Çeşme Plajları ve Koyları (Detaylı Liste)
Ülkemizin en önemli turizm yerlerinden olan Çeşme, birbirinden güzel plaj ve koylara sahip. Sahil, Deniz ve güneş üçlemesine âşık kişiler tatil planları yaparken muhakkak Çeşme’yi de bu planlarına dâhil etmeli. Bizde bu planlarınıza yardımcı olmak için Çeşmenin en güzel plajları ve koylarını listeledik. Çeşme de denize girilebilecek en güzel plajlar ve koylara bu listemizde ulaşabilirsiniz. Çeşme Plajları ve Koyları, giriş ücretleri, nerede? ve nasıl gidilir? Bilgileri ve daha fazlasına bu listemizde ulaşabilirsiniz. Fiyatlar 2024 yılına aittir.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
1-Pırlanta Plajı
Pırlanta Plajı Tertemiz ve berrak denizi ile tam bir tatilci istilasına uğruyor. Tatil zamanlarında burası oldukça kalabalık olduğundan denizin temizliğini ve berraklığını çok fazla görmeniz mümkün olmuyor.
Sahilin uzunluğu yaklaşık 450 – 500 metre kadar. Tüm sahil kesimi incecik bir kum ile kaplı. Deniz tabanı da aynı şekilde bu incecik kum taneleri ile kaplı ve zaman zaman ayağına çok farklı türlerde deniz kabukları denk gelebilir. Deniz seviyesi ise yaklaşık 200 metre boyunca sığ. Bu sebeple yeni yüzmeyi öğrenenler ve çocuklu aileler için oldukça uygun.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Çeşme merkezden Çiftlikköy istikameti üzerinde devam edin. Çiftlikköy’ü geçtikten sonra sağa dönüp aşağı indiğinizde Pırlanta Plajı’na varırsınız.
Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler çeşme merkezden kalkan dolmuşları kullanarak buraya ulaşabilirler.
2-Altınkum Plajı
Çeşme merkeze sadece on dakika uzaklıkta bulunan Altınkum Plajı, sizleri bekliyor. 500 metre uzunluğundaki plaj 15 metre genişliğiyle tatil severlere sakin saatler sunuyor. Her yıl büyük ilgi gören plaj, adını altın rengi kumundan almaktadır. Altın sarısı kumu, masmavi denizi ile Altınkum plajında yoğun iş stresini üzerinizden atabilir, ailenizle sevdiklerinizle arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Yavaşça derinleşen denizi, her zaman soğuk suyu ile plaj, sıcak ve bunaltıcı günlerde vazgeçilmeziniz olacak. Deniz suyu diğer ılıca sahillerinin tam tersi niteliktedir, yazın en sıcak günlerinde bile son derece soğuktur. Girmekte zorlansanız dahi girdikten sonra kavurucu havanın etkisinden kurtulacaksınız.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Şehir Merkezine uzaklık 10 Km uzaklıkta. Ayrıca toplu taşıma ile de ulaşım sağlanabilmekte.
3-Ilıca Plajı
Türkiye’nin turistlik mekanları arasında yer alan İzmir Çeşme, Ilıca Plajı ile ünlenmiştir. Bölgede birden fazla plaj olsa da, Ilıca plajı özelikleri itibariyle diğerlerinde ayrılır. Gold Beach gibi efsane plajların yanında Ilıca plajı, sadece yazın değil ilkbahar ve sonbahar da bile denize girilebilen bir yerdir. Bunun sebebi, plajın yeraltı kaynak sularına çok kısa mesafede olması ve yeraltı kaynak suları tarafından beslenmesidir. Yeraltından çıkan sıcak ve mineralli sular Ilıca plajını sıcak ve şifalı kılmaktadır.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Plajı Çeşme’ye sadece 3 km uzaklıkta yer alıyor. Çeşmeye varıldığında Ilıca yoluna saparak yarım saatte ulaşmanız mümkündür. Ancak Çeşme’ye girmeden Çeşme çevreyolundan 7 km sürecek yolculukla da varmanız mümkündür. Tavsiyemiz Çeşme içerisinden gitmeniz. Böylece Çeşme merkezi de görmüş olacaksınız.
4-Aya Yorgi Koyu
Aya Yorgi Koyu içerisinde birbirinden güzel mekânlar bulunuyor. Gündüz denizin gece ise DJ performansları eşliğinde eğlencenin dibine vuracağınız harika bir yer. Gençlere hitap eden tarzı ile oldukça popüler olan koy, pek çok yere göre biraz pahalı. Ancak paranızın hakkını sonuna kadar alacağınızdan emin olabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Ortalama 250-350 TL ( Şezlong ve Şemsiye fiyatlara dahil)
Ulaşım: Çeşme merkeze girmeden Dalyanköy’e giden yoldan devam ettiğinizde, sağınızda kalan Çeşme Aya Yorgi tabelalarını takip edip ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma ile gelmek isteyenler Çeşme merkezden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabilirler.
5-Çark Plajı
Çark Plajı denizi oldukça berrak ve temiz. Mavinin en egzotik renklerini burada görmeniz mümkün. Suyu genelde ılık olan plajın deniz tabanı ve sahil kısmı ince kum taneleri ile kaplı. Deniz derinliğinin sığ olduğunu bu nedenle de yeni yüzme öğrenenler ve çocuklu aileler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Plaj da özel Beachler bulunuyor. Dilerseniz buralardan birisini de tercih edebilirsiniz. Plajın yanında bulunan koy içerisinde sörf tutkunlarının şovlarını izleyebilirsiniz. Hatta bu koy içerisinde sörf eğitimi alabileceğiniz pek çok sör okulu da mevcut. Dilerseniz siz de eğitimini aldıktan sonra bir sörf sporcusu olabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Araç ile gelmek isteyenler Çeşme merkezden Alaçatı istikameti yönünde ilerleyerek buraya tabelalar yardımı ile çok kolay ulaşabilirler.
Toplu taşıma ile gelmek isteyenler ise Alaçatı-Çeşme minibüslerini kullanarak buraya ulaşabilirler.
6-Kocakarı Plajı
Kocakarı Plajı sahili ve deniz tabanı yer yer kum yer yer taşlık. Taşlık olan bölgeler çok fazla rahatsızlık vermiyor. Yine de çocuklu ailelerin çocukları için deniz terliklerini yanlarına almalarını tavsiye edilir. Su seviyesinin de sığ olduğunu söyleyebiliriz. Çok iyi derecede yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler gönül rahatlığı ile burayı tercih edebilirler. Plaj içerisinde yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kafe de bulunuyor. Dilerseniz buradan şemsiye ve şezlong da kiralayabilirsiniz. Ayrıca ücretli tuvalet ve giyinme kabinlerinin de olduğunu belirtelim.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Dalyan Mahallesinin hemen girişinde bulunan plaja Çeşme merkezden toplu taşıma ile ya da aracınız ile çok kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç ile gelecekler Çeşme-Dalyan istikametinde ilerleyerek tabelalar eşliğinde buraya ulaşabilirler.
7-Tekke Plajı
Tekke Plajı küçük bir koy plajıdır. Bu nedenle oldukça sakin ve dalgasız bir denizi vardır. Denizi temiz, berrak ve sığdır. Çocuklu aileler için oldukça idealdir aslında ama merkezde olmasından dolayı oldukça kalabalık olması sorun yaratabilir.
Sahili genellikle çakıl taşlardan oluşan bu plajın deniz tabanının ilk birkaç metresi de sahili ile aynı yapıya sahip olsa da biraz daha ilerisi kum tabana dönüyor ve bu durum biraz iç açıcı diyebiliriz. Deniz seviyesinin de sığ olduğunu göz önüne alırsak çocuklu aileler için bir artı yanı daha olduğunu söyleyebiliriz.
Plaj içerisinde alışveriş yapacağınız bir büfe mevcut. Aynı zamanda isterseniz buradan şemsiye ve şezlong da kiralayabilirsiniz. Zaten merkeze yakın konumda olmasından dolayı dilediğiniz zaman çıkıp alışverişinizi yapıp tekrar geri gelebilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Çeşme merkezde bulunan plaja yürüyerek 5-10 dakika arasında ulaşabilirsiniz.
8-Sığacık Plajı
Sığacık Plajının En önemli özelliği özel bir site içerisinde olması. Özel bir siteye aitmiş gibi görünse de aslında yolu bilen herkes rahatlıkla gidip çarşaf gibi denizine girebilir. Ana yoldan geçerken görünmediği için çok kişi bilmiyor. İsminin nereden geldiği bilinmemekle birlikte ilk keşfedenlerin verdiği düşünülüyor.
Plajın en güzel yanı sahilin ve deniz tabanının ince taneli kumdan oluşması. Denizi sakin, berrak ve tertemiz. Suyu serin.
Deniz bir anda derinleştiği için yüzmeyi yeni öğrenenler ve çocuklu aileler için uygun değildir.
Sessiz, sakin ve huzur veren ortamı ile tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atacağınız bu yerde herhangi bir işletme bulunmuyor. Hasırınızı almayı unutmayın.
Delikli Koy içerisinde bulunan kaya oluşumlarına burada da rastlamak mümkün. Bu kaya oluşumları görsel şöleni tamamlayan parça gibiler. Fotoğraf makinanızı unutmayın.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Delikli Koyu geçtikten yaklaşık 4-5 km sonra Özpamir Sitesi tabelasını göreceksiniz. Bu tabelayı gördükten sonra deniz kıyısına kadar sabit yoldan devam ederek ulaşabilirsiniz. Özpamir Sitesi Alaçatı’dan 12 km, Çeşme’den 12 km, İzmir‘den 89 km uzaklıkta. Merak edenler için hemen söyleyelim aracınız için özel otopark bulunuyor. Aracınızı otoparka bıraktıktan sonra sahile ulaşmak için 3-5 dakikalık yol yürümeniz gerekiyor. Sonrası koskoca bir huzur, muhteşem bir plaj ve masmavi bir deniz.
9-Delikli Koy
Delikli Koy diğer Çeşme Plajları göz önüne alındığında nispeten daha sakin bir plajdır. Denizi biraz daha soğuk ama temizlik konusunda diğer plajlar kadar temiz. Açıklarda yosunlu alanlar var ama bu temizliği bozmuyor hatta denize yukarıdan bakarken çok farklı bir görsel şölen sunuyor. Denizin dibi ve sahil tamamen çakıl taşlarla kaplı. Bu yüzden gitmeye karar verirseniz mutlaka deniz ayakkabılarınız yanınızda olsun.
Plaj bol rüzgâr alıyor ama bu rüzgâr çok sert değil. Zaman zaman rüzgârın etkisi ile deniz dalgalı olabiliyor.
Deniz derinliği bir anda arttığı için yeni yüzme öğrenenler ve çocuklu aileler için uygun olmadığını söyleyebiliriz. Zaten sahil ve deniz tabanı çakıllı olması ve ulaşımın da kayalar üzerinden yürüyerek sağlanıyor olması da çocuklu ailelerin tercih etmemesi için başlıca nedenler.
Plaj içerisinde yiyecek veya içecek alabileceğiniz bir tesis maalesef bulunmuyor. Bu sebeple hazırlıklı gelmenizde fayda var.
Son olarak plajda herhangi bir tesis olmadığı gibi giyinme kabini ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz alanların da olmadığını belirtelim.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Öncelikle Alaçatı Port’a gitmeniz gerekiyor. Daha sonra yaklaşık 4 kilometrelik yolu takip ederek buradan Alkoçlar Exclusive Alaçatı’yı geçtikten 500 metre sonra koyun patikasına ulaşabiliyorsunuz.
Toplu Taşıma ile ulaşım ise şu an için yok.
10-Paşa Limanı Plajı
Paşa Limanı Plajı yer yer çakıl yer yer de kumsaldan oluşmaktadır. İçerisinde çakıl sevmeyenler için atlama iskelesi bulunmaktadır. Çevrede kamp yerleri olduğu için zaman zaman çevre kirliliği olsa da Belediye tarafından düzenli olarak temizliği yapılmaktadır.
Deniz suyu genellikle ılıktır. Turkuaz rengine sahip deniz ise oldukça temiz ve berraktır. O kadar temizdir ki denizin içerisinde kendi gölgenizi görebilirsiniz. Turkuaz rengi bu bölgede pek çok plajda hâkim olsa da bu rengin en açık halini burada görebilirsiniz.
Deniz seviyesi de oldukça sığdır. Bu özelliği ile çocuklu aileler ve yüzmeyi yeni öğrenenler için oldukça uygundur. Çocuklu ailelerin özellikle çocukları için deniz ayakkabıları almalarını öneririz. Zira çakıl taşları zaman zaman can yakabiliyorlar.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Araç ile gelmek isteyenler Çeşme-Ildırı istikametini takip ederek buraya ulaşabilirler. Zira yol boyu tabelaları takip ederek buraya ulaşmak oldukça kolay.
Toplu taşıma ile gelmek isteyenler ise; Ilıca ve Çeşme merkezden kalkan minibüsleri kullanarak buraya rahatça ulaşabilirler. Minibüs ücretinin kişi başı 5 lira olduğunu da hatırlatalım.
11-Boyalık Plajı
Yaklaşık 4 kilometre uzunluğa sahip Boyalık Plajı, Çeşmenin kuzeyinde Ilıca ile Çeşme arasındadır. Çeşme merkeze en yakın birkaç kumluk plajdan birisidir.
Plajı ve suyun dibi ince kum tabakasından oluşmaktadır. Uzunluğu ve plaj yapısı ile Ilıca Plajı özelliklerini taşımaktadır.
Turkuaz renge sahip deniz tüm güzelliği ile sizleri karşılıyor. Pek çok deniz canlısının yaşamını sürdürdüğü deniz o kadar temiz ve berrak ki yüzerken bu canlılardan birisi ile karşılaşmanız oldukça yüksek. Özellikle yumurtalama döneminde yavru balıklar ve deniz atları çok sık karşınıza çıkabilirler.
Derinliği için ise oldukça sığ bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden çocuklu aileler ve yüzmeyi yeni öğrenenler için uygun olduğunu gönül rahatlığı ile belirtelim. Çocuklarınız bu sığ denizde oldukça eğlenceli vakit geçirirken siz de plaj sandalyenizi denize kurup tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Çeşme’ye yaklaşık 3 kilometre mesafesi olan bu plaja toplu taşıma ile rahatça ulaşabilirsiniz. Özel araç ile gelmek isterseniz çeşme merkezden plaja kadar olan tabelaları takip etmeniz yeterli.
12-Piyade Koyu Plajı
Piyade Koy Plajı adeta cennetten bir köşe. Deniz oldukça berrak ve temiz.
Suyu genelde ılık olan plajın deniz tabanı ve sahil kısmı ince kum taneleri ile kaplı.
Deniz derinliğinin sığ olduğunu bu nedenle de yeni yüzme öğrenenler ve çocuklu aileler için uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Plaj da özel Beachler bulunuyor. Dilerseniz buralardan birisini de tercih edebilirsiniz.
Plajın yanında bulunan koy içerisinde sörf tutkunlarının şovlarını izleyebilirsiniz. Hatta bu koy içerisinde sörf eğitimi alabileceğiniz pek çok sör okulu da mevcut. Dilerseniz siz de eğitimini aldıktan sonra bir sörf sporcusu olabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Araç ile gelmek isteyenler Çeşme merkezden Alaçatı istikameti yönünde ilerleyerek buraya tabelalar yardımı ile çok kolay ulaşabilirler.
Toplu taşıma ile gelmek isteyenler ise Alaçatı-Çeşme minibüslerini kullanarak buraya ulaşabilirler.
13-Çiftlikköy Plajı
Çiftlikköy Plajı oldukça sessiz ve sakin bir plajdır. Her ne kadar rüzgar alsa dahi denizi dalgasızdır. Serin suyu ile sizi ferahlatan bir denizi vardır.
Sahil kesimi ve deniz tabanı kumsaldır. Çocuklu aileler için oldukça uygun olan plaj, huzur ve sessizlik arayanlar için en doğru yerlerden birisidir.
Deniz seviyesi ise yer yer derin olmakla birlikte genellikle sığdır. Bu özelliği ile yeni yüzmeye başlayanlar, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için idealdir.
Plaj içerisinde tuvalet ve soyunma kabinleri bulunmaktadır. Bunun haricinde yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir de kafesi bulunur. Dilerseniz bu kafeden şezlong ya da şemsiye de kiralayabilirsiniz.
Giriş Ücreti: Yok
Ulaşım: Çeşme merkezden Çiftlikköy istikameti üzerinde bulunur.
Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler çeşme merkezden kalkan dolmuşları kullanarak buraya ulaşabilirler.
14-Eşek Adası
Kuzey rüzgarlarına kapalı olan Eşek Adasında su altı ve su üstü pek çok su sporu yapılabilmekte. Özellikle su altı dalış severlerin uğrak noktasıymış. Burada iskele olduğu için çok sayıda özel yat da burada demir alıyor.
Sahil ve deniz tabanı çakıl taşları ile kaplı. En azından bizim girdiğimiz bölgeler bu şekildeydi.
Deniz suyu her zamanki gibi temiz ve berrak. Su altı canlıları ile çok sık karşılaşmasanız da zaman zaman size eşlik ediyorlar.
Su seviyenin sığ olduğunu söylemek zor. Suyun da çok sıcak olduğu söylenemez. Ama buralara kadar gelmişken eğlenmenin tadını çıkardık tabi.
Ulaşım: Ulaşım sadece tekne turları ile sağlanma. Tur Fiyatları ise 150-200 TL arasında değişmekte.
15- Mavi Koy
Eşek Adası’nın hemen batısında bulunan küçük adanın koylarından birisi de Mavi Koy Koyun bir diğer adı Akvaryum Koyudur. Bu adı doğal bir akvaryum gibi sualtını seyredebileceğiniz büyüleyen berrak sularından almaktadır. Su yüzeyinden deniz gözlüğü ile 20 metreye kadar net şekilde izlenebilmektedir. Ortalama derinliği 8 metre olan koyun derinliği 1 metreden başlayarak koyun ağzına doğru 25 metreye kadar çıkmaktadır. Burada şnorkel dalışıyla su altı dünyasını keşfedebilir, balık yakalayabilir ya da güneşin ve denizin tadını çıkartabilirsiniz.
Ulaşım: Ulaşım sadece tekne turları ile sağlanma. Tur Fiyatları ise 350-400 TL arasında değişmekte.
16-Makri Adası
Makri Adası turumuzda adanın kuzey batısında Yatak Odası olarak adlandırılan minik bir ada bulunduğunu öğreniyoruz. Bu isimle anılmasının sebebi duvar renginin kırmızı, zeminin beyaz kumlarla örtülü muhteşem bir sualtı mağarasına sahip olmasıymış. Öğrenmişken gitmeden olmaz diyerek oraya gidiyoruz. Muhteşem bir doğal güzelliği keşfetmenin inanılmaz mutluluğunu da doyasıya yaşıyoruz.
Ulaşım: Ulaşım sadece tekne turları ile sağlanma. Tur Fiyatları ise 250-300 TL arasında değişmekte.
Son olarak otel ve pansiyon yerine daha uygun maliyetli çözümler arıyorsanız Çeşme kamp alanları için hazırladığımız makalemize de bir göz atabilirsiniz.