Ümraniye’de Gezilecek Yerler | En Güzel 15 Yer (2024 Güncel Liste)
Aşıkların buluşma noktası olan Ümraniye, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunuyor. İstanbul’un nüfus bazında ele alınacak olduğunda ise en kalabalık dördüncü ilçesi olarak geçiyor. Ümraniye hızla büyüyen bir ilçeden birisi olması sebebiyle her geçen gün bölgeye olan ziyaretçi rağbeti de artıyor. Aşıkların buluşma noktası olan Ümraniye’de Üsküdar, Ataşehir, Çekmeköy, Beykoz ve Sancaktepe gibi içerisinde 35 mahalle bulunan bir cennet burası.
İşte Ümraniye İçerisinde Gezilecek Yerler Listemiz!
Ümraniye’ye ulaşımın kolay ve rahat olmasının en büyük sebebi ise ulaşım ağları açısından gelişmiş bir konumda olması. Sizlere 2024 yılına özel hazırladığımız Ümraniye gezinizde keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel mekanlar bu listemizde sizleri bekliyor. Bu rotamızda merak ettiğiniz yerleri not ederek, kendinize Ümraniye’ye gelmeden önce bir gezi planı oluşturabilirsiniz.
1- Trabzon Park
Trabzon Park, doğa ile iç içe olmak isteyen ancak şehirden de uzaklaşmak istemeyen kişilerin tercih edeceği bir yer. Ormanın içinde bulunan bu Park şehrin gürültüsünden uzak bir şekilde dinlenme imkânı tanıyor. Ayrıca birbirinden farklı organizasyonlara da yer verebilme kapasitesine sahip. Park içerisinde bulunmakta olan Trabzon evleri de şehrin geleneksel izlerini taşıyor. Ayrıca Park içerisinde kafa ve restoranlarda ziyaretçileri için hizmet veriyor. Konum bilgisi.
2- Tantavi Sosyal Tesisleri
Tantavi Sosyal Tesisleri hem iç kısmıyla hem de dış kısmıyla oldukça popüler noktalardan. Tesis, Tantavi Mahallesi’nde bulunuyor. Hafta sonu ayrıca bir yoğunluk olduğundan dolayı gelmeden önce randevu alınması tavsiye ediliyor. Özellikle saat 09.30 ila 22.30 arası hizmete açılıyor. Çocuklu ailelerin de gelebileceği bir mekân olması sebebiyle aile mekânı olarak anılıyor. Burası akşam yemeklerinin de kahvaltılarında sunulduğu bir mekân olarak geçiyor. İsterseniz İstanbul’daki Sosyal Tesisler için oluşturduğumuz gezi listemiz de bir göz atabilirsiniz. Konum bilgisi.
3- Hekimbaşı Av Köşkü
İstanbul içerisinde bulunan tarihi köşklerden birisi de Hekimbaşı Av Köşkü olarak geçiyor. Ümraniye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlardan bir tanesi olan bu köşk tarihi açıdan oldukça eski bir yapı. Rönesans tarzını yansıtan köşkün 19. Yüzyılda inşa edildiği kayıtlara geçmiş. Konum bilgisi.
4- Ümraniye Alışveriş Merkezleri
Ümraniye’de görülmesi gereken Meydan İstanbul AVM, Akyaka Park AVM, Buyaka AVM, Canpark AVM, IKEA AVM, Metrogarden AVM, Asyapark AVM ve Vega AVM olarak alışveriş yapılabileceğiniz oldukça güzel AVM’ler bulunmaktadır. İçlerinde alışveriş yapılabilecek mağazalardan sinemaya, çocuk oyun alanları, yeme içme alanlarından konser düzenlenecek alana kadar pek çok yer bulunuyor.
5- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
İstanbul’un yeşil cennetlerinden biri olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Anadolu Yakası’nın Ataşehir ilçesinde konumlanır. Şehrin gürültüsünden uzak, doğanın kucağında bir kaçış noktasıdır. Yüzlerce bitki türünün ev sahipliğini yaptığı bu bahçe, botanik meraklıları için bulunmaz bir hazine niteliğindedir. Mevsimlere göre değişen renkleri, göletleri ve tematik bahçeleri ile ziyaretçilere huzur dolu bir deneyim sunar. Eğitim ve araştırma faaliyetlerine de ev sahipliği yapan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, sadece bir doğa gezintisi değil, aynı zamanda bilimsel bir keşif merkezidir.
6- Şile Orman Yolu
Şile Orman Yolu, doğanın güzellikleri ile iç içe zaman geçirilebilecek bir orman olarak geçiyor. Giriş ücretli olmayan bu ormana dilendiği şekilde yürüyüş veya piknik yapılabiliyor. Özellikle bahar mevsiminde Ümraniye’de gezebileceğiniz bu yeri listenize mutlaka eklemelisiniz. Şile’nin merkez tarafında bulunan köylerinde ve Ağva’da doğa yürüyüşüne uygun yerler bulunuyor. Doğa yürüyüşleri açısından oldukça ideal bir konuma sahip olan destinasyonda yer alıyor. Doğa severlere büyüleyici bir atmosfer sunarak şehir yaşantısının karmaşasından uzaklaşmayı da vaat ediyor. Konum bilgisi.
7- Ümraniye Millet Bahçesi
Piknik alanı, otoparkı, mangal yerleri, çocuk oyun alanları gibi içerisinde farklı tesislerin bulunduğu Ümraniye Millet Bahçesi, Ümraniye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bisikletten paten parkurlarına ve yürüyüş yollarından özel tesislere kadar pek çok farklı olanak bulunuyor. Kuş gözlemlerinin de yapılabildiği bu Millet bahçesine rağbet büyük. Aileniz ile beraber keyifli zaman geçirmek istiyorsanız burası tam size göre.
8- Çamlıca Tepesi
Manzarasıyla görenlerin gözdesi olan yerlerden birisi de Çamlıca Tepesi diyebiliriz. Tertemiz havasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de kendisine hayran bırakıyor. Tepeye çıktığınız an İstanbul’u kuşbakışı olarak görebildiğinizden dolayı görsel anlamında şahane anlar yaşatıyor. Panoramik bir manzara görünümü sunmasından kaynaklı eşsiz fotoğraflar da yakalamak mümkün.
9- Otağtepe Fatih Korusu
Otağtepe, yeşilliklerin içinde vakit geçirilebilecek alan tanıyan bir yer olarak geçiyor. Ulaşım açısından da oldukça kolay bir noktada olduğu için çoğunluk tarafından gelinen bir yer. Öncelerde Otağtepe Fatih Korusu ulaşım açısından zor bir konumda olsa da günümüzde oldukça kolaylıkla ulaşılabilen bir bölgede yer alıyor. Buraya ulaşım sağlamak için Beykoz sarı minibüslerle ya da Kadıköy’den kalkan 15F otobüslerine binerek Anadoluhisarı’nda indikten sonra taksi vasıtasıyla Otağtepe’ye çıkılabiliyor. İstanbul’da oldukça cezbedici bir konumda olması sebebiyle Ümraniye’de en çok tercih edilen yerler arasında ilk sıralarda desek çokta yanlış olmaz sanırım.
10- Ümraniye Semt Pazarları
Haftanın belli günlerinde kurulan pazar içerisinde köylüler kendi ürünlerini satıyor. Birçok farklı organik ürün bulunabileceği gibi keyifli bir şekilde alışveriş yapmakta ziyaret edenlere kalıyor. Ümraniye’de kurulan pazarları; Cuma Pazarı, Cumartesi Pazarı ve Atakent Semt Pazarı olarak sıralayabiliriz.
11- Dudullu Tepesi
Ümraniye gezilecek yerler arasında yeşilin cenneti olarak geçen Dudullu Tepesi, doğal severler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Burayı ziyaret eden kişiler daha çok fotoğraf çekme veya piknik yapma amaçlı tercih ediyor. Ulaşım açısından da oldukça kolay bir noktada yer alıyor. Üsküdar’dan kalkmakta olan Dudullu Üsküdar minibüsleri ile veya Ümraniye tarafına giden otobüslerle ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca Dudullu Bostancı minibüs hattında mevcut oluyor. Dudullu tepesine metro ile ulaşımda oldukça kolay. Konum bilgisi.
12- Çamlıca Camii
İstanbul’un yüksek tepelerinden biri olan Çamlıca’nın zirvesinde yer alan Çamlıca Camii, Türkiye’nin en büyük cami kompleksi olma özelliğini taşır. Mimarisiyle Osmanlı ve Selçuklu izlerini modern bir yaklaşımla birleştiren bu eser, muazzam minareleri ve kubbesiyle İstanbul siluetine eşsiz bir katkıda bulunur.
13- Kanlıca Sahili
İstanbul’un tarihi noktalarından birisi de Kanlıca. Eski İstanbul atmosferini solumak isteyen kişilerin ilk tercihi ise Kanlıca Sahili oluyor. Tabi buraya kadar gelmişken meşhur Kanlıca yoğurdunun tadına bakmadan dönmeyin. Ümraniye ilçe merkezi ile Kanlıca arası yaklaşık olarak 14 kilometre olarak geçiyor. Bu yol üzerinde tarihe tanıklık edebileceğiniz bir çok yapı da bulunmakta. Ayrıca Kanlıca gibi İstanbul’daki Tarihi Sokakları arasında bir gezintiye çıkmak isterseniz bu yazımız da bir göz atmanızı öneririm.
14- Kız Kulesi
Ümraniye’nin komşu ilçelerinden birisi de Üsküdar olarak biliniyor. Üsküdar’da yer alan Kız Kulesi Müzesi, şehrin sembolik simgelerinden birisi olarak geçmekte. Karaya yalnızca 180 metre mesafede yer alıyor. Kız Kulesi’nin tarihi milattan önceki zamanlara kadar dayanmaktadır. Tarihi kanıtlar incelemeye alındığında ise ilk olarak milattan önce 410 yılında sözü edilmiştir. Kule, Atinalı Alkibiades tarafından inşa edilerek boğazdan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı zamanında restore edilen kule mehter takımında da gösterileri sahne olmuştur. Günümüzde Üsküdar’da Salacak açıklarında gidilmeye imkân veren kafeye, müze ve restoran olarak hizmete devam ediyor.
15- Selimiye Kışlası
Üsküdar’da görülmesi gereken yerlerden birisi de Selimiye Kışlası’dır. Üsküdar sırtlarında bulunan ve içerisinde bir de müze bulunan bir kışla olarak geçiyor. Oldukça görkemli bir kışla olmasının yanı sıra tarihi açıdan da önem taşıyor. Selimiye Kışlası ilk olarak III. Selim döneminde Nizam-ı Cedid askerleri için inşa edilmiştir. Ancak o dönem yeniçerilerin isyan etmesi sonucu kışlanın yakıldığı bilinmektedir. Günümüzde I. Ordu komutanlığı merkezi olarak kullanılmış olsa da müze bölümleri de ziyaretçilere açıktır.
Son olarak gezi rotanızı genişletmek isterseniz İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler için oluşturduğumuz listemize de bir göz atabilirsiniz.
Peki Ümraniye’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul dışından Araçla gitmek isterseniz, öncelikle D100 karayoluna çıkmanız gerekiyor. Daha sonra, Şile-Ağva yönünde ilerleyin ve Ümraniye tabelalarını takip edin.
İstanbul dışından Otobüsle gitmek isterseniz, İstanbul Esenler Otogarı’ndan Dudullu Otobüs Terminali’ne giden bir otobüse binmeniz gerekiyor. Ardından, Dudullu Metrobüs İstasyonu’na yürüyün ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağına giden bir metrobüse binin.
Metrobüsle gitmek isterseniz, öncelikle M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı’nı kullanarak Çakmak İstasyonu’na gitmeniz gerekiyor. Daha sonra, 11ÜS Sultanbeyli Peronlar hattına aktarma yapın ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağına kadar gidin.
İstanbul’da şehir içi toplu taşıma için “İstanbul Kart” kullanmanız öneriyoruz, çünkü bu hatlarda nakit ödeme seçeneği genellikle yoktur. Trafik durumunu da kontrol etmeyi unutmayın. :)