İstanbul’da aslında gezilecek en güzel zaman kış ayları desek yalan olmaz. Kışın gezilecek müzeler, sokaklar ve manzaralı yerler konusunda oldukça zengin bir şehir. İstanbul ışıl ışık büyüleyici görüntüsü ile her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da mutlaka görülmesi gereken onlarca mekan olduğunu belirtmekte fayda var.
İstanbul’un tarihinin, medeni zenginliğinin ve kozmopolit yapısının farkında olmak ayrı bir beceri ve yetenek. Bunun farkında olmak için yolculuk etmek ve İstanbul’un sokaklarında ritim tutmak gerek. Bunu her mevsim tekrarlamak, İstanbul’un simitçisinden simidini alıp, Üsküdar sahilinde martıyla paylaşarak yeni duyguların kapısını aralamakta mahir olmak lazım.
Önemli Bilgi: Eğer Tüm İstanbul’u altüst etmek gibi bir planınız varsa İstanbul gezilecek yerler listemize mutlaka bir göz atmalısınız.
İstanbul’da Kış Aylarında Gezilecek Yerler Listesi
Çoğu kişinin sadece yazın keşfettiği bu şehri, kışın tanıma yolculuğuna çıkanlar, İstanbul’un asıl sıcaklığını ve samimiyetini fark edebilir.
1. Beşiktaş Ortaköy Hattında Bir Mahur Sabah

Hafif kapalı havaların insanın içine bıraktığı endişeyi ve tasayı hepiniz bilirsiniz. Kışın eve kapanmanın iyiden iyiye etkilediği ruhun iniltilerinden kurtulmanın en sıcak ve samimi yolu Boğaz, Beşiktaş ve Ortaköy hattında bir sabah sahil gezisinden geçer. Üsküdar veya Kadıköy’den Beşiktaş’a doğru yapılacak vapur seferinde sıcak çayını yudumlarken İstanbul tarihinin en büyük eserleri de bir şerit gibi sizi selamlar. Merhaba der, o an vapurla Beşiktaş’a değil de tarihin derinliklerindeki insanı yaşatan ve saran İstanbul’a yolculuk başlar… Hava açılır, ruh dinginliğe erişir, yeni bir başlangıç için umut yeniden yüzünü gösterir. İstanbul’un bu kış ritüeline Ortaköy Camii endamını, Ortaköy Sahili ve Boğaz manzarasının doyumsuz estetiğini ve Beşiktaş Çarşısı ve Beşiktaş gezilecek yerler turuyla zenginleştirin.
2. Tarih Yeniden Tekerrür Eder: Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi

Son dönemin en çok tartışılan camii olması hasebiyle dünya gündemindeki yeri ayrı öneme sahip Ayasofya Camii, Temmuz 2020’de yeniden ibadete açılarak Müslümanların hizmetine sunuldu. 86 yıl müze olarak ziyaret edilen caminin İstanbul’un fethinden sonraki gibi yeniden camiye dönüştürülmesi büyük bir heyecan ve minnet duygusu yarattı. Bu duyguyu ve tarihi derinliklerden gelen coşkuyu yaşamak adına mutlaka ziyaret edilmesi gereken caminin halen binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini bilgisini de verelim.
3. Cihana Meydan Okuyan Yapı: Topkapı Sarayı

Müslüman Türklerin adaleti tüm cihana yayma siyasetinin idare merkezi olarak büyük bir değeri ifade eden Topkapı Sarayı, orijinal yapısından hiçbir şey kaybetmemiş haliyle her dönem ziyaret edilip, şanlı Türklerin dört bir tarafta hakimiyet kurmak için canhıraş surette çalıştıkları Bab-ı Ali’nin yansıttığı derin ruh hayal edilmeli ve hissedilmelidir.
4. 550 Yıllık Ticaret Pazarı: Kapalı Çarşı

İstanbul’un en önemli yapıları arasında kesinlikle sayılması gereken Tarihi Kapalı Çarşı dünyaca ünlü alışveriş merkezlerinden biri. Tarihi yapısını günümüzde de koruyan çarşıda günün belirli saatlerinde adım atmak imkansız. Yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıya İstanbulluların da ilgisi büyük. Osmanlı döneminden beri aktif şekilde ticaretin döndüğü Kapalı Çarşı restore çalışmaları sonrası yeniden eski canlılığını yakaladı.
5. Muhteşem Saray: Dolmabahçe Sarayı

Osmanlı’dan günümüze kalan pek çok saray söz konusu. Ancak aralarında en çok bilineni ve meşhur olanı Dolmabahçe Sarayı’dır. Bu saray, borak mimarisinin en güzel ve nadide örnekleri arasında yer alır. 250 bin metrekarelik alanda kurulu sarayın bahçeler arasındaki ihtişamı herkesi mest edici cinsten. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzenin orijinal yapısı günümüzde de korunuyor. İçerisinde Osmanlı döneminden kalma eserler var.
6. İstanbul Gezisinin Harika 3’lüsü: Taksim, İstiklal, Galata Kulesi

İstanbul’u kısa sürede keşfetmek isteyenlerin mutlaka gezmeleri gereken rotalardan birini oluşturur Taksim Meydanı… Meydandan İstiklal Caddesine geçilerek, tarihi binalar arasında kadim caddeden Galatasaray Lisesine doğru bir yürüyüşe çıkılır. Balık Pazarı gezilir veya Nevizade Sokak’ta yer alan kafelerde eşsiz lezzetler tadılır. Sonra Asmalımescit ve tünele doğru hareket edilebilir. Buradan Kabataş tarafını yürünerek Galata Kulesi’nin ihtişamı yakından keşfedilir. Mümkünse Galata Kulesine çıkıp, İstanbul’un kış manzarasının tadı çıkarılabilir.
7. Heykel Sanatında Yeşilçam Etkisi: Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi

Taksim’e gelip de balmumu müzesini gezenlerin sayısı çok az olmalı. Bu müzeden yeni haberdar olanların mutlaka bir İstanbul gezisi planlayarak, bu müzeyi de listeye dahil etmeleri gerekir. Dünyanın birçok ülkesinde yer edinen balmumu müzelerinin en iyi örneklerinden biri Taksim’de. Özellikle dikkat çeken isimler ise Yeşilçam ustaları. Adile Naşit, Kemal Sunal, Münir Özkul, Barış Manço ve daha birçok ismim capcanlı gibi duran heykelleri nostaljik düşlere yolculuk bileti. Bunların yanı sıra dünyaca ünlü isimlerin heykelleri de var.
8. Meydan İçinde Bir Meydan: Sultanahmet Meydanı, Camii ve Külliyesi

İstanbul’un en aktif, canlı ve kalabalık meydanları arasındaki Sultanahmet Meydanı, Osmanlı döneminden günümüze kadarki aktifliğini korumaya devam eden bir meydan. Camii ve Külliyeden oluşan tarihi yapının kütüphaneleri, imarethanesi ve medreseleri kendinizi Osmanlı dönemindeki meydanda hissetmenizi sağlayacak kadar ben buradayım diyor. Sultanahmet Camii, mimari itibariyle klasik Osmanlı dönemini yansıtır. Mimar Sinan’ın talebesi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından çizimi ve inşası yapılmış camidir.
9. Osmanlı’dan Kalan Miras: Eyüpsultan Camii ve Pierre Loti

Eyüpsultan, İstanbul’un eski ve köklü yerleşim yerlerinden biri. Buradaki en önemli miras ise Eyüpsultan Camii. Sultan Fatih’in talimatıyla yaptırılan camide Müslümanlar çok önemli olan, sahabeden Ebu Eyyûb el-Ensari’nin (ra) kabri var. Cami ziyaretinden sonra İstanbul’a tepeden bakmak açısından ziyaret edilecek en iyi noktalardan biri Piere Loti’ye çıkmalısınız. Burada bir çay ve simitle beraber İstanbul’u seyre dalmanız, çok güzel duygular yaşamanızı sağlayacak.
10. Sultan Fatih’in Boğazkeseni: Rumeli Hisarı ve Müzesi

İstanbul’un en dikkat çeken yapıları arasında yer alan Rumeli Hisarı, yapılış amacı ve tarihten gelen hitap ediliş biçimiyle Boğazkesen, İstanbul’u almak için çalışma yapan Sultan Fatih’in talimatlarıyla inşa edilen harika bir hisar. Karşısında da Yıldırım Beyazıt tarafından yine aynı amaçla inşa ettirilen Anadolu Hisarı var. Ancak Anadolu tarafındaki hisarın surları günümüze denk tamamen ulaşamadı. Bir kısmı ayakta. Rumeli Hisarı ise üç büyük kulesi ve surları ile halen ayakta. Sur içerisinde Rumeli Hisarı Müzesi de var. Burada İstanbul fethinde kullanılan toplar ve fethe dair tarihi eserler var.
11. Yedi Düvel Zindanına Eş: Yedikule Zindanları

Fatih’teki Yedikule Zindanları, Bizans döneminden kalma İstanbul’un önemli tarihi yapıları arasında. Bir açık hava müzesi denilebilecek Yedikule Zindanları, Bizans döneminde dışarıdan gelen devlet adamlarının ağırlandığı bir kale olarak inşa edildi. Ancak Sultan Fatih, 3 kule ve sur eklemeleri yaparak kalenin bir hapishaneye dönüştürdü. Adına şiir ve türküler yazılan zindanla alakalı meşhurlaşan söz şöyle: Yedi düvel zindanından beter, Yedikule…
12. Doğu Roma Eseri: Yoros Kalesi

Beykoz, Anadolu Kavağı’nda bulunan kale Doğu Roma’dan kalma bir yapı. Roma’nın zayıflaması sonrasında Cenevizliler tarafından kullanılan kalenin konumu ise oldukça stratejik. Boğazın Karadeniz’e açılan en dar kapısını tutan kale, savaş gemilerini durdurmak veya ticaret gemilerini haraca bağlamak açısından oldukça uygun bir yerde. Bazı surları düşmüş olsa da kalenin büyük bir kısmı ayakta. Hem kalenin görülmesi hem de Boğaz’ın en dar kapısını ifade eden noktanın keşfedilmesi açısından Yoros Kalesi’nin olduğu Yuşa Tepesi’ne kesinlikle çıkılmalı. Burada kafelerde köy gözlemesi ve kahvaltısı da yapılabilir.
13. İstanbul Fethi Yeniden: Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul’un en özel müzelerinden biri Panorama 1453’dür. Teknolojinin müzecilikte kullandığı zaman nelerin daha iyi olabileceğini anlamak açısından ideal bir yer. İstanbul fethinde bulunmayı kim istemezdi ki… Panorama müzesi, İstanbul’un fethini arttırılmış gerçeklik kadar olmasa da içerisindeymiş gibi yaşatan bir müze. Top sesleri, at kişnemeleri, mehterler, surlara dayanan askerler ve daha fazlası çok iyi bir şekilde yansıtılmış. Panoramik görüntüler tüm boyutları ile çok başarılı. Bu nedenle de sizi heyecanlandırmaya yetiyor. Müze Topkapı Kültür Parkı’nda.
14. İstanbul’dan Bağdat Bulunur: Haydarpaşa Tren Garı

Eminönü’nden Kadıköy’e doğru vapur sefası sırasında en çok dikkati çeken yapılardan biri de Haydarpaşa Tren Garı. İhtişamı, estetiği ve tarihi hatırlatan heybetiyle vapurdakilere selam eder gibi. İstanbul Bağdat tren yolunun başlangıç istasyonunu oluşturan Haydarpaşa, İkinci Abdülhamit Han’ın İstanbul’a kazandırdığı önemli eserler arasında. Bugün kitap fuarları ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
15. Boğazı Aydınlatan Tarih: Kuleli Askeri Lisesi (MSÜ)

1872’den beri Boğaz’a komşuluk eden yapının akşam ışıkları ile aydınlatılmasıyla tüm denize gece güneşi doğar sanırsın. Bu ihtişamlı yapı, Osmanlı döneminden beri askeri okul olarak kullanıldı. Şu an ise, Milli Savunma Üniversitesi olarak hizmet vermeye devam eden bir yapı. Kuleli Askeri Lisesi’ni ziyaret ettikten sonra sahil boyunca yürüyüp Çengelköy’e ulaşmak ve orada sahile yakın kafelerde bir çay içerek boğazı seyre dalmak, kışın içinizi ısıtacak en iyi ritüel.
16. 128 Dev Yapı: Miniatürk Açıkhava Müzesi

İstanbul ile sembolleşen yapıların minyatür hallerini bulabileceğiniz Miniatürk Müzesi, ziyaret edilmeye değer bir müze. Galata Kulesi, Boğaz Köprüsü, Rumeli Hisarı, Selimiye ve ülkemizin değişik yörelerinden de öne çıkan yapılara yer verilen müzenin ihtişamı mükemmel. Boğaz Köprüsü üzerinden yay olarak geçerken diğer yapılara Boğaz’dan bakma şansını yakalayabilirsiniz. Adete İstanbul’u minyatür bir şehir haline getiren müzede çok eğlenebilir, harika fotoğraflarla anı ölümsüzleştirebilirsiniz.
17. Tepelerin Tepesi: Çamlıca Tepesi

İstanbul’da özel anlar yaşamak adına en güzel yerlerden biri Çamlıca. İstanbul’a tepeden bakmak isteyenlerin uğrak adresi Çamlıca’da sosyal tesisler de bulunuyor. Çayınızı yudumlarken aynı zamanda İstanbul’un fotoğrafını tepeden çekebilir, kadim eserlerin Boğaza inci gibi dizilişlerine tanıklık edebilirsiniz. Çamlıca tepesinde kötü görüntü yaratan TV alıcılarının kaldırılmasına yönelik projenin önemli kısmını oluşturan Çamlıca Kulesi de tüm ihtişamıyla görülmeye değer yeni eserlerden biri. Mimarisi açısından Ankara’daki Ata Kule’yi de geride bırakan yapı İstanbul’un yeni sembolleri arasına girdi. Ayrıca Çamlıca Tepesi ziyaretinden sonra Çamlıca Büyük Camii de ziyaret edilebilir. İstanbul’un çeşitli noktalarından görünen cami Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin kompozisyonundan oluşuyor.
18. Tarihi Aksettiren Sokak: Merdiven Sokak

İstanbul’un son dönemler en meşhur rotaları arasındaki Balat hem dizilere hem de filmlere konu edindiğinden dolayı iyice bilinir oldu. Buranın mutlaka görülmesi gereken sokaklarından biri Merdiven Sokak. Tarihi sokakta, Osmanlı konakları halen orijinal yapısını korumaya devam ediyor. Yokuşu aralarına almış gibi duran iki merdivenli sokakta, sağlı sollu ilerleyen konakların renk cümbüşleri gökkuşağı gibi seyredilmeyi hak ediyor.
19. Beyoğlu’na Renklilik Kazandıran Sokak: Fransız Sokağı

Cezayir Sokağı olarak bilinen ancak yapılan yenileme sonrası isim değişikliğine gidilen sokak, bugün Fransız Sokağı olarak meşhurlaştı. İstiklal Caddesi’nden Galatasaray Lisesi’ne doğru giderken okulun arkasında kalan sokak renkli gece hayatının önemli merkezlerinden biri. Tarihi bir sokak olması açısından gezilebilecek sokakta, butik mekanlar var. Buralarda çay içmek ve bir şeyler atıştırıp sokağın renkli hayatını seyretmek iyi gelebilir.
20. Dizi Sıcaklığını Veren Sokak: Perihan Abla Sokağı

Sıcak ve samimi mahalle kültürünü yaşatan Perihan Abla dizisinin çekildiği Kuzguncuk’ta bulunan sokak, dizinin mahallenin yardımsever ablası Perihan Abla ile özdeşleştiği için ismi de böyle kaldı. Üsküdar’ın en güzel korusu Fethi Paşa’ya oldukça yakın, yeşilliklere komşu sokak, birçok turist tarafından ziyaret edilen bir yer. Üsküdar son duraktan koru tarafına doğru 10-15 dakikalık yürüyüşle sokağa ulaşılabilir.
21. İstanbul Akciğeri: Emirgan Korusu

İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki koru hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yer Emirgan Korusu. Özellikle lale şöleninin gerçekleştiği yaz mevsiminde çokça ziyaret edilmesine rağmen kışın da ayrı bir havası bulunan korunun her mevsim dinlenmek, doğaya doymak açısından ziyaret edilecek bir nokta olduğunu not edelim. Oksijeni bol havayı içinize çekerek, koruda yürüyüş yapmanız halinde kendinizi çok iyi hissedebilir, yeniden doğmuş gibi İstanbul’a aşkınızı itiraf edebilirsiniz.
22. Tarihi Şehrin Tarihi Parkı: Gülhane Parkı

Topkapı Sarayı’nın arka bahçesi olan Gülhane Parkı, oldukça büyük ve uzun bir yürüyüş parkuru var. Temiz hava almak açısından ideal yerlerden biri olan parkın asırlık çınarlarının altında kendinizi çok genç ve dingin hissedebilirsiniz. Göğün maviliğini kapatacak kadar büyük ve sık ağaçlar arasında dolaşırken çeşitli kuş sesleri de size eşlik edecek. Son zamanlarda da bir Afrika papağan türü olan yeşil gagalı papağanların sıklıkla görüldüğü yerlerden biri oldu. Bu muhteşem papağanlar, Gülhane Parkı’nı egzotik bir orman havasına kavuşturmuyor değil.
23. İstanbul Kadar Köklü Orman: Belgrad Ormanı

Son dönemlerde daha fazla popüler olmaya başlayan Belgrad Ormanı, yapılan koşu ve yürüyüş parkurları, dinlenme alanları gibi tesisleriyle İstanbullular açısından tercih edilebilecek yeşil cennetler arasında. İstanbul’un yeşile olan ihtiyacını karşılayan alanın çok eskiden beri İstanbul su ihtiyacı açısından önemli bir yere sahip olduğunu da söylemeliyiz. Çeşmeleri, bentleri ve kemerleriyle tarihi değere sahip yeşil cennetin her köşesi bir başka güzelliğe ve zenginliğe sahip. Son olarak ta İstanbul’daki parkları ve mesire alanlarının bir listesini göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.. Başka bir gezi de görüşmek üzere her daim mutlu kalın.. :*