Manzaralı İstanbul Durakları
Manzaralı İstanbul Durakları; İstanbul’un dört bir yanı eşsiz manzaralarla dolu. Tarihi yapılar, tepeler, çay bahçelere derken görülecek yerler de artmaya devam ediyor. Hem manzaralı olsun hem de ruhum doysun diyenlerdenseniz bu yazımız tam size göre. Derledik topladık. İsterseniz deniz kenarından, ya da bir tepeden kuş bakışı seyre dalabileceğiniz yerleri sizler için listeledik.
Manzaralı İstanbul Durakları
1) Pierre Loti Tepesi
Pierre Loti Tepesi; Yıllardır o tepede ne kahveler ne çaylar içindi. Manzaralı İstanbul durakları yazımıza Pierre loti tepesi ile başlamak istedik. Ne filmler ne diziler çekildi. Ne aşklar yaşandı, ne aşklar bitti. Her masası içinde çok şey saklıyor Pierre Loti’nin. Gündüz ayrı bir güzel olsa da akşam ziyaret etmenizi de özellikle tavsiye ediyoruz. Pierre Loti Tepesi, Çay tiryakilerinin eskimeyen tahta masalar ve sandalyeler eşliğinde Haliç’e doyduğu yerdir. Mezarlık üstünde konumlanması biraz ürkütse de teleferik ile tepeye çıkması insanı heyecanlandırmaya yetiyor.
2) Rumeli Hisarüstü
Rumeli Hisarüstü; İstanbul’da, Avrupa ve Asya yakasının birbirine en yakın olduğu boğaz kısmanda oldukça güzel bir manzaraya sahip Rumeli Hisarüstü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü bir de buradan izlemenizi öneriyoruz.
3) Otağtepe (Fatih Korusu)
Otağtepe; Manzaralı İstanbul Durakları listemizin olmazsa olmazı Otağtepe. Denizden baktığınızda gördüğünüz ama biraz gizli kalmış bir seyir terasıdır Otağtepe, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Anadolu ayağında, köprüye ve manzarasına yakından bakarsınız. Otağtepe, içerilere doğru yürüdükçe de Boğaziçi’ni, derinden görebileceğiniz panoramik bir görsel ziyafet sunar size. Otağtepe, yeme içme konusunda beklentiniz olmadan, sadece manzaraya kendinizi bırakacağınız, doğa ile iç içe bir alandır.
4) Ulus Parkı
Ulus Parkı; İstanbul’da Boğaz manzarasının zevkine varabileceğiniz bir başka alternatif Ulus Parkı. Hafta sonu ve akşam saatleri oldukça kalabalıktır. Üst giriş kısmı kafe – restaurant olarak kullanılan parkta, aşağı doğru inen merdivenleri kullanarak yeşillikler içeresinde yürüyüş de yapabilirsiniz.
5) Yuşa Tepesi
Yuşa Tepesi; Beykoz’da yüksek tepelerin en güzel manzaraya sahip olan kısmında bir tepe Yuşa Tepesi. Böylesine yüksek bir tepeden, Marmara denizini izlemeden İstanbul’u seyrettim demeyin. İlk fırsatta hafta sonu gezinize Beykoz’u ve tabiki Yuşa Tepesi’ni de ekleyin. Yuşa Türbesi de bu tepede bulunuyor ve ziyaretçi akınına uğruyor.
6) Fethi Paşa Korusu
Fethi Paşa Korusu; Buraya geldiğinizde, şehirden uzakmış gibi hissedip şehrin içinde İstanbul’a aşık olabilirsiniz. Üsküdar gezinizde, sahil turunuzun ardından, biraz da yokuş çıkabilirseniz güzel bir mola verebileceğiniz bir tesis Fethi Paşa Korusu. Sosyal Tesis olarak hizmet veren koruda, uygun fiyatlara yiyecek ve içecek temin edebilirsiniz.
7) Çamlıca Tepesi
Çamlıca Tepesi; İstanbulluların özellikle havaların güzel olduğu zamanlarda kahvaltıdan geceye ziyaret ettikleri uğrak bir yer. Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca olarak iki bölümden oluşuyor. İçerisinde sosyal tesislerin de olduğu Çamlıca tepelerinde ailenizle keyifli patik geçirebilirsiniz.
8) Duatepe Parkı
Duatepe Parkı; Biraz bakımsız kalan bu park Sarıyer’de bulunuyor. Harika bir manzaraya sahip olmasına karşın pek bilinmiyor ve bakım ve yapı anlamında da eski görünüyor. El değmemiş, orijinali bozulmamış sakin bir yer arıyorsanız, burayı tercih edebilirsiniz.
9) Aydos Tepesi
Aydos Tepesi; 537 metre olan yüksekliği ile, İstanbul’a en yüksek tepeden bakma fırsatı tanıyan Aydos Tepesi, Kartal sınırları içerisinde bulunuyor. Tepede; yürüyüş parkurları, yaz ve bahar aylarında vakit geçirebileceğiniz piknik alanları, atıştırmalık birşeyler satın alabileceğiniz bir büfe ve çocuklar için oyun alanları bulunuyor. Bu manzarayı yakından görme ve İstanbul’un en tepesinden izleme fırsatını kaçırmayın.
10) Galata Kulesi
Galata Kulesi; İstanbul’un simgesi olan Galata kulesi 1500 yıllık tarihi ile hala tarih ve manzara severlerin uğrak yeridir. Dibinde oturup birşeyler içmek, kuleyi çıkıp İstanbul’u seyretmek, hem de 360 derece açıyla. Kulenin etrafında uçuşan martılar da bonus olsun. Tercih sizin.
11) Yoros Kalesi
Yoros Kalesi; Düşünün ki Anadolu Kavağı’nda, Karadeniz’in Marmara’ya bağlandığı noktadasınız. Kalenin bir tarafından Boğazı izliyor, diğer tarafından ise 3. Köprünün seyrine dalıyorsunuz. Yoros Kalesi çok eski bir kale. Ama en bilinen kısmı is hemen dibinde bulunan Yoros Cafe. Yazın tercih edecekseniz sabah erken saatlerde gitmenizi öneririz. Ama asıl önerimiz kahvaltı değil akşam ışıkları yanan İstanbul’u izlemeniz. Hem de balığınızı yerken.
12) Mihrabat Korusu
Mihrabat Korusu; Manzaralı İstanbul Durakları yazımıza referans olacak bir yer daha.. Organizasyonlar için de sıkça tercih edilen koruyu, hafta sonları kahvaltısını manzaraya karşı yapmak isteyenler tercih ediyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü ve marmara denizini yeşillikler içinde izlerken mest olacaksınız.
13) Kalamış Atatürk Parkı
Kalamış Marina’nın hemen yanında bulanan park, geniş bir sosyal alana sahip. Evinizden termosunuzu ve sandviçinizi alıp gelebileceğiniz, yürüyüş ve koşu yapabileceğiniz, spor aktivitelerine uygun alanları olan bir park. İçerisinde çay bahçesi bulunuyor. Sahil boyu yürüyüşe müsait olan bu parkta denizin de tadını keyifle çıkarabilirsiniz.
14) Büyük Valide Han
Büyük Valide Han; 17.Yüzyıldan bu yana ayakta kalmaya çalışan han, Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Manzarasıyla ünlü olan kubbeleri fotoğrafçıların uğrak yeri haline gelmiş. Boğaz manzarasını arkasına alıp, üstünde zıplayan fotoğraflarıyla poz veren sevgili halkımız tarafından kubbelerin delinmesi haricinde, manzarası hala eşsiz hala güzel. Hem de giriş 20 TL.
15) Salacak Sahili
Salacak Sahili; Üsküdar’ın tarihi selamlayan semti olan Salacak, Kız Kulesi sevenlerin uğrak yeridir. Kendini minderlere atan İstanbullular ince belli bardaklarında çayları, manzaraya bırakır kendini.
16) Molla Aşkı Parkı
Molla Aşkı Parkı; Güneşi balatta batırmak isteyenlere bir önerimiz de Molla Aşkı Parkı. Bahçesinde Safranbolu Evlerini andıran yapıların olduğu bir çay bahçesi aslında. Manzarası ise Balattan Boğaz’a uzanıyor. İstanbul’un keyfini ister gazozunuz isten çayınızla buradan da çıkarabilirsiniz.
17) Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı; Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi konumunda olan Topkapı Saray’ı zamanının padişahının evi olarak da kullanılıyordu. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardında inşa ettirdiği sayar, tarihi yarımada olarak bildiğimiz alanın tam ortasında konumlanmıştır. Müze olarak halka açık olan sarayda hem odalarını gezip tarihi yaşayabilir, mükemmel manzarasında soluklanabilir, içiresinde bulunan restaurantta vakit geçirebilirsiniz.
18) Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı; Osmanlı padişahı Sultan Abdulmecit tarafından yaptırılan saray, Cumhuriyet’in kattığı yenilikler ile Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmaya başlanmış. Vefatına kadar İstanbul’daki çalışmalarını burada yürüten önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, hastalığının son evrelerini de buradaki odasında geçirmiş ve hayata gözlerini yummuştur. Saray, 1984 yılından beri ziyarete açıktır. Pazartesi ve perşembe günleri hariç ziyaret edebilirsiniz. Beşiktaşta denize sıfır olan saray, ve boğazı selamlayan eşsiz bir mimariye sahiptir.
19) Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı; Zamanında İstanbul’un en gözde, en güzel bahçelerinin olduğu yermiş Cırağan Sarayı’nın bulunduğu alan. Şimdilerde bağ bahçe yok belki ama, Istanbul’un Boğaz geçişinde kendine hayran bırakan bir mimarisi ve konumu bulunuyor. Çırağan’da, yazın havuzunda yüzebilir, restaurantında yemek yiyebilir özel günlerinizde kiralayarak eşsiz bir davet verebilirsiniz.
20) Florya Atatürk Köşkü
Florya Atatürk Köşkü; Hani Atatürk’ün denizde çekilmiş neşeli fotoğrafları vardır hafızamızda. İşte o fotoğrafların arka planındaki denizin üstünde duran bir yapı vardır. İşte tam da orası Florya’da, Küçükçekmece sınırında bulunuyor. Şu anda müze olarak ziyaret edebileceğiniz köşk, içerisinde Atatürk’ün şahsi eşyalarının, son zamanlarını geçirdiği odasının ve anılarının olduğu hatıra dolu bir yolculuğa çıkaracak sizi. İskelesinden karşı kıyıyı izleyerek, denizin kıyıya vuran dalgaları dinleyerek ve Atatürk’ün hafızanızda kalan fotoğraflarını canlandırarak güzel bir gün geçirebilirsiniz.
21) Gülhane Parkı
Gülhane Parkı; Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, günümüzde de doğa seven misafirlerini ağırlamakta. İçerisinde yürümenin oldukça zevkli olduğu park, özenle korunmaktadır. Yürüşüş yolunun sonunda sahil tarafından yukarı doğru çıktığınızda sizi Sarayburnu manzarası karşılıyor. Bu manzaraya karşı özel demliklerinde çay söylemeyi unutmayın.
22) Galata Köprüsü
Galata Köprüsü; Buram buram nostalji yaşayacağınız bir manzaraya sahip olan Galata Köprüsü’nde yürüyebilir, balık tutabilir ya da altında bulunan balık restoranlarında balık yiyebilirsiniz.
23) Kız kulesi
Kız kulesi; Marmara Denizi’nin tam ortasından 360 derece istanbul’u izlemeye ne dersiniz? Tarihin izlerini taşıyan İstanbul siluetlerine adını birinci sıraya yazdırmayı bilen o yalnız kule, Kız Kulesi’nde manzaraya doyamayacaksınız.
24) Anadolu Feneri Köyü Hamid-i Evvel Cami
Anadolu Feneri; Size gerçek ve pek bilinmeyen bir manzaradan bahsedelim. Anadolu Feneri’ni tepeden izleyebileceğiniz, bir çıkmaz sokağın ucunda, enfes bir cami manzarası. Evet caminin balkonunudan bahsediyoruz. Anadolu Feneri’ne yolunuz düştüğünde tepedeki caminin balkonundan manzarayı izlemeyi unutmayın.
25) Beykoz Sahil Sosyal Tesisleri
İstanbul’daki güzel manzaraların bir çoğu belediyenin işletmeciliğinde halka açık tesis olarak sunuluyor. Bunlardan biri de Beykoz Sahil Sosyal Tesisleri. Denize sıkın masa ve sandalyeleri ile keyifli bir Boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı yapabilir, çayınızı yudumlarken boğazdan geçen tekneleri izleyebilirsiniz.
26) Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Parkı; Saklı bir cennet Fenerbahçe Parkı. Kadıköy’de üzerine titrenen, gençlerin oldukça fazla ziyaret ettiği şirin mi şirin bir park. Mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu parkta gününüzü aileniz ile birlikte eğlenerek geçirebilirsiniz.
Manzaralı İstanbul Durakları size az geldiyse, İstanbul’da gezilecek yerler‘in bir listesini arıyorsanız bu yazımız tam size göre. :)