Kasımpaşa Gezilecek Yerler Listesi
Kasımpaşa, İstanbul’un Haliç kıyısında bulunan tarihi bir semt. Bu tarihi semtte ufak bir gezintiye çıkıp neler var neler yok bir göz atalım dedik. Siz de Kasımpaşa’yı merak edenlerdenseniz ya da yolunuz bir gün Kasımpaşa’ya düşerse, Kasımpaşa gezilecek yerler listemize bakmadan geçmeyin derim.
Kasımpaşa’ya Nasıl Gidilir?
Kasımpaşa için ulaşım açısından oldukça rahat bir semt diyebiliriz. Bu sebeple hamam ulaşımınız oldukça kolay olacaktır. Ulaşımı vapur, minibüs, otobüs, metro ve özel aracınız ile nasıl sağlayabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.
Vapur İle Ulaşım: Üsküdar – Eyüp seferlerini yapan vapurları kullanarak Kasımpaşa’ya gelebilir ve bu tarihi semti gezebilirsiniz.
Metro İle Ulaşım: Hacıosman – Yenikapı metrosunu kullanarak Şişhane istasyonunda inmeniz gerekmektedir. Burada Kasımpaşa çıkışını kullanarak ( Şişhane – Şişli ve Şişhane – Alibeyköy Minibüs duraklarının olduğu çıkış ) hiç sapmadan dümdüz yokuşu inerseniz :Kasımpaşa’ya varmış olursunuz.
Otobüs İle Ulaşım: Otobüs ile ulaşım için çok sayıda alternatif bulunmaktadır. Eminönü istikametinden EM1 – EM2 – 77Ç – 77 – 47 – 47Ç 47N, Taksim istikametinden 54HT – 36T, hat numaralı otobüsleri kullanıp Turabibaba Kütüphanesi durağında inip Kasımpaşa’yı gezebilirsiniz.
Minibüs İle Ulaşım: Şişli – Şişhane ve Şişhane – Alibeyköy Minibüs hatları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Kasımpaşa Sosyal Tesisleri durağında inip Kasımpaşa’yı gezebilirsiniz.
Araç İle Ulaşım: Taksim, Eminönü, Beşiktaş gibi merkez noktalardan ulaşımın oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Hasköy sahili ile Kasımpaşa arasında açılan tünel ile de mesafe iyice kısalmış ve farklı bir güzergah daha ortaya çıkmıştır. Beşiktaş’tan tünele girip direk Kasımpaşa çıkışından çıkabilir, Taksim’den Eminönü istikametinde devam ederken Şişhane’den Kasımpaşa tabelalarını takip edebilir, Eminönü’nden gelirken de Galata ya da Eminönü Köprüsünü geçtikten sonra Kasımpaşa tabelalarını kullanarak rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. E-5 üzerinden gelirken de Okmeydanı’na geldikten sonra (Her iki yönde de) Kasımpaşa çıkışlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kasımpaşa Nereye Bağlıdır?
Kasımpaşa hangi ilçede ve yakada diye merak ediyorsanız sizi şöyle alalım; Kasımpaşa semti Beyoğlu ilçesine bağlıdır ve İstanbul’da Avrupa yakasındadır. Ayrıca Bedrettin, Camiikebir, Hacıahmet, İstiklal(Hacıhüsrev), Kadı Mehmet Efendi, Kaptanpaşa, Kulaksız, Küçükpiyale, Piyalepaşa ve Yahyakahya mahallelerinden oluşan bir semt’dir.
Kasımpaşa Gezilecek Yerler
1- Kasımpaşa Sosyal Tesisleri
Zarif mimari yapısı ile Haliç’in güzelliğine güzellik katan Kasımpaşa Sosyal Tesisleri Beyoğlu Cezayirli Hasan Paşa Parkı içerisinde bulunuyor. Tesis 600 metrekarelik açık alanı ve 250 metrekarelik restoran bölümüyle aynı anda 325 kişiye hizmet verebiliyor.
Konumu itibari ile parkın iç kısımlarında kaldığı için ve dışarıdan bakınca çok şatafatlı bir mekân olduğundan pek çok kişi burayı özel organizasyon için tutulan bir mekân sanabilmekte. Evet organizasyonlar yapılıyor ama aynı zamanda vatandaşların da hizmetinde bir tesis. Hatta Sosyal Tesis oluğu için fiyatlar oldukça ucuz, Belediye tarafından işletildiği için de yemekler oldukça lezzetli.
Kasımpaşa Sosyal Tesisleri’nin 2004 yılından beri ziyaretçilerine restoran hizmeti verdiğini hatırlatarak burada bir kahvaltının kişi başı ne kadara mal olacağını hesaplama kısmına geçiyorum.
2- Sururi Park
1997 yılında yapılan çevre düzenlemeleri ile Kasımpaşa’ya kazandırılan Sururi Park çeşitli olaylar atlatsa da günümüze kadar ulaşmıştır. İlk düzenlemeden sonra çeşitli bakımlar yapılsa da parkın orijinal hali korunmuştur. Kapısında ilk restorasyon zamanlarında ( 1997 – 2001 arası ) zamanında silahlı özel güvenlik elemanları nöbet tutarken yaşanan olaylar sonrası parkta çeşitli olaylar meydana gelmiştir. Bu olaylarda parkta magandalar terör estirmiş, güvenlik ve bekçilik yapanlar kalmamış kısacası park artık kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonra 2004 yılında tekrar yapılan bakımlar ile park tekrar kullanıma açılmıştır.
Kasımpaşa Merkez denilebilecek konumda güzel sessiz ve sakin bir ortamı bulunan parkta günün her anı birileri ile karşılaşmak mümkün. Dinlenmek için, hayvanları gezdirmek için, nefes almak için kısacası pek çok şey için parkın ziyaretçisi var.
Parkın bulunduğu yerde önceden Kasımpaşa Mevlevihane’si olduğunu da dipnot olarak hatırlatalım.
3- Tarihi İnebolu Köy Pazarı
İlk olarak belirtmeliyim ki Tarihi İnebolu Köy Pazarı, öyle halden alıp kurulan bir Pazar değil. Her şey tamamen organik. Ürünler her Cumartesi günü Kastamonu’nun İnebolu İlçesinden taptazeyken arabalara yükleniyor ve Pazar günü tezgâhtaki yerlerini alıyor. Hatta buradaki ürünlerin tazelikleri ve doğallıkları o kadar nam salmış ki sabah 6:00’da kurulan Pazar’da 6:30 taze ürünleri almak için yarışan otel çalışanlarını, restoran sahiplerini görmek mümkün.
Pazar öyle aman aman büyük değil ortalama 30-35 tane tezgah var. Ama ürün çeşitliliği oldukça fazla. Mevsimine göre meyvelerden, el yapımı tereyağlara, tapteze sebzelerden odun ekmeğinde pişen ekmeklere kadar yüzlerce çeşit ürüne ulaşabilirsiniz.
Pazar’da “Emanetciler” de var. Yani Köyde yaşayanlar şehirdeki akrabalarına koliler hazırlayıp küçük bir ücret ödeyerek emanetçilere teslim ediyorlar. Koliler İstanbul’a gelince de buradaki sahipleri ürünleri alıyor.
4- Turabibaba Kütüphanesi
2 Katlı olan bina 1000 metrekare alan üzerinde hizmet vermektedir. Okuyucu salonu, Çocuk okuyucu salonu, Çok amaçlı salon ve İnternet evi olmak üzere 4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Çok amaçlı salon ve İnternet salonu giriş katında yer alırken, okuyucu salonu, çocuk okuyucu salonu ve yönetim kurulu bölümü bulunan Kütüphane 2. Katta yer almaktadır.
Tarihçesine gelecek olursak; 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş bir yapı ile karşılaşırız. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Turabibaba Tekkesi, Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi ve Bilgi Erişim Merkezi adı altında 2008 yılında Ahmet Misbah Demircan başkanlığında Beyoğlu Belediyesi’nce hizmete açılmıştır.
5- Kasımpaşa Büyük Hamam
Hamamın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte hemen yanı başında bulunan Büyük Cami’nin yapıldığı tarihe yakın bir tarihte (1533) inşa edildiği tahmin edilmekte. Kasımpaşa Büyük Hamam’ı camiyi yaptıran Güzelce Kasım Paşa olarak bilinmekte. Mimarı hakkında net bilgi olmamasına rağmen hem Caminin mimarının Mimar Sinan olması hem de hamamdaki taş işçiliklerinin Mimar Sinan’ın işçiliğine benzerlik göstermesinden dolayı hamamın mimarının Mimar Sinan olduğu anlaşılmaktadır.
Evliya Çelebi bu hamam hakkında “suyu pek tatlı, oldukça güzel ve hoş yapılmış bir hamam” diyerek burayı pehlivanlara tavsiye etmiştir.
6- Kasımpaşa Büyük Cami
Kasımpaşa Büyük Cami’nin kurucusu Kanunu Sultan Süleyman Han’ın vezirlerinden güzelce Kasım Paşa’dır. Camiyi 947 ( 1540 ) yılında Mimar Sinan’a yaptırtmıştır. Cami günümüze kadar 2 defa bakım ve onarım geçirmiştir. Bu tadilatlardan birisi 1867 yılında Sultan Abdülaziz döneminde diğeri de 1981 senesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmıştır. Tek minareli olarak inşa edilen yapıya Sultan Abdülaziz döneminde yapılan tadilat sonrasında bir minare daha eklenmiş olup 2 minare ile günümüze kadar ulaşmıştır.
7- Cezayirli Hasan Paşa Parkı
Toplam 7. 235 metrekare alan üzerinde bulunan Cezayirli Hasan Paşa Parkı, içerisinde 1 adet çocuk oyun alanı, bir adet fitness alanı ve parka adını veren Cezayirli Hasan Paşa’nın heykelini barındırıyor. Ayrıca parkın sahil kısmında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği Kasımpaşa Sosyal Tesisleri bulunuyor. Zaman zaman park içerisine Buz Pisti kurulduğunu da biliyoruz.
Özellikle yaz aylarında piknik, mangal ve sporseverlerin her akşam akınına uğrayan park çocukların da bu bölgedeki sevdiği ve eğlendiği yerlerin başında geliyor. Park içerisinde bulunan bölümler hakkında da birkaç cümle kurmakta fayda var diye düşünüyoruz.
Ayrıca buralara kadar gelmişken Haliç’te gezilecek yerlere bir göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.