum’a 101, Uzundere’ye 17 km uzaklıkta olan Balıklı Köyü’ne yolunuz düşerse yufka yağlaması, kavurmalı tirit, tava pağacı, balık güveci gibi yöresel lezzetleri tatmanızı tavsiye ediyoruz. Balıklı Köyü’ne şahsi aracınızla gidebileceğiniz gibi Erzurum Doğu Garajı’ndan hareket eden Uzundere minibüsleri vasıtasıyla da gidebilirsiniz.
Tortum Gölü
Erzurum’un önemli doğal güzelliklerinden biri olan Tortum Gölü, Balıklı Köyü’nün hemen yanında bulunmaktadır ve 18. Yüzyılda meydana gelen heyelan sonucunda Tortum Çayı’nın önünün kapanması sonucunda oluşmuştur. Erzurum’un muhteşem üçlüsü diye tanımlayabileceğimiz (Balıklı Köyü, Tortum Gölü, Tortum Şelalesi) üçlüden biri olan Tortum Gölü’nde kayık ile göl üzerinde muhteşem manzaralar eşliğinde gezinti de yapabilirsiniz.
Tortum Gölü yakınlarında 4 çeşit akbaba türünün de bulunduğu kuş cenneti de yer almaktadır. Eğer Tortum Gölü gezinizi birkaç gün sürdürmek isterseniz Uzundere ilçesi başta olmak üzere çevredeki pansiyon ve otellerde konaklayabilirsiniz. Burası ise bize göre Erzurum’da gezilecek yerler arasında ikinci sırada.
Tortum Şelalesi
Gerek Erzurum’un gerekse ülkemizin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Tortum Şelalesi, sahip olduğu 48 metre yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek, dünyanın ise üçüncü en yüksek şelalesi özelliğini taşımaktadır. Erzurum’un önemli turistik noktalarından biri olan Tortum Şelalesi’ne her yıl binlerce yerli ve yabancı turistler ziyaret etmektedir.
Tortum Şelalesi ile ilgili bir de ilginç rivayet var. Bu rivayete göre şelalenin oraya inip çıkan kişilerde nefes darlığı ve kalp rahatsızlığı gibi sorunlar görülmüyormuş. Tortum Şelalesi’ne ulaşım, Tortum Gölü ve Balıklı Köyü’ne olduğu gibi oldukça rahattır. Gerek şahsi aracınızla gerekse minibüsler vasıtasıyla Tortum Şelalesi’ne rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bize göre Erzurum’da gezilecek yerler arasında burası birinci sırada.
Narman Peribacaları
Her ne kadar şanı şöhreti Nevşehir Ürgüp’deki Peribacaları kadar olmasa da Erzurum’un Narman ilçesi sınırları içinde bulunan Narman Peribacaları da son dönemlerde popülerliğini artıran önemli doğal güzelliklerden birisi. Doğal etkenler neticesinde oluşan Narman Peribacaları’nın hem ülkemizde hem yurt dışında tanıtımının yapılması için Erzurum Atatürk Üniversitesi her yıl çeşitli etkinlikler düzenliyor. Narman Peribacaları, bundan yaklaşık 2 – 3 milyon önce oluşmuş olup Erzurum şehir merkezine ortalama 100 km uzaklıktadır.
Erzurum Arkeoloji Müzesi
Bundan önceki konu başlıklarımızda Erzurum’un ilçelerinde gezilmesi gereken yerlerden bahsetmiştik. Erzurum ve çevresinde belli dönemlerde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi, 1942 yılından bu yana ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
Müzede M.Ö. 4000 yılından kalma heykelcikler, ok uçları, pişmiş toprak kapları, Roma Dönemi’nden kalma yüzük, küpe, cam gözyaşı şişeleri, Urartu’lar Dönemi’nden kalma savaş malzemeleri, mühürler, sikke, Tarihi Salon’da M.Ö 500 bin yıl öncesinden kalma mamut fosilleri, yumuşakça fosilleri, 1918’de Ermeniler’in Anadolu’da yapmış oldukları soykırımdan kalma muska, ayyıldızlı tabaka, mermi kovanları gibi eserler sergilenmektedir.
Atatürk Evi
1984 yılından itibaren müze olarak kapılarını ziyaretçilerine açan Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında kongre hazırlıkları için Erzurum’a geldiğinde konaklaması için tahsis edilmiştir. Yıllar içinde çeşitli kurumlar tarafından kullanılan ev ilk olarak 1890 yılında inşa edilmiştir.
İki katlı evin odalarında sergilenen eserler arasında Kazım Karabekir’e ve Kazım Yurdalan’a ait eşyalar, belgeler, matbaa makinesi, döneme ait koltuk ve salonlar, Atatürk’ün kullandığı karyola, çalar saat gibi eserler sergilenmektedir. Müzeye Pazartesi günleri hariç 5 TL karşılığında ziyaret edebilirsiniz.
Üç Kümbetler
Erzurum’u simgeleyen önemli yapılardan biri olan Üç Kümbetler, 12. Yüzyılın sonlarında Saltuklu hükümdarı Emir Saltuk tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Konum olarak Çifte Minareli Medrese’nin arka bölümünde bulunan Üç Kümbetler, ortalama 4,75 metre uzunluğa sahiptir. Erzurum’u ziyaret etmek isteyenler için önemli uğrak noktalarından biri olan Üç Kümbetler, çeşitli desenlere sahiptir. Bazı hayvan figürlerinin de bulunduğu kümbetlerde kapı ve pencereler de bulunmaktadır.
Siz değerli okuyucularımız arasında Erzurum’u gezen, dolaşan ya da Erzurumlu olan varsa yorumlarını ve gözlemlerini diğer okuyucularımızla paylaşmaktan çekinmeyiniz. Sizler için Erzurum’da gezilecek yerler hakkında bir dizi arşiv oluşturmaya çalıştık umarım gezi haritanıza biraz olsun yardımımız dokunmuştur. Bir başka yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.