Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan İstanbul‘u gezmeye devam ediyoruz. İstanbul’daki tarihi müzeler yazımızda, önemli müzelerimizden birkaçına yer verdik. İstanbul’da gezilmesi gereken önemli tarihi değeri olan müzeler, sarnıçlar, saraylar, kasırlar ve Arkeoloji eserler bu listemizde hayat buluyor.
Metropol İstanbul’un geçmişten günümüze kadar birçok medeniyet ve kültürle yolu kesişmiştir. Farklı kültürlerin ve dönemlerin eserlerinin sergilendiği İstanbul’daki tarihi müzeleri, mutlaka ziyaret edilmesi ve görülmesi gereken yerler arasındadır.
İstanbul’daki Tarihi Müzeler | Gezilmesi Gereken 20 Yer
Önemli bilgi: Kısaca bir bilgi vermek istiyoruz. İstanbul’da gezilmesi gereken tarihi müzeler listesini gezerken aşağıda linkini verdiğimiz yerlere tıklayarak o yer hakkında daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
İstanbul’daki Tarihi Müzeler Videomuz
Gezi listemizi geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
1- Çinili Köşk Müzesi
Fatih sultan Mehmet tarafından, 1472 yılında yaptırılmış olan Çinili Köşk Müzesi yazlık köşk amacıyla kullanılan bir yer olduğu düşünülmektedir. 1875 ve 1891 seneleri arasında İmparatorluk Müzesi (Müze-i Hümayun) olarak kullanılmıştır. 1953 senesinde Fatih Müzesi adıyla, Türk ve İslamiyet eserlerinin sergilendiği bir mekan olarak halka açılmıştır. Konumundan dolayı da 1981 senesinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne devri yapılmıştır.
Topkapı Sarayı’nda yaptırılan bu ilk bina, Arkeoloji Müzesi’nin karşısında yer almaktadır. Girişteki duvarda uzun kitabe yer alan köşk, eyvanlı terası, sütunları, kesme çini dekorlarıyla erken dönem sivil Osmanlı mimarlık örneği olarak bilinmektedir. Giriş kısmının üzerinde kubbe, yan taraflardaysa tonozlu odalar bulunmaktadır. Selçukluların ve Osmanlıların 13 yy. – 19 yy. arasındaki dönemlere ait çini ve seramikler kronolojik bir şekilde sergilenmektedir. 16. yüzyıla ait İznik çinileri müzedeki önemli eserler arasında bulunmaktadır. Müze içinde ve depolarda 2000 kadar eser yer almaktadır.
Çinili Köşk Müzesi ziyaret saatleri kış dönemi ve yaz dönemi şeklindedir. Müze açılış saati 09.00’dur; kış döneminde kapanış saati 16.45, yaz döneminde kapanış saati 18.45’tir. Müzenin kapanış saatinden 45 dakika önce, bilet gişesi kapanmaktadır. Çinili Köşk müzesi giriş ücreti 400 TL’dir. Pazartesi günleri müze kapalıdır. T.C vatandaşı olan engelli kişiler ve yanlarında bir refakatçi, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler, gaziler, şehit yakınları, er ve erbaşlar müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirler.
2- Kazım Karabekir Paşa Müzesi
İtalyan heykeltıraş ve mimar Rozette tarafından inşa edilen köşk, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Sultan II. Abdülhamid Maarif Nazırı olan Antepli Münif Tahir Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti yıkımdan sonra 1929 senesine kadar neredeyse bomboş kalmış.
1930 yılında Kazım Karabekir Paşa tarafından satın alındı ve ailesiyle birlikte ev olarak kullanıldı. Pencerelere cam taktıracak para olmadığı için yorgan ve battaniyelerle pencereler örtülüyordu. 8 yıl boyunca bu evde yaşayan aile, paşanın meclis başkanı olarak seçilmesinden dolayı Ankara’ya taşındı. Bu süreçte yaz tatilleri için kullanıldı. Kazım Karabekir Paşa sağlıklı döneminde çocukluğundan beri sakladığı kendisine ve ailesine ait eşyaların sergileneceği bir müzeye dönüştürdü. 1948 yılında Kazım Karabekir’in ölümüyle aile bu eve yerleşti ve annelerinin ölümünden sonra da kızlarına miras kaldı.
2002 yılında Kazım Karabekir Vakfı, paşanın anısını ve adını yaşatmak için kuruldu. 2005 senesindeyse köşkün iki katında da Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimliğinde paşa adına özel müze kuruldu. 1 Ekim 2005 yılında halka açılan müzenin içinin düzenlemesi için yapılan çalışmalarla ailenin köşkte yaşadığı dönemden orijinal eserler hazırlandı.
Kazım Karabekir Müzesi üst katında yatak odası, aile fotoğraflarının bulunduğu oda ve kıyafetlerin sergilenmiş olduğu bölümler yer almaktadır. Müzenin alt katındaysa oturma odası, çalışma odası ve kabul salonu orijinaline uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Bahçesinde yer alan büyük zürafa heykelinden dolayı “Zürafalı Köşk” olarak da bilinmektedir. Heykel zamanla eskidiği için rüzgarla birlikte çıkardığı seslerden dolayı “Perili Köşk” olarak da adlandırıldı.
Kazım Karabekir Müzesi ziyaret saatleri Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri 10.00 – 16.00 arasındadır. Kazım Karabekir Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.
3- Galata Kulesi
İstanbul denildiği zaman akla ilk gelen mimari yapılardan biri olan Galata Kulesi, 528 senesinde Bizans İmparatoru olan Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilmiştir. Denizcilere yol göstermek amacıyla fener olarak yapılan eser, o dönemde ahşap olmasına rağmen yaklaşık 700 yıl boyunca görevini gerçekleştirmiştir.
Şehir savunması, düşman gözlemi, rasathane, yangın gözlemi, Mehteran Ocağı gibi birçok farklı rolde yer alan Galata Kulesi, şimdiki görünümünü 1965 – 1967 arasında yapılan çalışmalarla kazanmıştır. Gözlem terası kulede halen daha var olmakta ve misafirlerine İstanbul manzarasının keyfini yaşatmaktadır.
Özellikle hafta sonları çok rağbet gören kulenin terasında hareket etmek güç hale gelebiliyor. Fotoğraf çekip, rahatça tadını çıkartabileceğiniz manzara için insan yoğunluğunun az olduğu zaman dilimlerini tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Kulede asansörle yedi kat çıkabilirsiniz. Sonraki iki katı merdivenleri kullanarak çıkıp, terasa ulaşım sağlayabilirsiniz. Karaköy’ün üst kısmında yer alan kuleye İstiklal Caddesi, Eminönü, Şişhane gibi yerlerden yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Galata Kulesi ziyaret saatleri her gün 09.00 – 19.00 arasındadır. Saat 20.00’den sonra restoranda kulenin keyfini sürmeye devam edebilirsiniz. Galata Kulesi giriş ücreti 650 TL
4- Sirkeci Büyük Postane
1905 yılında Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmeye başlanan görkemli yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Sirkeci Büyük Postane, 1909 yılında resmi olarak açıldı. II. Abdülhamid, sağlam bir bina olması için döşemeleri demir putrellerle yaptırdı. Fatih ilçesinde yer alan Sirkeci PTT, Türkiye’nin en büyük postanesi olarak bilinmektedir.
Sirkeci Büyük Postane, Birinci Ulusal Mimarlık akımı ilk örnekleri arasında yer almaktadır. Giriş kapısında üst bölümde, ‘Postane Telgraf Nezareti’ adı çini işlemelerle ve eski yazıyla yazılmıştır. 16. yy mimarisine ait özellikler taşıyan postane binasının cephesi mermer ve taştan oluşmaktadır. Ana giriş kapısı büyük bir salona çıkmaktadır.
Şu anda İstanbul Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü ve Sirkeci PTT şubesi olarak rol alan yapı, 1927 ile 1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi, 1958 yılından sonra da telgraf ve posta işleri için kullanıldı. 4 katlı postane içerisinde, ülkenin telekomünikasyon tarihiyle alakalı bilgilerin olduğu bir müze de bulunmaktadır.
Sirkeci Büyük Postane ziyaret saatleri hafta içi her gün 09.00 – 17.00 arasındadır. Sirkeci Büyük Postane giriş ücreti bulunmamaktadır.
5- Aşiyan Müzesi
Önemli Türk şairlerimiz arasında yer alan Tevfik Fikret’in 1906-1915 senelerinde yaşadığı evi, 1940 senesinde İstanbul Belediyesi eşinden satın alıp 1945 senesinde Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak halka açık hale getirilmiştir. Tevfik Fikret’in naşı önceden Eyüp Mezarlığı’ndayken, 1961 senesinde doğallığını sevdiği evinin bahçesine taşınmış ve müze bundan sonra Aşiyan Müzesi olarak anılmıştır.
Üç katlı olan müzenin zemin katında idari işlerin yürütülmesi için alan bulunmaktadır. İlk katta Edebiyat-ı Cedide Odası, Abdülhak Hamit Salonu ve şair Nigar Hanım Odası yer almaktadır. Şairin çalışma odası ve yatak odasının olduğu ikinci kat Tevfik Fikret’e ayrılmıştır. Şairin yatak odasında vefat ettiği yatağı, şahsi eşyaları ve Mihri Hanım tarafından şairin yüzünden alınan mask kopyası tarzında çeşitli objeler sergilenmektedir. Çalışma odası içinde çalışma masa ve koltuğu, kendisine ait olan resim ve tablo çalışmaları bulunmaktadır. Tevfik Fikret Sis şiirinden etkilenen Şehzade Abdülmecid tarafından yapılan “Sis” tablosu da bu odada yer almaktadır.
Aşiyan Müzesi ziyaret saatleri resmi tatiller ve pazartesi günleri dışında 09.00 – 16.00 arasındadır. Aşiyan Müzesi giriş ücreti bulunmamaktadır.
6- Binbirdirek Sarnıcı
İstanbul Yerebatan Sarnıcı’ndan sonraki en büyük su haznesi olan Binbirdirek Sarnıcı, 4. yüzyılda Konstantin zamanında yapılmıştır ve o dönemden kalma tek yapıdır. Söylenenlere göre şehir yeniden kurulduğunda Roma’da yer alan birçok senato üyesi buraya göç etmeye zorlanmıştır. Zaman geçtikçe kuruyan sarnıç, 16.yy sonrasında İpek Atölyesi şeklinde kullanılmıştır. İçinde yer alan 224 adet sütundan 212 tane orijinal sütun günümüze kadar gelmiştir.
Sarnıç içinde yer alan sütunlar üst üste gelen iki adet gövdeden oluşmakta ve üzerinde kesik piramit başlıkları yer almaktadır. Sütunların gövdesine işlenen Yunan harfleri yapımda çalışan taşçılara ait işaretlerdir.
Sarnıç üzerinde yapılan restorasyon ve onarımlar sonrasında müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Aynı zamanda 3000 kişilik kapasitesi olduğu için burada parti, düğün gibi organizasyonlara da yer verilmektedir.
Binbirdirek Sarnıcı ziyaret saatleri her gün 08.00 – 21.00 saatleri arasındadır. Binbirdirek sarnıcı giriş ücreti 100 TL
7- İstanbul Arkeoloji Müzesi
İçerisinde 1 milyondan fazla eser yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, sadece Anadolu değil tarih boyunca çok geniş alanda yer almış olan medeniyetlerin geçmişine ışık tutuyor. İstanbul Arkeoloji Müze Binaları, dünya çapında müze olarak tasarlanıp kullanılan yapılar arasında ilk 10’a girmiştir.
Aya İrini Kilisesi’nde toplanan arkeolojik eser koleksiyonunu oluşturan İmparatorluk Müzesi’nin 1869 yılında kurulmasıyla müze temellerini atılmıştır. Sidon Kral Nekropolü kazıları sırasında bulunan eserler de burada yer almaktadır.
Uzun yıllar boyunca Güzel Sanatlar Akademisi şeklinde kullanılan Eski Şark Eserleri Müzesi de burada bulunmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzeleri içinde olan en eski mimari Çinili Köşk’tür. Selçuklulardan İstanbul’da kalan tek yapı olma özelliğini taşımaktadır.
Tarihi Yarımada gezilecek yerler arasında yer alan müze kompleksi, Müzekart sahibi kişiler tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı T.C. vatandaşları, 0-12 yaş yabancı çocuklar, engelli vatandaş ve refakatçisi, gaziler ve şehir yakınları da ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.
İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri Pazartesi hariç her gün 09.00 – 19.00 arasındadır. Kış döneminde kapanış saati 18.00 olarak belirlenmiştir. İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 350 TL’dir.
8- Harbiye Askeri Müzesi
İstanbul’daki tarihi müzeler arasında yerini alan Harbiye Askeri Müzesi, içerisinde yer alan arkeolojik eserlerin artmasından dolayı eserleri Çinili Köşk’e taşınmıştır. 15.yy döneminde kurulan yapı, 1940 yılına kadar Ayana İrini içerisinde faaliyet gerçekleştirmiştir. II. Dünya Savaşı’nda faaliyetleri durdurulmuştur. Tehlike geçtikten sonra tekrar faaliyete geçen müze restore edilmiş ve 1993 senesinde ziyaretçi kabulüne başlamıştır.
Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na bağlı hizmet veren Harbiye Askeri Müzesi, Osmanlı’dan itibaren kullanılmış olan silahlara ev sahipliği yapmaktadır. Koleksiyonunun zenginliği açısından, dünyanın en iyi harp tarih müzelerinin arasında yerini alıyor. 1400’lü yıllardan yakın döneme kadar üretilen 5000 eser yer almaktadır. Silah, zırh, silah kılıfı, kalkan, çadır, sancak, miğfer ve harp tarihini ilgilendiren daha birçok obje burada sergileniyor.
Harbiye Askeri Müzesi ziyaret saatleri Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09.00 – 17.00 arasındadır. 15.00-16.00 arası yapılan Mehteran gösterisini izleyebilirsiniz. Harbiye Askeri Müzesi giriş ücreti 100 TL’dir, öğrencilere ücretsizdir. Müzekart geçmemektedir.
9- Fethiye Müzesi
Doğu Roma devrinde Pammakaristos Manastır Kilisesi hizmeti vermiş olan Fethiye Müzesi inşaatı 1294 yılında tamamlanmıştır. Meryem’e adanan büyük kuzey kilisesinin sağ tarafına sonradan bir kilise daha yapılmıştır. Ek kilisede mezar şapeli bulunmaktadır.
1453 İstanbul Fethi sonrasında kadınlar manastırı olarak yapı, Hıristiyan kısımda kaldığında 1586 senesinde Havarium Kilisesi patrikhanesi buraya taşınmıştır. Osmanlı döneminde minare ve mihrap eklenen kilise, camiye çevrilmiştir. 3. Murad tarafından Fethiye adı verilmiştir, şu anda müze olarak kullanılmaktadır. Cami olarak da işlev gören kısmı zarar görmemesi açısından sadece ezandan 20 dakika kadar önce açılmaktadır.
Bizans mimari örneği olan Fethiye Müzesi duvar, kubbe ve tavanındaki mozaikler bir miktar tahrip olmuş olsa da göz doldurmaya devam etmektedir. Hıristiyanlığa ait dini motifler her yerde görülmektedir. Deisis, 12 Tevrat peygamberleri, Azizler ve Vaftiz sahnesi gibi birçok motif burada karşınıza çıkacaktır.
İstanbul Fethiye Müzesi ziyaret saatleri her gün 09.00 ile 19.00 arasındadır. Kış döneminde kapanış saati 17.00 olarak değiştirilmektedir. İstanbul Fethiye Müzesi giriş ücreti 80 TL’dir.(Geçici olarak tadilat sebebiyle hizmete kapatılmıştır.). İstanbul’daki tarihi müzeler listemize hız kesmeden devam ediyoruz.
10- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
16.yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle ülkemizdeki Türk-İslam eserlerini kapsamakta olan ilk müze Türk ve İslam Eserleri Müzesi, sultan sarayları haricinde günümüze ulaşmış olan tek özel saraydır. 1914 senesinde Evkaf-ı İslamiye Müzesi ismiyle Süleymaniye Camii Külliyesi imaret binası içinde yer alan yapı, 1983 yılında İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır.
Osmanlı, Selçuklu, Abbasi ve Memlük dönemlerinin az bulunan eserlerini sergileyen müze halı koleksiyonuyla dillere destan olmuştur.
2012’de restore edilmiş olan müze, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü, 1985 yılında Avrupa Konseyi-UNESCO’nun çocuklara kültür mirasını sevdirme ödülünü almıştır. El yazmaları, taş ve pişmiş toprak eserleri, cam eşyalar, seramik ve metal objeler, etnografya koleksiyonu müze içerisinde sergilenen diğer eserlerdir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi ziyaret saatleri Pazartesi günleri hariç 09.00-19.00 olarak belirlenmiştir. Kış dönemi için kapanış saati 18.00’dir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 400 TL’dir.
11- Kariye Müzesi
Edirnekapı’da bulunan Kariye Müzesi ve adını Eski Yunanca dilinde kırsal alan anlamına gelen “Khora” sözcüğünden almıştır. İmparator Justinianus döneminde 5.yy zamanlarında inşa edilen bu eski mimari, ekleme ve restorasyonlardan sonra 14.yy’da son haline kavuşmuştur. Onarımlar ve eklemeler orijinal planı oldukça değişikliğe uğrattı. Önemli İstanbul müzeleri arasında yerini alan yapı, 14.yy Bizans’ına ait mozaik ve resim sanatındaki seçkin örnekleri sergilemektedir.
Önemli dini merasimler esnasında saray kilise ve şapeli olarak kullanılan Kariye, 111 senesinde sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür. Müze içerisinde yer alan Hz. İsa’nın ve Hz. Meryem’in hayatını gösteren mozaikler, mermer süslemeler ve freskler büyük ilgi görüyor.
Kariye Müzesi ziyaret saatleri her gün 09.00-19.00 arasındadır. Kasım ve Nisan arasındaki dönemde kapanış saati 17.00’dir. Kariye Müzesi giriş ücreti 80 TL’dir. (Tadilat sebebiyle geçici olarak kapatılmıştır.)
12- İstanbul Deniz Müzesi
İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye’de bulunan denizcilik alanındaki en büyük müzedir, aynı zamanda içerisinde bulunan koleksiyon çeşitliliğinden dolayı dünyadaki sayılı müzeler arasında yerini almıştır. 1897’de Kasımpaşa’da açılan müze, 1961 yılında şu anda olduğu yere taşınıyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan müze, Türkiye’deki en büyük ve ilk deniz müzesi unvanının sahibidir. Dünyadaki en eski kadırga, saltanat kayıklarına sahip olan müze içinde 4 ana galeri, sinevizyon odası, çocuk odaları, 2 fuaye, çok amaçlı salon ve 2 sanat galerisi yer almaktadır. Oldukça ilginç eserlerin sergilendiği Deniz Müzesi, birçok yerli ve yabancı turistin İstanbul gezilmesi gereken müzeler listesinde yerini alıyor.
İstanbul Deniz Müzesi ziyaret saatleri hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu 10.00-18.00 olarak belirlenmiştir. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye ziyaretçi girişi kapanış saatinden bir saat önce sonlandırılmaktadır. İstanbul Deniz Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 40 TL, öğrenciler için ücretsizdir. Fotoğraf çekimi yapmak isterseniz 60 TL, video çekimi içinse 85 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
13- AynalıKavak Kasrı
1450 yıllarında Okmeydanı’nda büyük koru olan Aynalıkavak, Beyoğlu’nda tersane yapılınca tersane bahçesi olarak değerlendirilmiştir. İstanbul’daki dördüncü büyük saray olan Aynalıkavak Kasrı yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.
Osmanlı mimarisinin son yapıları arasında yer alan kasır, dönemin kültürüyle ilgili birçok eser barındırıyor. Sedir, kandil, mangal gibi öğelerle döşenen odalar o dönemin yaşantısını yansıtıyor. Küçük bir yapı olsa da manzarası ve mimarisiyle dikkatleri her zaman üzerine çekmiştir. Kasrın ikinci katında yer alan Türk Çalgıları Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Aynalıkavak Kasrı kahvaltı için sıklıkla tercih edilen İstanbul tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. Kahvaltı servisi saat 12.00’de bittiği için kasrı gezdikten sonra bir şeyler içmek için de restorana geçebilirsiniz. Pazartesi ve Perşembe kapalı olan restoran çalışma saatleri 09.00-18.00’dir.
Pazartesi günleri kapalı olan Aynalıkavak Kasrı ziyaret saatleri 09.00 – 17.00’dir. Aynalıkavak Kasrı giriş ücreti tam bilet 30 TL, indirimli biletler ise 15 TL’dir.
14- Beylerbeyi Sarayı
Padişahlara sayfiye mekanı, yabancı devlet büyüklerinin ağırlanacağı konuk evi amacıyla 1864 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Beylerbeyi Sarayı ziyarete açıktır. 3 kat, 23 oda, 6 salondan oluşan saray mimarisinde Barok stili hakimdir. Haremlik ve selamlık şeklinde iki ana kısımdan oluşan yapının Üsküdar tarafındaki kapısı Selamlık, Beykoz tarafındaki kapısı da Haremlik bölümüne aittir. Abdülaziz Han donanmayı çok sevdiği için tavan, koltuk, duvar aynaları ve bazı döşemelerde gemicilikle ilgili süslemeler bulunmaktadır.
Deniz manzarası ve ilgi çekici dekorasyonu yanı sıra Beylerbeyi Sarayı kahvaltı keyfi de sunmaktadır. Türk vatandaşları için Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti 50 TL’dir. 2020 yılından itibaren Müzekart geçerlidir. Beylerbeyi Sarayı ziyaret saatleri 09.00-16.30 arasındadır, pazartesi günleri kapalıdır.
15- Florya Atatürk Deniz Köşkü
İstanbul Belediyesi tarafından yaptırılan Florya Atatürk Deniz Köşkü, Atatürk’e armağan edilmiştir. Köşk içinde kütüphane, yatak odaları, kabul salonu ve banyo bulunmaktadır. Görsel güzellikleriyle yoğun ziyaretçi ilgisiyle karşılaşan köşk, 1935 yılında Mimar Seyfi Arkan tarafından yapılmıştır.
Florya’da bulunduğu için banliyö tren ya da otobüslerle ulaşımı çok kolaydır. Tarihi kucaklayacağınız ve anılara dokunacağınız Florya Atatürk Deniz Köşkü, İstanbul görülmesi gereken yerler arasındadır. Pazartesi ve perşembe günleri kapalı olan Florya Atatürk Deniz Köşkü ziyaret saatleri kış dönemi 09.00-16.00, yaz dönemi 09.00- 17.00 olarak belirlenmiştir. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezi sırasında herhangi bir çekime izin verilmemektedir. Florya Atatürk Deniz Köşkü giriş ücreti tam 20 TL, öğrenci 10 TL’dir.
16- Yerebatan Sarnıcı
100.000 ton su depolama kapasitesiyle bilinen Yerebatan Sarnıcı içindeki 336 adet sütunu görmek için 52 basamağı bulunan taş merdivenden inebilirsiniz. Medusa başları, Dor ve Corint sütun başlarını diğer sütunlardan ayırt edebilirsiniz. Bulunduğu konumdaki eski dini yapıdan ötürü Bazilika Sarnıcı da deniliyor. I.Justinianus tarafından 532 senesinde inşa ettirilen sarnıcın, Büyük Saray’a ait su ihtiyacının karşılanması için yaptırıldığı bilinmektedir. Osmanlı Dönemi’nde sarnıç bir süre daha su ihtiyacını karşılamış fakat daha sonraki dönemde İslam’a ters olacağı düşüncesiyle yapının kullanımı durdurulmuş. Seneler boyunca birçok çalışma ve restorasyon geçiren sarnıç, yapılan turlar dışında sanatsal etkinlikler için de ev sahipliği yapmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı ziyaret saatleri her gün 09.00-22.00 arasındadır. Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti :
09.00-18.30 saatleri arasında Yerli ziyaretçilere 80 TL’dir. Yabancı turistler için 450 TL, öğretmen ve öğrenciler içinse 30 TL;
19.30-22.00 saatleri arasında Yerli ziyaretçilere 250 TL, Yabancı ziyaretçilere 1000 TL, öğrenci içinse 100 TL ücretlendirmesi bulunmaktadır. Sarnıç ziyaretinde müzekart geçmemektedir.
17- Yıldız Sarayı
Değerli miraslar arasında yer alan Yıldız Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine şahitlik etmiştir. Buraya yerleşen ilk padişah olan II.Abdülhamit, Dolmabahçe’den daha korunaklı bir yapıya sahip olduğu için burayı tercih etmiş ve yaptırdığı değişikliklerle günümüzdeki görünümünü kazanmıştır.
Mahmut ve Mithat Celalettin paşaların idam edildiği duruşmalara ev sahipliği yapan saray, 31 Mart ayaklanmasında yağmalanıp, yakılmıştır. Cumhuriyet döneminde uzun süre Silahlı Kuvvetler hizmetinde olan saray, 1994 yılında müze halinde halka açılmıştır ve içerisinde tek saray tiyatrosunu barındıran yapıdır.
Saray içinde; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi, Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi olarak toplamda 3 adet müze bulunuyor. Yıldız Sarayı ziyaret saatleri kış dönemi için 09.00-17.00, yaz dönemi için 09.00-19.00 olarak belirlenmiştir. Yıldız Sarayı giriş tadilat sebebiyle geçici olarak kapatılmıştır.
18- Topkapı Sarayı Müzesi
Dünyadaki en büyük saray müzeleri arasında yerini alan Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı’nın göçebe mimarisi ve muhteşem koleksiyonuyla ziyaretçilerini ağırlıyor. İstanbul Fethi sonrası Fatih emriyle 1460 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu idare, sanat ve eğitim merkezi olarak kullanılmıştır.
300.000 parçadan oluşan müze koleksiyonu içinde dünyanın farklı yerlerinden getirilen padişah portreleri, porselen, gümüş, mutfak eşyaları, özel eşyalar gibi kültürel eserler bulunuyor. 4 adet avlu ve harem bölümünden oluşan saray, 1924’ten beri müze olarak kullanılıyor.
Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti 200 TL’dir. 18 yaş altı, 65 yaş üstü, engelliler, şehit yakınları, gaziler ve erler için ücretsiz olan müzede, müzekart geçerlidir. Topkapı Sarayı Müzesi ziyaret saatleri kış döneminde 09.00-16.45, yaz döneminde 09.00-17.00’tir.
19- Ayasofya Müzesi
Kutsal Bilgelik anlamını taşıyan Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından verilen emirle son görünümünü kazanmıştır. Artemis Tapınağı’nın üstüne inşa edildiği düşünülen Ayasofya Müzesi birçok felaketi yaşamasına rağmen 15 yüzyıl ayakta kalmıştır. Yangın ve deprem gibi felaketlerle 3.kez inşa edilen müze, 1000 sene boyunca dünyadaki en büyük katedral olarak rol oynamıştır.
Kentin fethedilmesinden sonra, dini yapı içerisine İslami unsurlar eklenmiştir. Mimar Sinan yaptığı çalışmalar sonrasında harap hale gelen yapının görkemini kazanmasına katkıda bulunmuştur. 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk isteğiyle müze haline dönüştürülmüştür. Duvar mozaikleri ve zemin döşemeleri yapılan restorasyonlar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri her gün 09.00 ile 19.00 arasıdır. Kış döneminde pazartesi günleri kapalı olan müze, saat 18.00’de kapanmaktadır. Etkinlik ve tadilatlara göre değişiklik olabileceği için gitmeden önce bilgi almanız önemlidir. Ayasofya Müzesi camiye çevrildiğinden giriş ücreti bulunmamaktadır.
20- Perili Köşk Borusan Contemporary
Çağdaş sanat koleksiyonunun daha geniş kitlelere ulaşması ve ilginin arttırılması için kurulan Perili Köşk Borusan Contemporary, ofis müze yapısıyla kendi alanında öncü olmayı hedeflemektedir. Uzun süredir Perili Köşk’te sergilenen Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, hafta sonları herkesin ziyaretine açık bir şekilde sergilenmektedir.
Hafta içi Borusan Holding ofisi olarak devam eden köşk, hafta sonları çeşitli sergilerle sanata katkıda bulunuyor. Resim, video, heykel, enstalasyon, baskı, ışık sanatı, fotoğraf gibi birçok farklı alan içinden yaklaşık 600 adet eser bulunmaktadır.
Perili Köşk Borusan Contemporary ziyaret saatleri cumartesi ve pazar günleri 10.00-19.00 arasındadır. Perili Köşk Borusan Contemporary giriş ücreti tam 150 TL, indirimli 50 TL. Rehberli turlar en az 5, en fazla 15 kişiyi kapsayan gruplar halinde gerçekleştirilmektedir. Türkçe ya da İngilizce olarak gerçekleştirilen tur ücretsiz ve 1 saat sürmektedir.
Durun daha Bitmedi!
Mutlaka ilginizi çekecek bir kaç liste önerimiz olacak;
1- İstanbul’da Gezilecek Yerler (Tam 100 Yer)
2- İstanbul’daki Eğlence Merkezleri (Tema ve Lunaparklar)
3- İstanbul’un Parkları ve Bahçeleri
4- İstanbul’da En Çok Tercih Edilen Bisiklet Parkurları
5- İstanbul’un Sosyete Pazarları
İstanbul’daki tarihi müzeler listemizin sonuna geldik. :/ Listemizde görmek istediğiniz yerler varsa bize yorum olarak gönderin ekleyelim. Başka bir gezi yazısında görüşmek üzere mutlu kalın.