Türkiye’deki Şelaleler Listesi | En Büyük 25 Şelale (Detaylı)
Eşsiz güzellikleri ile Türkiye’deki şelaleler görenleri hayran bırakıyor desek pek de yanlış olmaz. Manavgat, Düden, Bulut, Ilıca, Yerköprü gibi gizli saklı kalmış bir çok doğal güzelliği burada gözler önüne sereceğiz.
Her biri birbirinden güzel bu yerleri hazırlarken ülkemize bir kez daha hayran kaldık desek yalan olmaz. Havaların ısınmasının ardından hem yaz hem deniz ayrıca birçok kişi için piknik sezonu da açılmış oldu.
Özellikle doğanın güzellikleri arasında gezmeyi, piknik yapmayı sevenler için ülkemizin dört bir yanında bulunan şelaleleri tek başlık altında toplamak istedik.
Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.
Türkiye’deki Şelaleler Listesi | En Büyük 25 Şelale
Yazılar Hakkında: Tanıtılan yerler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz yazı içerisindeki linklere tıklamanız yeterli. Birbirinden büyük bir birinden güzel şelaleler bu listede.
1. Düden Şelalesi – Antalya
Gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Düden Şelalesi, ülkemizde gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Antalya’ya yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Düden Şelalesi, yaklaşık 50 metre yükseklikten Akdeniz’in sıcak sularına dökülmektedir. Şelalenin çevresinde hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve restoranlar da bulunmaktadır.
Düden Şelalesi’ni yaz döneminde 09.00 – 19.30, kış döneminde ise 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Şelaleye giriş için: 30 TL ücret ödemeniz gerekecek. Özellikle yazın yerli ve yabancı binlerce kişinin tatile geldiği Antalya’ya yolu düşen herkesin Düden Şelalesi’ni de ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz.
2. Manavgat Şelalesi – Antalya
Manavgat ilçe merkezine 5 kilometre, Antalya merkeze ise yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunan Manavgat Şelalesi, şehirden uzaklaşıp, doğaya karışmak isteyenler için oldukça güzel bir seçenek. Trekking ve kamp gibi doğa etkinlikleri için de oldukça uygun bir ortama sahip olduğu gibi dilerseniz muhteşem doğa manzaralı çay bahçeleri, balık restoranı ve kafeteryalarında vakit geçirebilir ya da dinlenme yerlerinde piknik yapabilirsiniz.
3. Güzeldere Şelalesi – Düzce
Düzce’nin Gölyaka ilçesi sınırları içinde bulunan Güzeldere Şelalesi, Düzce merkeze 28 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yaklaşık 135 metre yükseklikten kademeli olarak dökülen şelale, Düzce’de gezilmesi gereken yerlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Yazın havaların ısınmasıyla birlikte suyun debisi düşüş gösterse de her dönem ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Özellikle hafta sonları piknik yapan insanlarla dolup taşan şelalenin çevresinde, yürüyüş yapabilir, kamp da kurabilirsiniz. Yine bölgede büfe ve kır kahvesi gibi tesisler de bulunmaktadır. Güzeldere Şelalesi’ne giriş ücreti ise 80 TL’dir.
4. Samandere Şelalesi – Düzce
Düzce’de gezilmesi gereken yerlerden biri de Samandere Şelalesi’dir. Özellikle hafta sonları vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Şelale, aynı zamanda Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir. Özellikle piknik, doğa yürüyüşü, kamp alanlarıyla hafta sonları dinlenmek için en güzel yerlerden biri olan Samandere Şelalesi, Düzce iline yaklaşık 26 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Şelalenin çevresini çeşitli bitki örtülerinin kapladığı alanda akıntının huzur veren sesi eşliğinde piknik keyfi daha da güzel bir hal alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Günü birlik gidebileceğiniz gibi yatıya da kalabilirsiniz. Dileyen kamp kurup çadırda konaklayabileceği gibi dileyen bölgedeki bambu evlerde kalabilir. Şelalenin bulunduğu alanda büfe kır kahvesi gibi tesisler de hizmet vermektedir. giriş ücreti tam 30 TL – Öğrenci 15 TL’dir.
5. Erfelek Tatlıca Şelalesi – Sinop
Ülkemizde bulunan en güzel şelalelerden biri olan Erfelek Tatlıca Şelalesi, irili ufaklı toplam 28 şelaleden meydana gelmektedir ve bu alanda dünyadaki sayılı şelalelerden birisi olma özelliğine sahiptir. Sinop’un Erfelek ilçesi sınırlarında bulunan Tatlıca Şelalesi’ne giriş ücretlidir. Özellikle hafta sonları piknik ve doğa severlerin büyük ilgi gösterdiği Erfelek Tatlıca Şelalesi bölgenin en önemli turizm mekanlarından birisidir.
Şelalenin döküldüğü yerde oluşan küçük göletler, özellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde ziyaretçilerin serinlemesine fazlasıyla yardımcı oluyor. Yine şelalenin bulunduğu alanda kamp yapabileceğiniz uygun yerler de bulunmaktadır. Sinop şehir merkezine yaklaşık 45 km mesafede olan şelalenin giriş ücreti 70 TL’dir.
6. Suuçtu Şelalesi – Bursa
Bursa’da gezilmesi gereken yerlerden birisi de Suuçtu Şelalesi. Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık olarak 17 km mesafede bulunan Suuçtu Şelalesi, 38 metre yükseklikten dökülerek muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Şelale adını, yanına yaklaştığınızda yüzünüze vuran serin su damlalarından alıyor. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte hafta sonları günü birlik gidebileceğiniz Suuçtu Şelalesi çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar da bulunuyor.
Giriş ücretleri 30 TL ve üzeri kategorilere ayrılmaktadır.
Suuçtu Şelalesi’nin çevresinde konaklama imkanı bulunmasa da kamp kurmayı sevenler için eşsiz bir yer olduğunu da söyleyebiliriz.
7. Ilıca Şelalesi – Kastamonu
Kastamonu’da gezilmesi gereken yerlerden biri de Ilıca Şelalesi’dir. Şelaleye yakın noktalarda inşa edilen Bungalov evlerde konaklayabileceğiniz gibi günü birlik de ziyaret edebilirsiniz. Özellikle hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar doğayla iç içe olan Ilıca Şelalesi’nin yakınlarında piknik, doğa yürüyüşü ve ATV motorlarla tura çıktıklarını söyleyebiliriz.
Giriş için 30 TL’dir.
Ilıca Şelalesi, yaklaşık 14 metre yükseklikten dökülmektedir. Özellikle yaz aylarında şelalenin döküldüğü alanda oluşan gölete girerek serinleyebilirsiniz.
8. Tarsus Şelalesi – Mersin
Mersin’in Tarsus ilçesinden çok uzun yıllardan beri akan Tarsus Şelalesi, Bizans İmparatoru Justinyen tarafından şehri su taşkınlarından koruması amacıyla yapılmıştır. Günümüzde şelalenin aktığı bölgede eski dönemlerde mezarlıklar bulunmaktaymış. Özellikle ilkbahar mevsiminde Toroslar’daki karların erimesiyle birlikte coşkulu şekilde akan şelale, yaz mevsimiyle birlikte akış hızını kaybetse de serinliğinden ödün vermediğini söyleyebiliriz.
Adana ve Mersin’in tam ortasında kalan Tarsus Şelalesi, Adana’ya 25, Mersin’e de 20 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.
9. Yerköprü Şelalesi – Mersin
Mersin‘in tarihi güzellikleri kadar doğal güzellikleri de ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Bu yerlerden biri olan ve özellikle yaz aylarında ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Yerköprü Şelalesi, hafta sonu tatili için değerlendirmeniz gereken yerlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.
10. Maden Deresi ve Şelalesi – Sakarya
Sakarya’nın Karasu ilçesi sınırları içinde bulunan Maden Deresi ve Şelalesi, bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden birisidir. Özellikle hafta sonları yerli turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Maden Şelalesi’nin bulunduğu alanda geçmiş yıllarda maden yatakları varmış.
Maden Şelalesi çevresinde bulunan dinlenme alanları, mesire yerleri, alabalık tesisleri ve şelalenin akıp giden buz gibi sularının eşsiz birleşmesi ile keyifli bir hafta sonu tatilinin sizleri beklediğini söyleyebiliriz. Maden Şelalesi’nin bulunduğu mesire alanına giriş için 80 TL ödemeniz gerekiyor. Yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda getirmeyi unutmayınız. Ayrıca şelale yanında bulunan Antik Maden İşletmeleri’nde alabalık da yiyebilirsiniz. Türkiye’deki Şelaleler listemizin ilk yarısı bitti. Daha ne yerler var… :)
11. Kurşunlu Şelalesi – Antalya
Ülkemizin en önemli turizm mekanlarından birisi olan Antalya’da gezilmesi gereken o kadar çok güzel yer var ki bunlardan biri de Kurşunlu Şelalesi’dir. Antalya’nın merkezinde bulunan Kurşunlu Şelalesi, 18 metre yükseklikten dökülmektedir. Yine ana şelalenin haricinde küçük şelaleciklerin oluşturduğu 7 adet gölet, Kurşunlu Şelalesi’nin bütünlüğünü oluşturmaktadır.
Zengin bitki örtüsüne sahip olan Kurşunlu Şelalesi çevresinde yabani hayvanlar da yaşam sürdürmektedir. Piknik alanına giriş için cüzi miktarda ücret ödemeniz gerektiğini de belirtmemizde fayda var.
12. Ağlayan Kaya Yeşildere Şelalesi – Denizli
Denizli’de görmeniz gereken en güzel yerlerden birisi olan Ağlayan Kaya Yeşildere Şelalesi, yeşilin her tonunu barındıran zengin bitki örtüsü ile ziyaretçilerini kabul etmektedir. Diğer adı Ağlayan Kaya olan şelalede alabalık ve kümes hayvanları da bulunmaktadır. Hafta sonu tatili için en güzel yerlerden birisi olan Yeşildere Şelalesi’nde dilerseniz piknik yapabilir, mangal yakabilir ya da alabalık restoranında lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz.
Denizli şehir merkezine 35 km uzaklıkta olan Yeşildere Şelalesi’ne dolmuşlarla da ulaşım sağlayabileceğinizi hatırlatalım.
13. Tortum Şelalesi – Erzurum
Tortum Şelalesi, Erzurum’un Tortum ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçilerin yeniden yoğun ilgi göstermeye başladığı Tortum Şelalesi, tam 48 metre yükseklikten dökülmektedir ve bu alanda dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olma özelliğine sahiptir. Balıklı Köyü yakınlarındaki Tortum Çayı’nın önü oluşan heyelan sonucunda kapandıktan sonra Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi oluşmuştur.
Tortum Şelalesi’nde piknik yapabileceğiniz alanlar olduğu gibi şelalenin akışını izleyebileceğiniz bir de balkon bulunmaktadır. Tortum Şelalesi’ne yolunuz düşerse Tortum Gölü ve Balıklı Köyü’nü de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
14. Sudüşen Şelalesi – Bursa
Sudüşen Şelalesi, Haydariye Köyü sınırlarında bulunmaktadır ve köylülerin isteği ile şelale Bursa il sınırlarına dahil edilmiştir. Bölgenin en önemli doğal kaynaklarından biri olan Sudüşen Şelalesi’ne yapacağınız yürüyüş, tüm yorgunluğunuzu atmaya yardımcı olacaktır. Şelalenin çevresinde doğa yürüyüşüne çıkabilir ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.
Şelalenin aktığı noktaya ulaşmak için aracınızı park ettikten sonra hızınıza göre 1 – 2 saatlik yürüyüş yapmanız gerekecek. Hafta sonları kalabalık olan şelaleyi hafta içi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
15. Muradiye Şelalesi – Van
Van’da gezilmesi gereken yerlerden biri olan Muradiye Şelalesi, kışın yağan karların erimesiyle birlikte yaz aylarında coşkulu akışıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Van’a 80 km mesafede olan şelalenin döküldüğü yükseklik ise 20 metreyi bulmaktadır. Bahar mevsiminde rengarenk çiçeklerin süslediği şelalenin döküldüğü noktaya ulaşmak için 60 metre yükseklikteki asma köprüden geçmeniz gerekecek.
Hafta sonu için planınız yoksa ve rotanızda Van gezisi varsa Muradiye Şelalesi’ni de Türkiye’deki Şelaleler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
16. Ulukaya Şelalesi – Bartın
Batı Karadeniz’in huzur veren sessiz ve yeşilin her tonuna rastlayabileceğiniz şehirlerinden biri olan Bartın’a yolu düşenlerin görmesi gereken yerlerden biri de Ulukaya Şelalesi’dir. Bartın’ın Ulus ilçesinde bulunan Ulukaya Şelalesi yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin döküldüğü alanda oluşan gölet, yaz aylarında serinlemek isteyen vatandaşlarla dolup taşıyor. Yine de gölette yüzmek isteyenlerin dikkat etmesi gerektiğini hatırlatalım.
Doğa yürüyüşü için de uygun alanlara sahip olan şelalenin çevresinde dinlenebileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz küçük mekanlar da hizmet vermektedir.
17. Tar Deresi Bulut Şelalesi – Rize
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Rize’de yılın büyük bölümü yağışlı geçmesinden dolayı birçok şelale bulunmaktadır. Bu şelalelerden biri olan Tar Deresi Bulut Şelalesi, Çamlıhemşin sınırları içinde bulunmaktadır. Tar Deresi üzerinde bulunan Bulut Şelalesi, kademeli olarak 250 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin bulunduğu alanda ziyaretçiler için atlı safari turları da düzenlenmektedir.
Yeşilin her tonunu barındıran bölgede doğa yürüyüşüne çıkabilir, atlı safari turlarına katılabilir, Türkiye’nin en yüksek rakımdan dökülen şelalesinin muhteşem görüntüsünü izleyebilirsiniz. Rize şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Bulut Şelalesi, Doğu Karadeniz doğa turları için güzel ve farklı bir deneyim sunacaktır.
18. Ciro Şelalesi – Artvin
Hem Türkiye’nin hem Karadeniz Bölgesi’nin en önemli şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesi, Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Ülkemizdeki en uzun şelale özelliğine sahip olan Ciro Şelalesi, 165 metre yükseklikten dökülmektedir. Özellikle konumu itibariyle doğa yürüyüşü ve trekking sporuyla ilgilenenlerin rotası üzerinde bulunmaktadır. Yaz aylarında ziyaretçi sayısı artan şelaleye giderken yanınızda yağmurluk ya da şemsiye bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü hiç umulmadık bir anda yağmura yakalanabilirsiniz.
Artvin şehir merkezine yaklaşık 120 km uzaklıkta olan Ciro Şelalesi’nin yollarının biraz bozuk olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Yine Yusufeli ilçesinde konaklayabileceğiniz otel ve pansiyonlar da bulunmaktadır.
19. Maral Şelalesi – Artvin
Maral Şelalesi’nin yapısal özelliklerine bakıldığında tam 65 metre yüksekten dökülen bir suyun sağlı sollu ağaçları yara yara ilerlediği görülecektir. Artvin’e gelen hemen her doğa severin mutlaka görmesi gereken Maral Şelalesi; Artvin il merkezine 88 kilometre uzaklıktadır. En yakın ilçe olan Borçka’ya ise 54 km mesafede bulunan Maral Şelalesi; 2005 yılından bu yana UNESCO tarafından biyosfer rezervi olarak kabul edilir. Bu anlamda şelale Türkiye’nin ilk biyosfer rezerv alanıdır.
20. Mençuna Şelalesi – Artvin
Artvin’in Arhavi ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve doğal bir oluşum olarak ön plana çıkan Mençuna Şelalesi görsel anlamda harika bir şölen vaat ediyor. Şelaleyi görmeye gelenlerin yanı sıra sadece fotoğraf çekinmek için dahi binlerce insanın bölgeye akın etmesi ciddi bir kalabalık oluşmasına katkı sağlıyor.
2 farklı kısımdan oluşan Mençuna Şelalesi’nde bir kısımdaki su 80 metre yüksekten süzülürken diğer kısımda suyun aşağı düşme yüksekliği 10 metredir. Yüksekten dökülen suyun oluşturduğu görsel mucizenin yanı sıra çevredekileri serinletmesi de çok özel bir hava yaratıyor. Üstelik şelaleye paralel bir şekilde uzanan ve karşıdan karşıya geçmenize olanak sağlayan köprü de bölgeye renk katıyor.
21. Dipsiz Göl Şelalesi – Sivas
Sivas’ın Doğanşar ilçesinde bulunan Dipsiz Göl Şelalesi, Sivas şehir merkezine yaklaşık 82 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bölgedeki gölün derinliğinin bilinmemesinden dolayı Dipsiz Göl adını almıştır ve gölden akan suyun oluşturduğu şelaleye de Dipsiz Göl Şelalesi adı verilmiştir. Hafta sonları ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Dipsiz Göl Şelalesi’nde piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur.
Dipsiz Göl Şelalesi, yaklaşık 45 – 50 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin yakınlarında büfe ya da restoran bulunmamasından dolayı gelirken yanınızda ihtiyacınız olan malzemeleri getirmeyi ihmal etmeyiniz.
22. Göksu Yerköprü Şelalesi – Konya
Göksu Şelalesi veya bilinen diğer adı ile Yerköprü Şelalesi ülkemizin en özel doğal zenginliklerinden bir tanesidir. Havaların ısındığı bahar ve yaz aylarında insanların serinlemek ve piknik yapmak için tercih ettiği bu şelale yeşillikler arasından akan masmavi suları ile dikkatleri çekmeyi başarıyor. Konya’da bulunan Göksu Şelalesi sadece Konya’nın değil aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi’nin en özel mekânlarından bir tanesi olma özelliği taşıyor.
23. Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı – Giresun
Karadeniz’in eşsiz güzelliklerinden biri olan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı, muhteşem bir doğa manzarası ile karşı karşıya kalmak isteyen pek çok kişinin yoğun bir şekilde tercih ettiği bir tabiat parkıdır. Karadeniz’in ve Giresun’un doğasını eşsiz bir şekilde gözler önüne seren Kuzalan Şelalesi, yıl içerisinde pek çok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Giresun halkının da Kuzalan Şelalesi’ni yoğun bir şekilde tercih ettiğini ifade edebiliriz.
24. Sabun Çayı Şelalesi – Osmaniye
Osmaniye merkezine yaklaşık 35 km mesafede bulunan Sabun Çayı Şelalesi; Osmaniye’nin Düziçi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Düldül Dağı eteklerindedir. Genellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan şelale serinlemek ve temiz havanın tadını çıkarmak isteyenlerin uğrak mekânı oluyor. Son dönemlerde turistik anlamda ciddi bir gelişim gösteren Sabun Çayı Şelalesi; DOĞAKA tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlemeler sayesinde daha da fazla sayıda turist ağırlamayı başarmıştır.
25. Toparlar Şelalesi – Muğla
Toparlar Şelalesi, Ege Bölgesi’nin en güzide şelalelerinden bir tanesidir. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bağlı Toparlar Mahallesi’nde bulunan şelale hem yerli halkın hem de bölgeye gelen turistlerin ilgisini çekmeye başaran bir güzelliğe sahiptir. Şelale en çok Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gür bir şekilde akar. Bunun yanı sıra Temmuz ve Ağustos aylarında serinlemek isteyen kişiler de Toparlar Şelalesi’ni rahatça tercih edebilmektedir.
26. Kınık Şelalesi – Bilecik (Bonus)
Bilecik şehrinin benzersiz atmosferiyle bütünleşen Kınık Şelalesi adını Kınık Köyü’nden almaktadır. Bilecik il merkezine ile yaklaşık 24 km. bir mesafeye sahip. Bilecik gezinizde küçük bir piknik yapmak, belki biraz dinlenmek veya küçük yürüyüşlerle doğanın keyfini çıkarmak isterseniz Kınık Şelalesi’ne mutlaka uğramalısınız.
Türkiye’deki Şelaleler listemizin sonuna geldik. Gezilmesi Gereken Yerler ekibi olarak umarım gezilerinize renk katacak farklı bilgiler paylaşa bilmişizdir. Bu listede görülmesini istediğiniz yerler varsa lütfen bize yorum olarak gönderin. Diğer Gezi Listelerimize göz atmak isterseniz şöyle buyurun.