İzmir’de Gezilecek Yerler | En İyi 110 Yer (Güncel Liste)
Ege’nin başkenti İzmir sokakları. Kahvaltı ve gezilecek yerler. Antik tarihi eserler, camiler, müzeler. İzmir’de kıyılara doğru en iyi tatil beldeleri ve daha bakmaya doyamayacağınız yüzlerce mekan sizleri bekliyor olacak. İzmir’de ilk ritüel kahvaltıda gevrek ve boyozu, olur olmaz anda sokaklarda dağıtılan tatlıları, çiğdemi, kordon sefası ve kendinizi şirinler köyünde hissedeceğiniz dar sokak ve taştan evleri… Hemen hepsi harika bir İzmir gezisinin olmazsa olmazı.
Şunu da ifade edelim: İzmir’i yeni baştan keşfetmeniz için oluşturduğumuz en iyi 110 yer listemiz bir hayli kabarık ve detaylı. Görülmesi gereken tarihi eserler, en güzel yemekler ve eşsiz sokakları ile canlı bir müze. Nereden başlanması gerektiğine yönelik seçimi yaparken kafa karışabilir. Üstelik çok az bir tatil zamanınız varsa, listedeki tüm yerleri görme şansınız zor. Ama biz bu kısa tatil zamanını en iyi şekilde geçirmeniz için varız. :)
Şehrin doğal güzellikleri, sokakları, birçok medeniyetten kalma mirası, Osmanlı’dan kalma eşsiz konakları, kordonu ve tabi ki de insanı ile iyice kaynaşmak için uzun bir gezi vaktine ihtiyaç var. Turizm kenti İzmir’in en gözde turistlik yerlerini gezmek için geniş bir vakit ayırmak gerekir. Ancak İzmir’i İzmir yapan palmiye ağaçları arasındaki İnciraltı, Kordon, Kemeraltı çarşısı, Kızlarağası ve bunun gibi şehir ile sembolleşen yerleri gezerek İzmir hakkında birçok fikre ve kanaate sahip olmanız mümkün.
Listemize Geçmeden Önce Kısa Bir İzmir Videosu
Bu güzel yerleri keşfetmeden önce seveceğinizi düşündüğümüz, İzmir için kısa bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Youtube Kanalımıza abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Ege’nin İncisi İzmir’de Gezilecek Yerler!
Ege’nin incisi İzmir’de gezeceğiniz yerler oldukça fazla. İzmir’de nereye gidilir? sorusuna kolaylık olması açısından gezileri 5 ana başlık altında topladık. İsterseniz aşağıdaki başlıklara tıklayarak ilginizi çeken yere anında gidebilirsiniz. Fiyat bilgileri ise 2024 yılına aittir.
2) İzmir’de Görülmesi Gereken Yerler
4) İzmir Çevresindeki Turistlik Yerleri
6) İzmir’de Nerede Neler Yenir?
İzmir Sokakları
Yazımıza İzmir’in sokakları ile başlayalım istedim. Televizyonda ve Magazin programlarında göre göre bir çoğuna zaten aşına olmuşsunuzdur. Bir çok yer ünlülerin uğrak mekanı olmuş. Ama bu listemizde sizlere keşfedilmeyi bekleyen gizli yerleri de tanıtacağız.
1) Kordon
İzmir’e günübirlik uğrayan birinin nereyi gezmesi gerektiğine dair bir soru yöneltilse, İzmir Kordon boyu derdik… Çünkü ucu bucağı gözükmeyen denizin mavisi, Kordon’un esintisi, çiğdem sesleri, vapur ve martıların yarışına ev sahipliği yapan en eski meydanlardan biri. Osmanlı’dan beri İzmir’in sembolü haline dönüşen yere eşlik eden ise; Belediye’nin görkemli binası, Osmanlı’dan kalma Kaymakamlık konağı, yine bir başka Osmanlı eseri olan ve şehirle müsemma hale dönüşen saat kulesi, hemen yanındaki Yalı Camii… Bunların hepsini kordondan bakabilir, teker teker ziyaret edebilir, oluşturdukları ambiyansı fotoğraflayarak, İzmir’in özetini çıkarabilirsiniz. Kordon boydan boya yürüyerek veya belediyenin bisiklet kiralama otomasyonlarından bisiklet alarak gezilebilir.
2) Pasaport
İzmir’in en eski binalarından biri olan Pasaport İzmir’in yapımına 1867’de başlanıyor. Cumhuriyet caddesine yakın konumu ile oldukça renkli ve canlı bir mevkide bulunuyor. Kafelerin yer aldığı cadde üzerinden demli çay ve İzmir’in geleneksel lezzeti boyoz ile kahvaltı yaparak güne başlanılabilir. Sarı renkli Pasaport binası ve İzmir körfez manzarası eşliğindeki kahvaltıya eşlik eden martı sesleri de harika bir İzmir sabahının olmazsa olmazı.
3) Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İzmir’in en canlı caddelerinden biri Alsancak da bulunan Kıbrıs Şehitler Caddesi’dir. Aktif bir gece hayatı bulunan insanların tercih ettiği lokasyon, ayrıca İzmir lezzetlerini tatmak için de ideal bir yer. Kafeleri, barları ve restoranları ile ünlenen caddenin sahil boyunca uzanan ve hizmet veren restoranlarından birinde mutlaka balık yemelisiniz. İzmir’de gezilebilecek yerler arasında denize sıfır, gün batımı eşliğinde bir akşam yemeği yenebilecek en güzel mekanlara ev sahipliği yapan bu yerin eski dönemleri çağrıştıran müzik ve eğlence kültürü de sizi kendisine hayran bıkracak.
4) Gazi Kadınlar Sokağı
Alsancak denilince akla ilk gelen sokaklardan biri de, İzmir Gazi Kadınlar Sokağı. İzmir’in hareketli gece hayatının merkezini ifade eden Alsancak’daki en güzide ve nadide mekanlara ev sahipliği yapan bu sokağın kendisine has eğlence mekan ritüelleri var. Bu nedenle, farklı bir eğlence merkezi arayanlar için tercih edilecek noktalardan biri. Ayrıca, yine İzmir’in geleneksel lezzetlerinin tadılabileceği sokaklar arasında. Sokak eğlence kültürü doyasıya yaşamak, İzmir’in lezzetlerini tatmak ve alışveriş yapabilmek için tercih edilebilir.
5) Kemeraltı Çarşısı
Osmanlı döneminden kalma çarşı, İstanbul’daki Kapalı Çarşı kadar meşhur ve kalabalık bir yer. Birçok dükkana ev sahipliği yapan Kemeraltı Çarşısı içerisinde restoran, kafe ve hediyelik eşya satan işletme bulmak oldukça kolay. Çarşısının bazı dükkanları Osmanlı döneminden kalma olsa da, bazıları yeni ve modern dükkan mimarisine sahip. Her zaman kabalık olsa da, hafta sonları adım atacak yer bulmak bile zorlaşır. Hediyelik eşya satın almak veya uygun fiyata kıyafet için baştan sona gezilebilecek bir yer. Ayrıca Kemeraltı Çarşısında neler yenir? merak ediyorsanız şöyle buyurun. :)
6) Konak Meydanı
Konak Meydanı İzmir’in simge yerlerinden birisi ve bir çok gezi noktası burada bulunuyor. Yazımızın devamındaki (Saat Kulesini, Konak Yalı Camii’ni, Hükümet Konağı) vb. bir çok mekan konak meydanında yer alıyor. Her makalemizde olduğu gibi Konak Meydanı içinde bir gezi rehberimiz mevcut.
7) Dario Moreno Sokağı
Konak’ta bulunan Moreno sokağı, Rumların yaşadığı bir yer. Rumlara ait tarihi köşk ve konakların yol boyunca sıralandığını not edelim. Tarihi dokusunu korumayı başaran sokağın tam ismi ise, Dario Moreno sokağı. Kendisi 1921 yılında vefat eden ünlü bir Rum gitarist. Özellikle bir şehirdeki veya sokaktaki tarihi dokuya ve mimari yapıya önem verenler, sevenler tarafından gezilmesi gereken yer, Tarihi Asansöre oldukça yakın.
8) Basmane
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Basmane, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle şehrin en önemli semtlerinden biri. 1866 yılında faaliyete geçen Basmane Tren Garı, semtin simgesi haline gelmiş ve buradan başlayan tren yolları, İzmir’in farklı köşelerine ulaşım imkanı sunuyor. Ayrıca Basmane, Çorakkapı Camii ve Aziz Vukolos Kilisesi gibi tarihi yapıların yanında, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın düzenlendiği alanları da bünyesinde barındırıyor.
Bu tarihi semtte, Osmanlı döneminden kalan evlerin ve Yahudi mahallesinin izlerini görebilirsiniz. Birçok tarihi bina, sanat galerisi, otel ve kafe olarak restore edilerek günümüze kadar yaşatılıyor. Basmane Meydanı ise, restoranlar, mağazalar ve kafelerle süslenerek şehrin canlı nabzını atan noktalarından biri haline geliyor.
Metro ağıyla da İzmir’in diğer bölgelerine kolaylıkla bağlanan Basmane, eski bir film seti atmosferi sunuyor. Tarihi tren garındaki kafelerde oturup, yolculuğuna devam edecek olanların telaşını izlerken kendinizi bir zaman yolculuğunda hissedebilirsiniz. Konum bilgisi.
9) Alsancak Sevgi Yolu
İzmir’in tarihi dokusunu ve kültürel zenginliğini bir arada yaşamak isterseniz, Alsancak Sevgi Yolu’na mutlaka uğramalısınız. Bu trafiğe kapalı yol, palmiyeler ve mis kokulu meyve ağaçlarıyla çevrili şehir oyuncağı gibidir. Burada sadece yürüyüş yapmakla kalmaz, sahafların zengin koleksiyonlarını, hediyelik eşya tezgahlarındaki özgün parçaları keşfedebilir ve kitapçılarda kaybolabilirsiniz.
Alsancak’ın kalbinde bulunan Sevgi Yolu, kolay erişimi sayesinde toplu taşıma veya metro ile rahatça ziyaret edebilirsiniz. Yol boyunca Arnavut kaldırımlı yollar, eski zamanlardan fırlamış gibi duran yapılarıyla sizi bir zaman yolculuğuna çıkarır. Kitapseverler için cennet gibi bir ortam sunan bu yol, ikinci el kitapların yanı sıra nadir bulunan eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Sevgi Yolu’nun en keyifli yanlarından biri de, sohbeti seven esnaflarıdır. Sıcak bir çay eşliğinde onlarla sohbet edebilir, İzmir’in özgün hikayelerini dinleyebilirsiniz. Şehrin kültürel kalbi olan bu yolda her adımınızda yeni bir keşif, yeni bir hikaye sizi bekliyor olacak. Konum bilgisi.
10) İnciraltı
Balçova’nın en gözde noktalarından olan İnciraltı, İzmir’in turistik değerlerinin başında gelir ve yıllardır hafta sonu kaçamaklarının vazgeçilmez durağıdır. Mandalina bahçelerinin kokusuyla, çiçek seralarının renk cümbüşüyle ve taptaze deniz ürünleriyle bezenmiş restoranlarıyla İnciraltı, ziyaretçilerine adeta bir doğa ve lezzet şöleni sunar.
Beldedeki rengarenk balıkçı tekneleri, fotoğraf severler için muhteşem kareler yakalama imkanı verirken, sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları, sağlığınız için adım adım enerji toplamanıza olanak tanır. Bölgedeki yerel çarşılar, yöresel lezzetler ve el yapımı ürünlerle dolup taşar.
İnciraltı’nın saklı kalmış kır bahçelerinde huzuru keşfedebilir, İnciraltı Deniz Müzesi’nde denizin tarihine bir yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca, İnciraltı Kent Ormanı’nın çam ağaçları arasında gerçekleştireceğiniz doğa yürüyüşleri, şehrin stresinden uzaklaşmanızı sağlar. Ve tabii ki, günü İnciraltı sahilinde bir mola vererek tamamlayabilir, geceleyin ise ay ışığının eşlik ettiği mehtap turlarıyla romantizmin doruklarına çıkabilirsiniz. İzmir gezilecek yerler arasında bulunan İnciraltı, hem doğasıyla hem de kültürüyle İzmir’in en değerli hazinelerinden birisi. Konum bilgisi.
11) Gündoğdu Meydanı
İzmir’in en canlı ve popüler meydanlarından biri olan Gündoğdu Meydanı, şehrin kültürel ve sosyal yaşantısının merkezi konumunda. 1999’da denizin doldurulmasıyla ortaya çıkan bu eşsiz meydan, ünlü heykeltıraş Ferit Özşen’in imzasını taşıyan Cumhuriyet Ağacı Heykeli ile ziyaretçilerini karşılıyor.
Gündoğdu, sadece bir meydan değil, aynı zamanda deniz kenarında gün batımını izleyebileceğiniz, tarihi Alsancak sokaklarına yürüyüş mesafesinde bir buluşma noktasıdır. Geniş yürüyüş yolları, yeşil alanları ve çevresindeki kafeler, hem şehirde yaşayanların hem de turistlerin en uğrak yerlerinden biri haline gelmiştir.
Özellikle kutlamalar, konserler ve mitinglerle yılın her anı canlılıkla dolup taşan bu meydanda, denizin tazeleyici esintisi eşliğinde arkadaşlarınızla birlikte çiğdem çitleyerek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Alsancak’tan kolaylıkla yürüyerek ulaşabileceğiniz Gündoğdu Meydanı, İzmir’in enerjisi ve ruhunu hissedebileceğiniz bir durak. Eğer İzmir’deyseniz, bu tarihi meydanı keşfetmek için mutlaka bir vakit ayırmanızı öneririz. Konum bilgisi.
12) Bostanlı Sahili
Ege’nin serin sularına nazır, İzmir’in kalbinde yer alan Bostanlı Sahili, şehrin hem sakinleri hem de dünya genelinden gelen turistler için vazgeçilmez bir durak. Akşamın erken saatlerinden itibaren sahil boyunca oluşturulan yürüyüş parkurlarında, bisiklet yollarında ve hatta kaykay pistlerinde hareketlilik başlar. Denizin tuzu ve rüzgarın eşliğinde muhteşem İzmir manzarasına karşı yapılan bu etkinlikler, günün stresini atmanın en güzel yoludur.
Bostanlı Sahili, modern tasarımı ve doğal güzellikleriyle harmanlanmış bir gezi alanı sunar. Ahşap yapılarıyla dikkat çeken gün batımı izleme terasları, her akşam yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlar. Denizle gökyüzünün buluştuğu bu noktada, gün batımının eşsiz güzellikteki renkleriyle büyülenmemek elde değil.
Özellikle gençler için popüler bir buluşma noktası olan Bostanlı, çeşitli etkinliklerin ve organizasyonların merkezi haline gelmiştir. Ayrıca, kır bahçelerinde dostlarınızla birlikte oturup sohbet ederken, taze deniz havasının tadını çıkarabilirsiniz. Konum bilgisi.
İzmir’de Görülmesi Gereken Yerler
İzmir’e geldiğinizde olmazsa olmaz yerleri yine bir liste halinde sunmak istedik. Bu yerleri görmeden dönerseniz gerçekten üzülürsünüz. İşte İzmir’in görülmesi gereken yerlerin bir listesi.
1) İzmir Saat Kulesi
İzmir ile bütünleşen eserlerden biri Osmanlı döneminden kalma ata yadigarı saattir. 25 metre yükseklikteki kulenin yaptırılması için talimat veren Sadrazam Mehmet Sait Paşa’dır. Abdülhamit Han’a ithafen yapılan kulenin saati, Almanya’dan hediye olarak gönderilir. İzmir Saat Kulesinin iki yanını palmiye ağaçları süsler. Dört çeşmesi bulunan kulenin taş işçiliği ise, görülmeye değer. İzmir’in tanıtımlarını süsleyen kulenin dört bir yanı da buluşma noktası. Hemen karşısında Belediye sarayı, diğer tarafında da Osmanlı’dan kalma kaymakamlık konağı bulunur. İzmir’de günübirlik gezilecek yerler arasında listelerin olmazsa olmazlardan biridir. :)
2) Tarihi Asansör
İzmir’de görülmesi gereken yerler denildiğinde ilk akla gelenlerden bir tanesi de İzmir Tarihi Asansör. Yapım yılı 1900’ü bulan tarihi yapının inşa edilme nedeni iki cadde arasındaki geçişi kolaylaştırmak. Mithat Paşa cad. ile Rıfat Paşa cad. arasına kurulu asansörü inşa eden ise, Yahudi bir iş adamı. İlk dönemler paralı yapılan ziyaret, şimdilerde ücretsiz. Asansör, gece yarısına kadar kullanılıyor. 58 metre yüksekliğe sahip ve mimarisi yapısı ise, Osmanlı izlerini taşır. Tepesi, kubbe şeklindedir. Konak’tan yürüyerek asansöre ulaşım sağlanabilir.
3) İzmir Atatürk Anıtı
İzmir’in kalbi Cumhuriyet Meydanı’nda, 1932 yılında Milli Mücadele’yi anma amacıyla inşa edilen Atatürk Anıtı, şehrin tarihine tanıklık eden en önemli simgelerden biridir. Bu etkileyici yapı, ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın yetenekli ellerinden çıkmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdiği anı simgeler. Anıtın zarif detayları, Afyon mermeri ve bronzla oluşturulan mareşal üniformalı Atatürk heykeli, ziyaretçilere adeta tarihle buluşma fırsatı sunuyor.
İzmir’in tarihi ve kültürel sembollerinden olan Atatürk Anıtı, sadece fotoğraf karelerinde yer almak için değil, aynı zamanda tarihin derinliklerinde bir yolculuk yapmak için de ideal bir noktadır. Özellikle şehirde gerçekleşen tüm bayram törenlerinin merkezi olan bu meydan, İzmir Belediyesi’nin titiz çalışmalarıyla daha da yeşillendirilmiş ve güzelleştirilmiştir. Ailelerin, gençlerin ve turistlerin sıkça ziyaret ettiği bu özel alanda duygu dolu anlar yaşayabilirsiniz. Atatürk Anıtı’nı ziyaretinizin ardından, Kordon boyunca sıralanan şık kafelerde bir fincan kahve ile İzmir’in tadını çıkarabilir, Ege’nin eşsiz brizinin keyfini sürebilirsiniz.
4) İlk Kurşun Anıtı
1919 yılında İzmir’in işgal edilmesine karşı gösterdiği cesaret ve direnişle bilinen gazeteci ve yazar Hasan Tahsin’in anısına 1974’te Konak Meydanı’na dikilen İlk Kurşun Anıtı, şehrin tarihini yansıtan önemli sembollerden biridir. İşgale karşı ilk direnişin kıvılcımını ateşleyen Hasan Tahsin, bu anıtta bir elinde silah, diğer elinde Türk bayrağı ile canlandırılmıştır.
İzmir’in kalbinde yer alan bu anıt, Yunan işgaline karşı Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna gösterdiği cesareti temsil eder. Ziyaretçiler için sadece bir tarih dersi değil, aynı zamanda vatan sevgisinin ve direnişin ne anlama geldiğini gösteren bir simgedir. Şehri ziyaret eden herkesin görmesi gereken bu önemli anıt, İzmir’in bağımsızlık mücadelesindeki kararlılık ve azminin bir göstergesidir.
5) İzmir Macera Parkı
Bornova’nın kalbinde 2018 yılında kapılarını ziyaretçilere açan İzmir Macera Parkı, geniş 30 dönümlük alanıyla adrenalin tutkunlarına ve çocuklu ailelere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Türkiye’nin tek Zipline Coaster’ına ev sahipliği yapan bu özel park, farklı zipline bölümlerinin yanı sıra tırmanma duvarları, halat parkurları ve özellikle çocuklar için tasarlanmış oyun alanlarıyla da dikkat çekiyor.
İzmir Macera Parkı’nın seyir kulesi ve terasından, İzmir’in panoramik manzarasını kuş bakışı görebilir, fotoğrafçılık tutkunlarını cezbeden bu manzaralarla harika kareler yakalayabilirsiniz. Göletin etrafında sakin bir yürüyüş yaparak doğanın tazeliğini hissedebilir ve süs havuzlarının etrafında dinlenebilirsiniz. Ağaçlarla bezeli bu doğal cennette, hem macera dolu aktivitelerin keyfini sürerken hem de doğanın huzurunda kaliteli zaman geçirebilirsiniz. İzmir şehir merkezinden kolaylıkla toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6) Kızlarağası Hanı
Kemeraltını gezdikten hemen sonra çarşısının yakınındaki Osmanlı’dan kalma hana doğru geçiş yapılabilir. Bu hanın en büyük özelliği ise, çay ve kahvesinin oldukça meşhur olması. Özellikle Osmanlı’dan kalma kahve pişirme usulü olan kumda kahveyi içmek için birçok yerden Kızlarağası Hanı’na akın edenler var. Handa, birden fazla kahve yeri var ve hepsi de geleneksel usule göre dizayn edilen, egzotik yerleri ifade ediyor. Müsait bulduğunuz bir yere oturtmakta acele etmelisiniz çünkü oldukça kalabalık bir han. Ayrıca Hana komşu tarihi Han Camii de gezilecek yerlerden biri.
7) Konak Yalı Camii
Konak Yalı Camii de İzmir meydanın sembollerinden biri. Hemen saat kulesinin karşı tarafına inşa edilen yapının Osmanlı camii olduğunu not edelim. Cami, oldukça küçük ve Cuma namazlarında cemaatin çoğu medyana serilen sedirlerde namazını eda eder. Caminin neden küçük olduğuna yönelik anlatılan değişik hikayeler var. Yapı, Abdülmecit Han’dan kalmadır. Orijinal halinde, medresesinin de olduğuna yönelik kayıtlar var. Ancak medrese, günümüze ulaşmamıştır.
8) Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi
Ege Üniversitesi’nin Ziraat fakültesi tarafından kurulan Botanik bahçesi, Bornova’da yer alıyor. Üniversite içerisindeki botanik bahçede Türkiye’deki her bitkinin bir örneği mevcut. Ülkemizdeki bitki türlerini korumak adına 1962’de yapılan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi‘nin peyzajı da muhteşem. Yeşiller içerisinde gezerken kendinizi çok iyi hissedebilir, bitkilerin yaydığı güzel kokuyu ilk andan itibaren fark edebilirsiniz.
9) Kestanepazarı Camii
İzmir’in kalbi Konak’ta bulunan Kestanepazarı Camii, 1667-1668 yıllarında şehre eşsiz bir tarihi miras bırakarak inşa edilmiştir. Bu mimari şaheser, Kemeraltı Çarşısı’nın hemen yanı başında, ziyaretçilere hem tarihi bir dokunuş hem de nefes kesen bir manzara sunmaktadır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin eserlerinde de bahsedilen bu cami, İzmir’in tarihine tanıklık eden önemli yapılardan biridir.
Kestanepazarı Camii, kesme ve moloz taş kombinasyonuyla iki katlı bir şekilde inşa edilmiş olup, 1994 yılında koruma altına alınarak aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir. Bu restore çalışması, camiyi hem tarihsel önemini koruyarak hem de günümüzde aktif bir ibadet yeri olarak fonksiyonel kılarak şehre kazandırmıştır. Caminin geniş ve huzur veren avlusu, sofistike dış mimarisi ve iç mekanındaki sade dekorasyon, ziyaretçilere huzurlu bir atmosfer sunuyor. Ayrıca caminin renkli camları da bir başka özelliğiyle dikkat çekiyor; bu camlar, İstanbul’dan özel olarak bu cami için getirilmiştir. Konum bilgisi.
10) İzmir Doğal Yaşam Parkı
İzmir’de gezilecek parklar arasında ilk akla gelen Çiğli Sasalı’da yer alan doğal parkın kurulu olduğu alanın büyüklüğü 425 bin metrekare. Bu büyüklük ile Avrupa’nın en geniş alana kurulu doğal yaşam alanını ifade eder. Ayrıca Doğal Yaşam Parkı, hayvan türlerine en iyi ortamı sunan yer unvanına sahip. Fil ve aslan dahil birçok hayvan türünün olduğu alana gitmek için Çiğli’den otobüs duraklarından kalkan doğal yaşam parkı minibüslerine binmek yeterli.
11) Hasanağa Bahçesi
İzmir’in Buca ilçesinin kalbinde, 96 dönümlük geniş bir yeşil alana yayılan Hasanağa Bahçesi, şehrin tarihle buluştuğu en özel rekreasyon alanlarından biridir. 1926 yılında kapılarını ziyaretçilere açarak Türkiye’nin en eski şehir parklarından biri olma unvanını elde eden bu özel park, aynı zamanda İzmir’in doğal oksijen deposudur.
Dört farklı piknik bölgesi, enerji dolu çocuk oyun sahaları, birçok ağaç türünün bulunduğu yeşil alanlarla Hasanağa Bahçesi, ailece vakit geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Spor yapmayı sevenler için 1,5 km’lik koşu yolu, 1 km’lik bisiklet yolu ve 100 metrelik kondisyon sahası ile park, zinde kalmak isteyenler için mükemmel bir seçenek sunuyor. Basketbol ve squash oynayabileceğiniz sahalarla da park, spor severler için adeta bir cennet.
İzmir gezilecek yerler arasında huzurlu bir gün geçirmek, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından bir an olsun uzaklaşmak istiyorsanız, Hasanağa Bahçesi‘ni listenize eklemelisiniz. Hem tarihin hem de doğanın iç içe geçtiği bu parkta nefes almak, yaşamın ritmini yeniden keşfetmek için harika bir fırsat!. Konum bilgisi.
12) Dünya Barış Anıtı
Bayraklı, İzmir’in kalbinde, 1993’te Sivas’ta trajik bir şekilde yaşamlarını yitiren 33 aydına ithafen inşa edilen etkileyici bir yapıya ev sahipliği yapmaktadır: Dünya Barış Anıtı. Bu anıt, kısa süre içerisinde İzmir’in en tanınmış yapılarından birine dönüştü. Anıtın içerisinde bulunan seyir terası, ziyaretçilere İzmir’in büyüleyici panoramik manzarasını sunar. Ayrıca, bir kafeterya, restoran ve yeşil piknik alanlarıyla dolu olan bu alan, hem tarihi bir anı anma hem de doğal güzellikleri keşfetme olanağı sunmaktadır.
Dünya Barış Anıtı’na özel bir araçla gelmenizi öneririz, zira otopark imkanı bulunmaktadır. Giriş için belirli bir ücret talep edilmektedir. Ancak bu ücret, sadece bir anıtı ziyaret etmekle kalmayıp aynı zamanda İzmir’in nefes kesen manzarasını deneyimlemeniz için bir fırsattır. Anıtın bulunduğu konum nedeniyle hava biraz serin olabilir, bu yüzden yanınıza bir sweatshirt veya hafif bir mont almanızı tavsiye ederiz. Ziyaretinizin sonunda, günbatımına kadar anıtın restoranında oturup, İzmir lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Dünya Barış Anıtı, hem tarihi bir hatırlatma hem de eşsiz bir doğa deneyimi sunan bir mekân olarak İzmir’in en özel noktalarından biridir. Konum bilgisi.
13) Sasalı Kent Ormanı
Burası İzmir’in en büyük piknik alanlarından biri. Çiğli’de yer alıyor ve 1800 dönüm arazi üzerine kurulu bir tesis gibi. Piknikçilerin her türlü ihtiyacını karşılayacak hizmetlere yer verilen alanda, oyun parkları, yürüme ve bisiklet parkurları da bulunuyor. Sasalı Kent Ormanı; okaliptüs, söğüt ve çam ağacı bakımından zengin bir ekolojiye sahip. Kent ormanına giriş için herhangi bir ücret ödemeye gerek yok. Ancak içerideki hizmetlerden bazılarını ifade eden bisiklet kiralama, mangal ve semaver malzemelerini cüzi ücret karşılığında kiralamanız gerekecek. Tabi kendi semaver ve mangalınız yoksa… Bunların dışındaki hizmetler ücretsiz şekilde sağlanıyor.
14) Bornova Büyük Park
Bornova’nın merkezinde bulunan ve 1134 yılından bu yana şehre nefes aldıran Bornova Büyükpark, Türkiye’nin tarihi dokuya sahip en prestijli şehir parklarından biridir. Sıcak yaz aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yapan açık hava tiyatrosu, parkın en bilinen özelliklerinden biridir. Ancak sadece tiyatroyla sınırlı değil; kafeleriyle dinlenme, spor sahalarıyla enerji atma ve gençlik merkeziyle sosyal aktivitelere katılma fırsatı sunar.
Büyükpark’ın kalbi, çocukların güvenle oyun oynayabileceği geniş oyun alanlarıyla atıyor. Park içindeki süs havuzları, yürüyüş yolları ve dinlence alanları, huzurlu bir mola vermek isteyenler için ideal. Uğur Mumcu Kültür Merkezi ve Bornova Nikah Salonu gibi önemli noktaları da bünyesinde barındıran park, Fevzi Çakmak Caddesi’nde konumlanıyor. Eğer Bornova’da bir gün geçiriyorsanız, Bornova minibüsleri veya metro imkanlarıyla kolaylıkla Büyükpark’a ulaşabilir, ailenizle ya da dostlarınızla keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Konum bilgisi.
15) Homeros Vadisi
İzmir’in Bornova ilçesinin kucakladığı doğal bir cennet olan Homeros Vadisi, 2008 yılında hizmete giren ve tam 7 kilometrelik etkileyici bir uzunluğa sahip olan bir rekreasyon alanıdır. Bu vadi, antik dönemlerde efsanevi şair Homeros’un yaşadığına inanılan tarihi bir mağarayı da barındırırken, aynı zamanda Bornova’nın Kayadibi bölgesine kadar uzanan nefes kesen doğa manzaralarıyla şehir stresinden uzaklaşmanız için ideal bir sığınak sunar.
Homeros Vadisi, bisiklet severler için tasarlanmış parkurları, rahat yürüyüş yolları ve piknik yapabileceğiniz alanlarıyla donatılmıştır. Ayrıca, doğa severler için de bir cennettir; 100’den fazla kuş türü bu vadiyi evi olarak seçmiştir. 70.000’den fazla bitki çeşidiyle bezenen bu vadi, sadece doğal zenginlikleri ile değil, aynı zamanda tarihi değerleriyle de ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunar. Konum bilgisi.
16) Lunapark İzmir
İzmir’in en büyük eğlence ve etkinlik merkezi Kültürpark sınırları içerisine kurulu İzmir Lunapark, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden yapısı ile en çok ziyaret edilen rotalardan biri. Hızlı tren ile adrenalinin doruklarına ulaşmak, kamikaze ile korkuyu en yüksek mertebeden yaşamak, perili şota ile paranormal olayların içerisine girmek, İzmir Lunapark tarafından sunulan deneyimlerden bazıları. Çocuklar için de uygun eğlence alanları oluşturulan merkezin toplam büyüklüğü 13 bin 500 metrekare.
17) İzmir Kültürpark
1936’dan beri İzmirlilere hizmet veren Kültürpark, o günden bugüne büyük bir gelişim ve değişim yaşayarak; birçok etkinlik alanına ev sahipliği yapan, fuar organizasyonları düzenlenen, konser ve eğlence hayatı ile İzmirlileri bir yerde buluşturan bir park haline dönüştü. Kuş gözlem evleri, sanat ve kültür müzeleri, çocuk yaşam alanları, spor faaliyetleri düzenlenen bölümleri, piknik yerleri ve hatta paraşüt kuleleri ile yediden yetmişe herkesin kendinden bir şeyleri bulabileceği bir merkez. Birçok gazino ve pavyona da yer verilen Kültürpark’ın içerisinde tarih ve sanat müzeleri de var.
18) İnciraltı Kent Ormanı
İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan ve şehrin gürültülü ritminden uzakta, doğanın kucağında bir nefes alabileceğiniz İnciraltı Kent Ormanı, 620.000 metrekarelik devasa bir alan üzerinde bulunuyor. Şehirde bir vaha hissi uyandıran bu özel alan, İzmir’in ilk kent ormanı olma özelliğine sahiptir.
Bisiklet severler için sahil boyunca uzanan bisiklet yolları, spor yapmayı sevenler için yürüyüş parkurları, doğa tutkunları için 20.000’den fazla ağaç ve 16.000’den fazla bitki çeşidi ile İnciraltı, İzmir’de gezilmesi gereken doğal güzelliklerin başında geliyor. Burada yer alan etkileyici heykeller, kuş barınakları ve doğal yaşam alanları, fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor. Ayrıca bu özel mekân, İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi’ne de ev sahipliği yaparak sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor. Konum bilgisi.
19) İzmir Fuar Merkezi
İzmir’in tanıtımı için bir hayli fazla öneme sahip İzmir Fuar merkezi, çok eski dönemlerden beri hem ulusal hem de global fuarlara ev sahipliği yapan bir yer. Geleneksel İzmir Fuar’ına ev sahipliği yapan alanda, TÜYAP kitap fuarı ve değişik kültürel organizasyonlar da yapılıyor. Konak’tan Basmane tarafına yürüyerek varılabilen fuar merkezi, tarihi Basmane garına oldukça yakın. Yeşil alan içerisine kurulan organizasyon alanı içerisinde; Palmiye ağaçları, yürüme parkuru, lunapark ve çeşitli bitkiler var. Fuardaki radyo müzesi de gezilecek yerler arasında.
20) Tarihi Havagazı Fabrikası
1886’da kurulan fabrikanın bulunduğu alan İzmir Belediyesi tarafından restore edilir ve bir kültür merkezi haline dönüştürülür. Okuma salonlarının, sanat atölyelerinin ve gezi parkurlarının yer aldığı alandaki tarihi fabrika da aslına uygun şekilde güçlendirilir ve tarihi bacanın yeniden kazanılması için çürüyen yerleri yeniden yapılır. Bugün ferah çevresi ve tarihi kimliği ile İzmirlilerin uğrak noktalarından biri haline dönüşen Tarihi Havagazı Fabrikası, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmakta.
21) Aşık Veysel Rekreasyon Alanı
İzmir’in Bornova ilçesinde, 231.000 m2’lik muazzam bir alana yayılan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, halk ozanımız Aşık Veysel’in anısına 2010 yılında ziyarete açıldı. Hem kültürel hem de sportif aktiviteler için tasarlanan bu alan, şehrin dinamik yaşantısına renk katıyor. 5.000 kişilik amfi tiyatrosunda gerçekleştirilen etkinliklerle sanatın kalbi burada atıyor. Ancak bu alan sadece kültürel etkinliklerle sınırlı değil. Tenis kortlarından mini futbol sahalarına, yürüyüş parkurlarından çocuk oyun alanlarına kadar birçok aktivite imkanı sunuyor. Üstelik 12.000 metrekarelik buz sporları salonuyla da kış sporlarının tadını çıkarabilirsiniz.
İzmir’in her köşesinden Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na ulaşım oldukça kolay. Şehrin geniş ulaşım ağı sayesinde otobüs, metro ve minibüs seçenekleriyle rahatça varabilirsiniz. Özellikle festivallerde ve özel günlerde sahnesinde ünlü isimlere ev sahipliği yapan bu alan, aynı zamanda İzmir Belediyesi tarafından düzenlenen halka açık konserlerle müzikseverlere kapılarını aralıyor. Ayrıca yarı olimpik yüzme havuzuyla da serinlemek isteyen İzmirlilere hizmet veriyor. Eğer siz de ailece kaliteli vakit geçirebileceğiniz, hem kültürel hem de sportif etkinliklere katılmak isterseniz, bu rekreasyon alanı tam size göre. Konum bilgisi.
22) Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı el değmemiş doğallıkta ve eşsiz göl manzarası ile ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Buraya geldiğinizde doğa yürüyüşü, bisiklet, piknik vb etkinliklerin yan sıra kamp yapmak isteyenlerinde uğrak noktası. İzmir’de piknik yapılacak bir yer arıyorsanız Karagöl parkını es geçmeyin derim.
23) İzmir Kuş Cenneti
İzmir’in Çamaltı Tuzlası bölgesinde, 8000 hektarlık devasa bir sulak alana yayılan İzmir Kuş Cenneti, bölgenin doğal mirası olarak kabul edilen ve 200’ün üzerinde su kuşu türüne ev sahipliği yapan bir doğa harikasıdır. Nadir görülen tepeli pelikanlardan, renkleriyle büyüleyen pembe kanatlı flamingolara, zarif gri ve siyah leyleklere kadar birçok kuş türü bu doğal yaşam alanında serbestçe yaşıyor. Göç dönemleri ise bambaşka bir renge bürünüyor; 50.000’den fazla göçmen kuş, bu cenneti mesken tutuyor.
Doğa tutkunları ve fotoğraf sanatçıları için adeta bir cennet olan İzmir Kuş Cenneti, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor. İzmir merkezine sadece 56 kilometre uzaklıkta bulunan bu alanda, kuş gözlem kuleleri ve yüksek kaliteli dürbünler ile kuşları yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Aktif bir gün geçirmek isteyenler için yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları mevcuttur. Göç dönemlerinde ise, birden fazla kuş türünü aynı anda gözlemleme şansını yakalamak, unutulmaz anılara dönüşüyor. İzmir Kuş Cenneti, doğanın içinde huzurlu bir gün geçirmek isteyen herkes için İzmir’de en çok ziyaret edilen bu yer güzel bir kaçış noktası olabilir. Konum bilgisi.
24) Ödemiş Gölcük Yaylası
İzmir ve Manisa’nın sınırlarını çizen sıradağlar üzerinde, nefes kesici bir doğa harikası olan Gölcük Yaylası, denizden tam 900 metre yükseklikte, serin havası ve eşsiz manzaralarıyla misafirlerini ağırlıyor. Özellikle yaz sıcaklarında ferahlatıcı bir kaçış noktası olarak tercih edilen yayla, 1450 rakamlı Gölcük Gölü’nün çevrelediği ormanlık alanda, doğaseverler için ideal bir rota sunuyor.
Yürüyüş yapmayı sevenler için Gölcük Yaylası’nın etrafında düzenlenmiş parkurlar, doğanın kucağında spor yapma fırsatı sağlıyor. Aynı zamanda, piknik ve kamp alanlarıyla ailece doğa içinde kaliteli zaman geçirmek isteyenler için mükemmel bir seçenek. Göl çevresinde yer alan kafelerde dinlenerek, doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir, manzaranın keyfini sürebilirsiniz. İzmir’in Ödemiş bölgesinde yaz sıcaklarından kaçmak isterseniz, sadece 7 km uzaklıktaki Gölcük Yaylası tam sizlik! Burada, ormanın derinliklerine doğru yapılan hafif yürüyüşler, zihninizi ve ruhunuzu tazeleyecek. Konum bilgisi.
25) Kurudere Kanyonu
Eğer doğa yürüyüşleri ve doğa sporlarına ilgi duyuyorsanız, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde saklı bir cennet sizi bekliyor: Kurudere Kanyonu. Bu kanyon, Nazarköy bölgesinin kalbinde, kızılçam, sakız ve sandal ağaçlarının hüküm sürdüğü bir alanda yer alıyor. Kanyona giden yol boyunca, kristal berraklığındaki küçük derelerin eşlik ettiği büyüleyici manzaralarla karşılaşacaksınız.
Kurudere Kanyonu, farklı zorluk seviyelerine uygun olarak hazırlanmış yürüyüş rotalarıyla doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Profesyonel rehberler eşliğinde organize edilen hafta sonu doğa yürüyüşleriyle, kanyonun sakladığı sırlara tanık olabilirsiniz. Kanyonun panoramik seyir noktalarından, doğanın ham ve dokunulmamış güzelliklerini gözlemleyebilirsiniz. Özellikle sonbaharda, doğanın altın tonlarına bürünen ağaçları, fotoğrafçıların objektiflerine mükemmel kareler olarak yansıyor. Konum bilgisi.
26) Arkas Deniz Tarihi Merkezi
İzmir’in Bornova ilçesinde tarihin izlerini taşıyan bir yapıda 2012 yılında kapılarını ziyaretçilere açan Arkas Deniz Tarihi Merkezi, deniz tarihine dair zengin bir koleksiyonu bünyesinde barındırıyor. İzmir’in merkezine yakın bu konumuyla denizcilik tarihiyle ilgilenen her yaştan ziyaretçi için adeta bir cazibe merkezi haline gelmiştir.
Bu muazzam merkezde, M.Ö. 1000’den 20. yüzyılın sonlarına kadar uzanan döneme ait denizcilik eserleri büyük bir titizlikle sergileniyor. 100’den fazla detaylı gemi maketi, tarihi pusulalar, dümen takımları ve 150’nin üzerinde gemi antikası ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor. Ayrıca, deniz manzaralarını yansıtan ünlü ressamların başyapıtları da bu merkezdeki yerini alıyor.
Deniz tarihini daha yakından tanımak ve bu eşsiz koleksiyonları görmek isteyenler, pazartesi, cuma ve pazar günleri dışında her gün saat 17:00 ile 18:00 arasında Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirler. İzmir’de denizcilik tarihine dair bu kapsamlı sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederiz! Konum bilgisi.
27) Balçova Teleferik
İzmir’in panoramik güzelliklerini kuşbakışı keşfetmek isteyenler için Balçova Teleferik, şehrin en özel seyir noktalarından biri. İzmir’in Balçova ilçesinde konumlanan bu tarihi teleferik, 1974’te hizmete giren Türkiye’nin en köklü teleferik sistemlerinden biri olarak biliniyor. 2015’te modernizasyon çalışmalarıyla AB standartlarına kavuşan teleferik, 1200 yolcu taşıma kapasitesi, 810 metrelik uzunluğu ve 316 metrelik yüksekliği ile dikkat çekiyor.
Teleferiğin 20 kabini, şehri izlerken sizlere unutulmaz anlar yaşatacak. Bu eşsiz manzaraların yanı sıra, teleferik istasyonunda bulunan kır kahvesi ve restoran, İzmir’in lezzetlerini de keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor. Teleferiği haftanın 6 günü, 11:00-19:00 saatleri arasında kullanabilir, İzmir’in büyülü atmosferini yukarıdan doyasıya yaşayabilirsiniz.
Balçova Teleferik, İzmir’in görülmesi gereken yerler içerisinde en iyi noktalardan biri olduğundan zaman zaman uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu, size İzmir’in muhteşem manzarasının tadını çıkarmanız için harika bir fırsat sunacak. Teleferikten inerken, çevredeki kafelerde lezzetli bir yemek molası verebilir ve hemen yanı başındaki hediyelik eşya mağazalarında sevdikleriniz için özel sürprizler bulabilirsiniz. İzmir’in nefes kesen manzarası ve tarihi dokusu ile Balçova Teleferik ile bir adım ötenizde. Yazın ve özellikle de kışın İzmir’de gezilecek yerler arasına alınması gereken muhteşem bir yer. Konum bilgisi.
28) İzmir Arena
İzmir’in Bayraklı ilçesinde konumlanan ve şehrin en geniş etkinlik mekanı olarak tanınan İzmir Arena, 2010 yılından bu yana unutulmaz etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Büyüleyici İzmir Körfezi manzarasına nazır, 16.000 m2’lik geniş açık alanı ve 2200 m2’lik kapalı sahasıyla, kentin kültürel ve sanatsal kalbi burada atıyor. İster büyük kurumsal organizasyonlar, isterse romantik deniz kenarı düğünleri, İzmir Arena her türlü etkinliğin merkezinde.
2011 yılında “Türkiye’nin En İyi Eğlence Mekanı” ödülüne layık görülen İzmir Arena, ziyaretçilere sadece bir etkinlik alanı olmanın ötesinde, eşsiz deniz manzarası ve kaliteli hizmetiyle unutulmaz anılar sunuyor. En son konserlerden sanat etkinliklerine, kültürel faaliyetlerden özel kutlamalara kadar geniş bir yelpazede etkinlikleri takip etmek için İzmir Arena’nın etkinlik programını gözden geçirebilir, İzmir’in bu eşsiz mekanında keyifli saatler yaşayabilirsiniz. Konum bilgisi.
29) Ooze Venue
İzmir’in Bornova ilçesinde, Kazım Karabekir Caddesi’nde konumlanan Ooze Venue, 2006 yılından bu yana şehrin en canlı etkinlik sahnelerinden biri olmaya devam ediyor. İzmir’in eğlence kavşağında yer alan bu mekan, yerel ve uluslararası ünlü müzisyenlerin yanı sıra dinamik dans gösterileri ve özel partilere de ev sahipliği yaparak gece hayatına renk katıyor.
Ooze Venue’nin sunduğu kaliteli ses-ışık sistemleri sayesinde konuklar, konser ve performansları en üst seviyede deneyimliyorlar. Özellikle hafta sonları, İzmir’in müzik ve eğlence severlerini ağırlayan bu mekan, unutulmaz anılara tanıklık ediyor. İzmir ziyaretiniz öncesinde Ooze Venue’nin etkinlik programına göz atarak, sevdiğiniz sanatçı veya grupların performanslarını kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz. Konum bilgisi.
İzmir’deki Tarihi Müzeler
Müzesiz İzmir olur mu? Gezinize eklemek isteyeceğiniz, gezi planlarınızı genişletecek İzmir’in en güzel müzelerini sizler için listeledik.
1) İzmir Radyo Ve Demokrasi Müzesi
Şimdi pek bir önemi olmasa da televizyonsuz yılların en önemli elektronik aletlerinden biri radyo idi. Artık müzelerde sergilenen ve eskisi gibi ilgi duyulmayan radyoların kronolojisini merak edenler için iyi bir müze. İçerisinde, ilk radyo modelinden, 80’li ve 90’li yıllara ait radyo tasarımlarına kadar bir hayli farklı modeller var. Tasarımları hayli ilginç radyo modelleri arasında taş plaklar da yer alıyor. Radyo Ve Demokrasi Müzesi Pazar ve Pazartesi haricinde her gün ziyarete açık.
2) Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi
İzmir’in Konak ilçesinde, 2008 yılında kapılarını sanatseverlere açan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, ünlü besteci, araştırmacı ve müzisyen Ahmet Adnan Saygun’un adını taşıyan bu prestijli merkez, şehrin sanatsal aktivitelerinin kalbinde yer alıyor. Yıl boyunca piyano resitallerinden klasik müzik konserlerine, sinema gösterimlerinden şiir ve beste yarışmalarına kadar geniş bir etkinlik yelpazesine ev sahipliği yapan bu sanat merkezi, 229.500 m2’lik geniş bir alana yayılıyor.
Bünyesinde 1130 kişi kapasiteli ana salonu, 244 kişi kapasiteli özel salonu, 5 adet sergi salonu ve geniş açık etkinlik alanları bulunuyor. İzmir’in kozmopolit yapısını yansıtan ve farklı sanatsal disiplinlerin bir araya geldiği bu merkez, şehrin kültürel yaşantısına katkıda bulunuyor. Sanat merkezinin, Türkiye’nin en ünlü sanatçılarından Sertap Erener gibi isimlere ev sahipliği yaptığı konserlerde sunduğu mükemmel akustik deneyimi, izleyenleri kendine hayran bırakıyor.
Konumu itibariyle ulaşım oldukça pratik olan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, toplu taşıma seçenekleriyle rahatça erişilebilir. Kendi bünyesinde bir otoparkı da barındıran merkez, ziyaretçilerinin konforunu düşünüyor. Gösteri ya da etkinliklerin ardından, sanat merkezinin kafeteryasında sıcak bir kahveyle günü tamamlayabilirsiniz. Eğer sanatın ritmini yakalamak istiyorsanız, etkinlik takvimini takip ederek İzmir’in bu özgün sanat mekanında unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Konum bilgisi.
3) Key Museum Otomobil Müzesi
Klasik model araba merakı olanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Key Museum Otomobil Müzesi, Torbalı ilçesinde yer alıyor. Yaklaşık 7 bin metrekare alana kurulu müzenin içerisindeki otomobil sayısı 130 kadar. Ayrıca, 40 adet de motosiklet var. Burası, Türkiye’nin ilk otomobil müzesi olma unvanına sahip. Mercedes ve BMW gibi önde gelen araç markalarının ilk otomobil tasarımlarını burada görmeniz mümkün. Müzeye giriş saatleri 10.00 ile 17.00 arası. Pazartesi ve Salı günü ziyaret yok.
4) Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi
Tarihin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? 1930 yılında tarihi bir yapı olarak inşa edilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın anısına ismini taşıyan Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi, İzmir’in kalbinde, Konak ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu müze, İzmir’in zengin tarihini ve renkli kültürünü bir arada sunan bir koleksiyonla, kentin geçmişiyle bugünü arasında bir köprü kuruyor.
İzmir’in geçmişindeki dönemlere tanıklık eden otobüslerden, eski zamanlara ait şehir fotoğraflarına, dönemin günlük yaşantısını yansıtan eşyalardan kentin edebi mirasına değer katan kitaplara kadar pek çok özgün eseri burada bulabilirsiniz. Ödüllü koleksiyonları ile yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi kendine çeken müze, Şair Eşref Bulvarı üzerinde stratejik bir konumda bulunuyor.
Pazar günleri dışında haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilere açan bu benzersiz müze, İzmir’in tarihine ve kültürel mirasına ilgi duyan herkes için mutlaka görülmesi gereken bir durak olmalıdır. İzmir’in tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak, kentle olan bağınızı daha da kuvvetlendirecektir. Konum bilgisi.
5) Efes Müzesi
İzmir’in Selçuk ilçesinin tarihi kalbinde yer alan Efes Müzesi, antik çağın en görkemli şehirlerinden Efes’te yapılan kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkan benzersiz eserlerle dolup taşıyor. Türkiye’nin arkeolojik zenginlikler açısından en öne çıkan müzelerinden biri olan Efes Müzesi, antik dünyanın en tanınmış eserlerini bir araya getiriyor.
Efes Artemis heykeli, mermerden Artemis başı, Mısırlı rahip heykeli ve Sokrates’in büyüleyici başı gibi dünya çapında tanınmış eserler, müze koleksiyonlarının sadece birkaçı. Burada, tanrıların heykellerinden antik sikkelere, Osmanlı dönemine dek uzanan birçok dönemin tarihi izlerini yakından keşfedebilirsiniz.
Efes Müzesi’ni ziyaret etmek isteyenler için yaz aylarında 08:00-19:00 saatleri arasında, kış aylarında ise 09:00-17:30 saatleri arasında kapıları açık. Müze kart ile erişim sağlayabileceğiniz bu tarihi mekanda, etkileyici büstler, lahitler ve diğer antik eserlerle tarihin sayfalarını çevirebilirsiniz.
Ulaşım konusunda endişelenmeyin; müzeye kendi aracınızla gelirseniz, belediyeye ait ücretli otoparkı kullanabilir ya da biraz daha yürümeyi göze alarak yakınlardaki ücretsiz park alanlarını tercih edebilirsiniz. Efes Müzesi’ndeki tarihi keşfiniz sizi acıktırırsa, müzenin hemen yanında bulunan ve Selçuk’ta nam salmış Selçuk Pidecisi’nde lezzetli bir mola verebilirsiniz. Tarihi ve kültürel bir deneyim için Efes Müzesi, İzmir gezinizde mutlaka yer almalı. Konum bilgisi.
6) Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
Dünyadaki 380 oyuncak müzesinden birini ifade eden Ümran Baradan Oyuncak Müzesi’nin temeli, 2004 yılında ünlü seramik ustası Ümran Baradan tarafından atılır. Türkiye’deki sayılı oyuncak müzelerinden biri olması açısından çok önemli bir yer. İzmir Konak’ta bulunan müzeyi çekici ve etkili kılan ise, oldukça eski döneme ait oyuncaklara yer vermesi. Butik bir oyuncak müzesi konseptine sahip alanda, 1950’lili yıllardaki oyuncak zevk ve kültürünü tanımak mümkün. El yapımı, geleneksel oyuncak ürünlerini merak edenler veya eskiyi tanımak isteyenler açısından ziyaret edilmesi gereken bir müze.
7) İzmir Resim ve Heykel Müzesi
1952’den bu yana sanatseverlere kapılarını açan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, kentin kültürel kalbi olarak bilinir. Plastik sanatlardan klasik eserlere uzanan geniş bir koleksiyon paletine sahip olan bu müze, 550’den fazla özgün esere ev sahipliği yapıyor. Türk sanatının dev isimleri Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza ve İbrahim Çallı’nın muhteşem eserlerini bu müzede bulabilirsiniz.
Her yaştan sanat tutkununun ziyaret ettiği bu müzede, 05-12 yaş arası çocuklar için özel olarak düzenlenen sanat ve resim kursları, onlara sanatın inceliklerini öğretiyor. Ayrıca yıl boyunca çeşitli sanat etkinlikleri, atölyeler ve söyleşilere katılarak sanatın derinliklerine dalmak mümkün.
Müzenin zengin koleksiyonunu görmek için özellikle alt kata uğramalı, ardından üst katta müze eserlerinin detaylarına vakit ayırmalısınız. İzmir’in bu değerli sanat merkezine kış aylarında ücretsiz, yaz aylarında ise kentkart avantajıyla ziyaret edebilirsiniz. İzmir’e yolunuz düşerse, bu sanat hazinesini keşfetmek için vakit ayırmanızı öneriyoruz. Konum bilgisi.
8) Atatürk Müzesi (İzmir Atatürk Evi)
Osmanlı mimarisine sahip evin 1875’de bir halı tüccarı olan Takfor ismindeki işadamı tarafından yapıldığı bilinir. İzmir İktisat Kongresi öncesi hazırlık sürecini Atatürk, bu konaktan yürütür. Daha sonra ise, İzmir ziyaretinde sürekli kullandığı ve buradaki misafirlerini ağırladığı yer olarak ünlenir. İki katlı konak bugün müze olarak ziyaretçilere açık. Atatürk Müzesi girişinde herhangi bir ücret ödenmesine gerek yok. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen bir mekan. Birinci katı, Atatürk’ün hatıraları ile dolu, diğer katta ise, eşyaları yer alıyor.
9) İzmir Mask Müzesi (Necdet Alpar Evi)
İzmir’in Alsancak semtinde yer alan ve 2011 yılında kapılarını ziyaretçilere açan İzmir Mask Müzesi, Türkiye’nin ilk maske müzesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Farklı kültürlerden ve dönemlerden gelen yüzlerce maskeyi bünyesinde barındıran bu benzersiz müze, butik müze konseptiyle hizmet veriyor. Özgün ve klasik mimariye sahip iki katlı binasıyla şehrin tarihine de dokunan bir atmosfer sunuyor.
Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ten Nazım Hikmet’e, İsmet İnönü’den Aziz Nesin’e kadar pek çok ünlü ismin maskesini görebilirsiniz. Ancak koleksiyon sadece bu isimlerle sınırlı değil; Anadolu’nun zengin kültüründen tören ve tiyatro maskelerine, ölüm maskelerinden diğer temsilci eserlere kadar geniş bir yelpazede maskeler sergileniyor.
Sadece maskeleri değil, aynı zamanda mask kültürünün tarihi ve önemi hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz bu müzede zaman zaman atölye çalışmaları, eğitimler ve söyleşiler de gerçekleştiriliyor. İzmir’in kalbinde, kolay ulaşımı sayesinde şehrin her köşesinden ziyaretçi ağırlayan İzmir Mask Müzesi’ne gitmek için toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Ancak otopark konusunda sıkıntı yaşamamanız için erken saatlerde gelmenizi öneriyoruz. Haftanın beş günü, 09:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz bu eşsiz müze, Pazar ve Pazartesi günleri tatil. Maskelerin gizemli dünyasını keşfetmek ve tarihin izlerini solumak için İzmir Mask Müzesi’ni mutlaka listenize eklemelisiniz! Konum bilgisi.
10) İzmir Arkeoloji Müzesi
Ege’nin incisi İzmir’in tarihine tanıklık etmek istiyorsanız, İzmir Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edin. İzmir’in Konak ilçesinin kalbinde, Rıfat Paşa Caddesi’nde bulunan bu müze, 1927’den beri tarih severlere kapılarını açıyor. 1984’te şimdiki Bahribaba Parkı’ndaki yerine taşınan müze, Efes’ten Bergama’ya, Milet’ten Teos’a kadar pek çok antik kentten elde edilen eserlere ev sahipliği yapıyor.
Müzede sadece kapalı alanlar değil, geniş bahçesinde de tarihi eserler sergileniyor. Osmanlı döneminden ilk çağlara kadar uzanan bir tarih yolculuğu yapmak isterseniz, haftanın her günü 08:30 ile 19:00 saatleri arasında Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Tarihle iç içe geçeceğiniz bu özel müzede, arkeolojinin büyülü atmosferini hissedebilirsiniz. Müze kartınızla kolayca giriş yapabilir, 3 katlı bu yapıyı keşfedebilirsiniz. Aileler için müze, bebek arabasıyla gezmeye uygun asansörler ve rahat bir otopark sunuyor. Konak’ta bulunan bu tarihi mekanı metro, otobüs ya da taksiyle kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Müzenin zirvesinde bulunan hazine odasını kesinlikle görmelisiniz. Gezi sonrasında bahçede bir mola verip günün izlenimlerini paylaşabilirsiniz. Ve unutmayın, Arkeoloji Müzesi’nden sonra sadece bir sokak ötedeki Oyuncak Müzesi’ni de keşfetmek için harika bir fırsatınız olacak. Konum bilgisi.
11) İzmir Kadın Müzesi
Konak’ın tarihi kalbinde, Basmane’nin hareketli sokakları arasında, 2014 yılında kapılarını ziyaretçilere açan İzmir Kadın Müzesi, şehrin kültürel mirasının en özgün parçalarından biridir. Türkiye’nin ilk kadın müzesi unvanıyla öne çıkan bu müze, Anadolu kadınının tarih içerisindeki izlerini ve yaratıcılığını sergiliyor.
Koleksiyonunda yer alan tarihsel kadın figürlerinin yanı sıra, dönemlerine damga vurmuş ünlü Türk kadınlarının heykelleri, eski giysileri, değerli eşyaları ve fotoğraflarını büyük bir özenle sergileyen müze, aynı zamanda kadınların toplumdaki yerini ve önemini vurguluyor. Anadolu kadınının antik çağdan Osmanlı dönemine kadar olan serüvenine tanıklık edebilir, Osmanlı dönemindeki kadın dergilerinin yanı sıra günlük yaşam rutinlerini ve kültürel etkilerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
İzmir’de mutlaka görülmesi gereken bu özel müze, pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. İzmir ziyaretinizde, Anadolu kadınının tarihine dair bu derinlemesine yolculuğu kaçırmamanızı öneririz. İzmir Kadın Müzesi, şehrin sadece tarihine değil, aynı zamanda kadınların toplumsal evrimine de ışık tutuyor. Konum bilgisi.
12) Neşe ve Karikatür Müzesi
Konak belediyesi tarafından temeli atılan müzenin açılış dönemi 2012’dir. Butik müzecilik anlayışın en güzel yansımalarından birini ifade eden Neşe ve Karikatür Müzesi içerisinde ünlü Türk karikatür ustalarının eserlerine, karikatür dergi ve kitaplarına yer veriliyor. Müzede eserleri bulunan bazı önde gelen karikatür ustalarından bazıları şunlar: Güngör Kabakçıoğlu, Eflatun Nuri Erkoç, Niyazi Yoltaş… Belirli dönemlerde film gösterimleri ve karikatür atölyelerine ev sahipliği yapan müze binası, Osmanlı’nın defterdarlık olarak kullandığı ve 1889’da inşa edilen binada yer alıyor.
İzmir Çevresindeki Turistlik Yerler
İzmir’in merkezinden uzaklaşıp, uzak ilçelerine seyahat etmeyi düşünenler için de bir liste hazırladık. Mutlaka görülmesi gereken birkaç önemli durak var. Turizm kenti İzmir’in turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen bölgelerinde muhteşem zaman geçirilebilir.
1) Selçuk
Efes Antik Kenti ile dünya çapında üne kavuşan Selçuk, İzmir’e sadece 50 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Tarihi derinlikleriyle, antik dönemlerden Osmanlı’ya uzanan zengin bir mirasa ev sahipliği yapan bu eşsiz ilçe, tarih severler için kaçırılmayacak bir rota sunuyor.
Efes, her yıl milyonlarca turistin akınına uğrarken, Selçuk’taki diğer tarihi mekânlar da ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Efes harabelerinin yanı sıra, Selçuk Efes Müzesi’nde bölgeden çıkarılan arkeolojik eserleri yakından inceleyebilir, 1375 yılında inşa edilen İsabey Camii’nin zarif mimarisine hayran kalabilirsiniz.
Hristiyanlar için kutsal bir mekân olan Meryem Ana Evi’ni, Selçuk Kalesi’nin görkemli surlarını, Hadrianus Tapınağı’nın antik güzelliklerini, Yedi Uyuyanlar Mağarası’nın efsanevi atmosferini ve M.Ö. 6. yüzyılda yapılan Artemis Tapınağı’nın heybetini yakından deneyimleyebilirsiniz. Tarih ve kültür meraklıları için, Selçuk sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en değerli tarihi destinasyonlarından biridir. Eğer tarihle iç içe bir gezi arıyorsanız, Selçuk’u ziyaret etmekten kendinizi alıkoyamayacaksınız. Konum bilgisi.
2) Efes Antik Kenti
İzmir’in eski medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı özellikle Selçuk ve Bergama bölgelerinde birçok antik kente rastlamak mümkün. Ancak bunlar arasında en önemli olanı Efes Antik Kenti. Bir milyonun üzerindeki ziyaretçi sayısı ile Türkiye turizmi açısından da önemli bir yeri ifade eden Efes’in özelliği ise, Meryem’in burada yaşaması ve buranın bir hac merkezi olması. 8 bin yıldan fazla geçmişe sahip yerin UNESCO dünya miras listesinde yer aldığını da not edelim.
3) Yedi Uyurlar Mağarası
Hem Hristiyanlık hem de İslam için derin manevi anlamlar taşıyan Yedi Uyurlar Mağarası, Efes Antik Kenti’ne sadece birkaç dakika uzaklıkta, Panayır Dağı’nın eteklerinde sizleri bekliyor. Kutsal metinlerde anlatılan, baskılar ve zulümlerden kaçarak bu mağarada uyuyan yedi gencin destansı hikayesini içeren bu eşsiz yer, hem Müslümanlar için Tarsus’ta hem de Hristiyanlar için Panayır Dağı’nda bulunduğuna inanılıyor.
Roma İmparatorluğu’nun M.Ö. 250 yılına dayanan bu hikayesi, zulümden kaçan gençlerin bu mağarada yıllarca uykuda kaldığına dair efsanelere ev sahipliği yapıyor. Mağara içerisinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda tarihi bir kilise ve mezar kalıntılarına ulaşıldı. Bu kutsal mekanın duvarlarında, efsanenin detaylarına dair yazılmış tabletlerle de karşılaşabilirsiniz.
Efes Antik Kenti’nden sadece 4-5 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz bu özel mağarada dolaşırken, dikkatli ve hazırlıklı olmanızı öneririz. Mağaranın doğal yapısından ötürü, ziyaretinizi yaz mevsimine planlamanız ve konforlu bir gezi için spor ayakkabı giymeniz faydanıza olacaktır. Konum bilgisi.
4) Agora Ören Yeri
İzmir’in Konak ilçesinin kalbinde, Basmane semtinde bulunan bu eşsiz tarihi alan, Agora Ören Yeri olarak anılmaktadır. M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde şehrin ticaret merkezi olarak inşa edilen bu alan, üç katlı yapıya sahip olup, Ege Bölgesi’ndeki en iyi korunmuş agoralar arasında sayılmaktadır. Arkeolojik kazılar sırasında birçok değerli tarihi esere ev sahipliği yapan bu alanda, zamanın izlerini ve Roma’nın kalıntılarını yakından görebilirsiniz. 2020 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil olan bu benzersiz mekân, ziyaretçilerine tarihin ortasında bir yolculuk deneyimi sunmaktadır. Müze kartınızla kolayca erişebileceğiniz bu açık hava müzesi, tarih ve mimariye ilgi duyan herkesin burayı mutlaka İzmir’de gezilebilecek yerler listesine eklemesi gereken bir yerdir. İzmir’e yolunuz düşerse, bu tarihi atmosferin tadını çıkarabilmek için birkaç saatinizi Agora’ya ayırmayı unutmayın. Konum bilgisi.
5) Teos Antik Kenti
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık, sadece bir Ege kasabası olarak değil, aynı zamanda tarih meraklılarının ilgisini çeken Teos Antik Kenti’ne olan yakınlığıyla da ünlüdür. Bu antik şehir, 3000 yıl öncesinde Kuzey İyon’un parlak yıldızı ve önemli bir ticaret merkeziydi.
Teos, sadece ticaretin kalbi olarak değil, aynı zamanda kültür ve sanatın beşiği olarak da biliniyor. Tarih boyunca birçok ünlü filozofa ve sanatçıya ev sahipliği yapmış bu benzersiz şehir, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor. Kentin en göz alıcı yapısı ise, Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes’in Dionysos için inşa ettiği büyülü Dionysos Tapınağı. Bu eşsiz yapının yanı sıra antik liman, eski surlar, agoralar ve 2200 yıllık yazıtlar, Teos’un derin tarihini keşfetmek için size bekliyor.
Teos, İzmir merkezinin sadece 60 km uzağında, tarih ve doğanın iç içe geçtiği bir lokasyonda yer alıyor. Sığacık’ın güzelliklerini keşfettikten sonra bu antik kente gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Gidin, ama günün en sıcak saatlerinde değil. Özellikle akşamüstü, güneşin altın tonları altında Teos’un eşsiz güzelliklerini keşfetmek ayrı bir keyif. Ancak unutmayın; sıcağa karşı önlem olarak şapka, güneş kremi ve bol su yanınızda bulunsun. Ayrıca, amfi tiyatrodaki akustiği duyduğunuzda büyüleneceğinize eminiz! Konum bilgisi.
6) Klaros Koyu ve Claros Antik Kenti
İzmir’in Menderes ilçesine sadece 40 kilometre mesafede, tarihinin M.Ö. 13 yüzyıla kadar uzandığı Klaros Antik Kenti, Anadolu’da Apollon’a adanmış en değerli iki kehanet merkezinden biri olarak biliniyor. Zaman içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kent, özellikle ihtişamlı Apollon Tapınağı ile tarih ve arkeoloji tutkunlarını büyülüyor. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserler, şimdi İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
Antik kentin sadece tarihi değil, doğal güzellikleri de ziyaretçileri cezb ediyor. Klaros Koyu, Ege’nin en kristal berraklığına sahip denizlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bu koyda, antik çağlardan kalan yapıların eşsiz güzellikleriyle birlikte denizin serin sularının tadını çıkarabilir, doğa yürüyüşleriyle tarihle iç içe bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Klaros, adeta açık hava müzesi gibi. Bu eşsiz tarih ve doğa harikasını keşfetmek için özel araçla gitmek, deneyiminizi daha da zenginleştirebilir. Ancak gezinizi planlarken İzmir’in sıcak iklimini göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmalısınız. Spor ayakkabınızı giyip, başınızı güneşten koruyacak bir şapka ile Klaros’un etkileyici atmosferinde tarihin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Konum bilgisi.
7) Karaburun Yarımadası
İzmir’in en özgün tatil destinasyonlarından Karaburun Yarımadası, doğa severler için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir cennet. Akvaryum, Bodrum, Kuyucak ve Mimoza gibi mavi bayrakla ödüllendirilmiş plajları ile deniz ve güneşin keyfini sürebileceğiniz bu muhteşem yarımada, aynı zamanda taptaze havasıyla sağlık turizmine de katkıda bulunuyor.
Yarımadanın tarihi dokusu, çam ormanlarının arasında saklı antik dönemlere ait şifalı bitkilerle bezeli. Bu bitkiler, yüzyıllardır bölge halkının doğal ilaçları olmuştur. Karaburun Yarımadası’nın doğal zenginlikleri arasında Peynirini Mağarası ve Sarpıncık Deniz Feneri gibi turistik noktalar da bulunmakta. Bunun yanı sıra, Sazak Köyü ve Manal Koyu gibi mekanlar, ziyaretçilere unutulmaz manzaralar ve fotoğraf kareleri sunar.
Karaburun’da, yürüyüş turları için hazırlanmış patikalarda doğanın tadını çıkarabilir, profesyonel rehberler eşliğinde yarımadanın bilinmeyen köşelerini keşfedebilirsiniz. Kamp yapmayı sevenler için donanımlı kamp alanları mevcut. Ancak daha konforlu bir konaklama tercih edenler için de yarımadanın sahil şeridinde bulunan butik oteller, huzurlu bir kaçamak için ideal. Konum bilgisi.
8) Erythrai Antik Kenti
Karaburun Yarımadası’nın en etkileyici tarihi miraslarından biri olan Erythrai Antik Kenti, İzmir’in kalbinden sadece 60 kilometre mesafede yer almaktadır. Antik çağın en prestijli İyon kentlerinden biri olarak kabul edilen Erythrai, tarihinin M.Ö. 3000’li yıllara dek uzandığı bilinen nadir antik yerleşkelerden biridir. Bu kentin kalbinde, farklı dönemlere ait, zengin arkeolojik eserler keşfedilmiştir.
Arkaik dönemden Roma İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan Erythrai, muhteşem Ege manzarasıyla birleşerek ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunmaktadır. Profesyonel rehberler eşliğinde düzenlenen turlar, bu antik şehrin sırlarını ve hikayelerini yakından öğrenme fırsatı tanır.
Erythrai, tarih ve doğanın muhteşem bir kombinasyonunu sunan bir açık hava müzesi olarak kabul edilir. Ziyaretçilere her gün 09:00-18:00 saatleri arasında kapılarını açan bu özel mekânda ücretsiz gezinti yapabilirsiniz. Ancak en unutulmaz anlarınızı yaşamak için önerimiz, gün batımının altın tonları eşliğinde Erythrai’nin eşsiz manzarasını deneyimlemenizdir. Bu anlarda, Ege’nin maviliklerine uzanan Çeşme Adaları’nın panoramik manzarasını, tarihin ve doğanın büyüleyici atmosferinde yaşayabilirsiniz. Konum bilgisi.
9) Kadifekale
İzmir Kadifekale: İzmir’in göz alıcı tarihi zenginliklerinden biri olan Kadifekale, 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerinde gururla yer alıyor. M.Ö. 3000’li yıllara dayandığı ve Büyük İskender’in vefatından sonra inşa edildiği düşünülen bu eşsiz yapı, tarih boyunca pek çok farklı medeniyetin etkisi altında kalmıştır.
15. yüzyılda Osmanlı hakimiyeti altında bazı yeniliklere ve genişlemelere tanık olan Kadifekale, etkileyici taş ve tuğla mimarisiyle öne çıkıyor. 20 ila 35 metre arasında değişen yükseklikteki surlar, geniş iç sarnıçları, kilise ve manastır kalıntıları ile bu kale, tarih severler için İzmir’in kültür durakları arasında en önemli yerlerden biridir. Kale, şehrin panoramik manzarasına da ev sahipliği yaparak fotoğrafçılık tutkunları için benzersiz bir fırsat sunar. Eğer İzmir’in nefes kesen manzarasını görmek ve aynı zamanda binlerce yıllık tarihle iç içe bir deneyim yaşamak istiyorsanız, Kadifekale ziyaret listenizde mutlaka olmalıdır. Konum bilgisi.
10) Arkas Sanat Merkezi
İzmir’in tarihi Konak ilçesinde, 1906 yılında inşa edilmiş zarif bir binada bulunan Arkas Sanat Merkezi, 2011 yılından bu yana sanatseverlere kapılarını aralıyor. 900’den fazla eseri bünyesinde barındıran kalıcı koleksiyonunun yanında, dünyaca ünlü sanatçılarının eserlerini, Pablo Picasso gibi büyük ustaların eserlerini geçici sergilerle sunarak, İzmir’in sanat sahnesinde önemli bir yere sahiptir.
Bu etkileyici sanat merkezi, 9 özenle hazırlanmış sergi salonu ile ziyaretçilerine geniş bir sanat deneyimi sunuyor. Ayrıca çocukların yaratıcılığını ve el becerilerini artırmak amacıyla sunulan atölyeler ve kurslar, aileler için kaçırılmaz fırsatlar sunmaktadır. Yıl boyu süren ücretsiz etkinliklerle, Arkas Sanat Merkezi hem büyükleri hem de minikleri sanatın büyülü dünyasına davet ediyor.
Kültürel bir yolculuk yapmak isteyenler için Arkas Sanat Merkezi, farklı sanat dallarını tek bir çatı altında toplayarak benzersiz bir deneyim sunuyor. Üstelik girişin ücretsiz olması, sanatı daha erişilebilir kılıyor. İzmir’in hareketli yaşamından bir an için sıyrılıp sanatla iç içe olmak için merkeze ulaşım da oldukça pratik. Metro, otobüs ya da İzmir’in güzel Kordon boyunca yürüyerek bu sanat mekânına ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilere sunulan kulaklık hizmetiyle eserlerin detaylarını hem Türkçe hem de İngilizce öğrenebilirsiniz. İzmir gezilecek yerler içerisinde sanata dair bir deneyim yaşamak için Arkas Sanat Merkezi’ni ziyaret etmekten kendinizi alıkoyamayacaksınız. Konum bilgisi.
11) Meryem Ana Evi
İzmir’in Selçuk bölgesinde, Efes Antik Kenti’nin eşsiz güzellikleri arasında, Bülbüldağı’nın eteklerine gizlenmiş bir hazine bulunuyor: Meryem Ana Evi. Hristiyan dünyası için büyük bir öneme sahip olan bu yapı, tarihin derinliklerinde Hz. İsa’nın annesi Meryem’in son yıllarını geçirdiği yer olarak kabul ediliyor. Rüya ile bulunan bu kutsal mekân, Katolik rahibenin vizyonları sayesinde gün yüzüne çıkarılmıştır.
Taşın sade ve otantik mimarisi, aslına sadık kalarak yapılan restorasyonla korunmuş durumda. İçerisindeki haç planlı ve kubbeli yapısı, her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine hayran bırakıyor. 1967 yılında Papa VI. Paul’un ziyaretinin yanı sıra her yıl ağustosta düzenlenen ruhani ayinler, bu evin manevi atmosferini daha da artırıyor.
Yanı başında bulunan ve şifa verdiğine inanılan kutsal su kaynağı, pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Dilek duvarında bırakacağınız notlar ve içeceğiniz şifalı su, bu deneyiminizi unutulmaz kılacak.
Meryem Ana Evi’ne ulaşım için Efes Antik Kenti ziyaretinizden sonra virajlı ve doğa ile iç içe bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Müze kartın geçerli olmadığı bu kutsal mekânda, belirli bir giriş ücreti ile tarihle buluşabilirsiniz. Otopark için ödemeniz gereken 25 TL’nin ardından, bu eşsiz tarih ve maneviyat kokan mekânda huzur bulabilirsiniz. Konum bilgisi.
12) Aziz Vukolos Kilisesi
İzmir’in tarihi dokusunu yansıtan mimari şaheserlerden biri olan Aziz Vukolos Kilisesi, hem tarihe hem de sanata ilgi duyanların ziyaret listesinde mutlaka yer almalı. Kilisenin adı, İzmir’in ilk piskoposu Vukolos’tan gelmekte. 1886 yılında Rum Ortodoks inanışına sahip Ermeni topluluğu tarafından inşa edilen bu yapı, 1922 İzmir yangınında zarar görmeyen nadir Ermeni yapılarından biri olarak tarih sahnesindeki yerini alıyor.
Muhteşem taş mimarisiyle dikkat çeken kilise, belirli zamanlarda düzenlenen dini ayinlerin yanı sıra, bugün bir kültür ve sanat merkezi olarak da hizmet veriyor. Sade ama etkileyici iç dekorasyonuyla ziyaretçilere huzurlu bir atmosfer sunuyor. Pazar günleri 24 saat açık olan bu kültür merkezini keşfetmek için mutlaka bir gün ayırmalısınız.
Aziz Vukolos Kilisesi, Atatürk’ün müzecilik konusundaki vizyonu sayesinde 1924 yılında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış ve bu sayede kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İzmir’in bu tarihi yapısını ziyaret ederken, yakınlarında bulunan İzmir Basın Müzesi’ni de göz ardı etmemelisiniz. Ulaşım için ise İzmir’in hareketli caddelerinden biri olan Gaziler Caddesi’nden geçen otobüsleri ya da Yenişehir hattındaki taksi dolmuşları kullanarak kolaylıkla Aziz Vukolos Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz. Konum bilgisi.
13) Bergama
İzmir’in tarih dolu köşelerinden biri olan Bergama, Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak bilinen bir antik kenttir. Dünyanın dört bir yanından tarih ve arkeoloji tutkunlarını ağırlayan bu eşsiz ilçe, İzmir merkeze yaklaşık 110 kilometre mesafede yer alır ve zengin tarihi kalıntılarıyla adeta bir açık hava müzesini andırır.
Bergama, bünyesinde barındırdığı Bergama Müzesi ile Türkiye’nin arkeolojik açıdan en değerli mekanlarından birine ev sahipliği yapar. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kenti, tarihin sırlarını ve güzelliklerini keşfetmek için mükemmel bir başlangıç noktasıdır. Bu antik kentte yer alan Bergama Ulu Camii, Ege’nin en görkemli taş yapılarından biridir. Bergama Zeus Sunağı, Kızıl Avlu (Sarepeion Tapınağı) ve 14.000 kitaplık Bergama İlçe Halk Kütüphanesi ise bu ilçenin diğer ziyaret edilmesi gereken yerlerindendir. Doğa severler için ise fıstık çamlarıyla bezeli Kozak Yaylası kaçırılmamalıdır.
Bergama’nın antik güzelliklerini keşfederken, müze kartınızı yanınızda bulundurmanızı öneririz. Kartınız yoksa, küçük bir ücret karşılığında bu tarihi harikaları keşfedebilirsiniz. Bergama, her gün 08:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açık olup, yazın İzmir’in sıcağında ziyaret etmek isteyenler için şapka ve spor ayakkabı önerimizdir. Eğer Bergama’nın yükseklerine çıkmak isterseniz, teleferik hizmeti de mevcuttur. Konum bilgisi.
14) Şirince Köyü – Selçuk
Son dönemlerin en çok konuşulan köyleri arasına giren Şirince’nin gündeme oturması da hayli ilginç oldu. Şirince köyü doğal güzelliği ve mimari yapısı ile masal gibi bir yer. Buranın ünlenmesindeki en büyük neden ise Maya takvimine göre 2012’de kopacağı söylenilen kıyametten kaçılacak yer olarak gösterilmesi idi. Bu batıl inanca sahip çıkıp, köye göçenlerin sayısı az olmadı. O gün bugündür köy bir hayli popüler. Ancak köyün görülmesi gerektiğini not edelim çünkü doğal güzellikler açısından bir hayli değerli.
15) Hacı Ahmet Salepçioğlu Camii
İzmir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle her zaman ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu değerli yapılardan biri de, Konak ilçesinin kalbinde yer alan Salepçioğlu Camii. 1897-1905 yılları arasında Salepçizade Hacı Ahmed Ağa’nın emriyle inşa edilmiş bu eser, İzmir’in cami mimarisinde öne çıkan örneklerinden biri.
Salepçioğlu Camii’nin en dikkat çekici özelliği, Osmanlı ve Gotik mimari tarzlarının eşsiz bir kombinasyonunu yansıtmasıdır. Bu özelliği ile mimarlık entuziyastlarının ve tarih meraklılarının uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Dr. Faik Muhittin Adam Caddesi’nde yer alan bu cami, ince işçilikle yapılmış kemerleri, renkli süslemeleri ve geometrik desenlerle bezenmiş minberi ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Kırmızı, yeşil ve kahverengi süslemeleriyle renklendirilen cami, beyaz ve gri mermer detaylarıyla da zarafet kazanıyor. Özellikle minberindeki bitki motifleri, sanatseverlerin dikkatini çekiyor. Konum bilgisi.
16) Elhamra Sineması
Konak’ın kalbinde, Milli Kütüphane Caddesi’nde zamanın durduğu bir mekan: Elhamra Sineması. İzmir’in bu tarihi yapıtı, Neo-Klasik mimari stilinin en güzel örneklerinden biridir. 1926’da kapılarını sinema severlere açan bu zarif yapı, Türkiye’nin en köklü sinema salonlarından biri olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda İzmir’de sesli filmin ilk kez perdeye yansıdığı yer olan Elhamra, yıllar içerisinde sadece film gösterimleriyle değil, birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapmasıyla da ün kazandı.
1980’de restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan bu eşsiz mekan, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin unutulmaz performanslarına tanıklık etmeye başladı. Gerek mimari detayları gerekse iç mekanın estetik dokusuyla ziyaretçilerini büyüleyen Elhamra Sineması, şimdi sanatın her dalına ev sahipliği yapıyor. Küçük ama etkileyici yapısı, sanatseverleri samimi bir atmosferde ağırlıyor. Sinema ve sanat deneyimlerinizin yanı sıra Elhamra’nın otopark hizmetinden de yararlanabilirsiniz. İster ulusal ister uluslararası bir performans olsun, bu tarihi binanın duvarları arasında sizi keşfetmeniz için pek çok sürpriz bekliyor. Konum bilgisi.
17) İzmir Milli Kütüphane
İzmir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir kent. Bu zenginliğin başında gelen İzmir Milli Kütüphane, Konak’ta muhteşem Neo-Klasik bir yapı içerisinde kitapseverlere kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk milli kütüphanesi olma özelliği taşıyan bu değerli kurum, II. Meşrutiyet dönemindeki özel girişimlerle ortaya çıktı ve kısa zamanda İzmir’in kültür-sanat hayatının kalbi oldu.
Sadece bir kütüphane olmanın ötesinde, bünyesinde barındırdığı 670.000 kitap, 4800 dergi ve 7400 gazete koleksiyonuyla bir bilgi hazinesi olan bu mekan, okuma tutkunları için gerçek bir cennet. Ayrıca kütüphanede yer alan birçok eser ilk baskıya sahip, bu da onu koleksiyoncular için de vazgeçilmez kılıyor. Özellikle 72 adet Kur’an-ı Kerim koleksiyonu, bu kütüphaneyi benzersiz bir yer haline getiriyor. Milli Kütüphane Caddesi’nde konumlanan bu bilgi sarayı, haftanın altı günü 08:30 – 17:30 saatleri arasında hizmet veriyor. Konum bilgisi.
18) İzmir Sanat
İzmir, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve elbette zengin sanat hayatıyla öne çıkar. Bu zenginliklerin merkezinde İzmir Sanat yer alıyor. Şehrin nefes aldığı yerlerden biri olan Kültürpark’ta, 26 Ağustos Kapısı’na komşu konumuyla sanatseverlere kapılarını aralıyor. Bu değerli mekân, 300 kişilik çok amaçlı salonları, 80 kişilik oditoryumu ve sergi alanlarıyla İzmir’in sanatsal ritmini belirliyor.
İzmir Sanat, yıl boyunca birbirinden renkli ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Burada hem yerel hem de ulusal sanatçıların eserlerini yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Workshoplar, atölyeler, sema gösterileri, resim sergileri ve tiyatro performansları gibi birçok etkinliğe katılarak sanatın çeşitli dallarıyla iç içe olma şansını yakalayabilirsiniz. Konum bilgisi.
19) İsmet İnönü Sanat Merkezi
İzmir’in tarihi Kültürpark’ının Lozan Kapısı’na komşu olan İsmet İnönü Sanat Merkezi, şehrin sanat ve kültür odağıdır. Yıl boyu gerçekleşen tiyatro gösterileri, konferanslar, konserler ve seminerler gibi etkinliklerle hem yerel hem de uluslararası sanat dünyasından önemli isimleri ağırlıyor.
Özellikle iç mimarisi ve şık dekorasyonuyla ziyaretçilerini etkileyen bu merkez, sanatseverler için adeta bir buluşma noktasıdır. Ulaşımı kolay ve merkezi bir konumda bulunması, İzmir sakinleri ve şehre ziyarete gelenler için büyük bir avantajdır. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nin yoğun etkinlik takvimi, farklı ilgi alanlarına sahip kişilere hitap ediyor. Sanatın her dalından etkinliklere ev sahipliği yapan bu merkez, İzmir’de kültür ve sanatın nabzını tutuyor. Konum bilgisi.
20) Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi
İzmir Alsancak’ta, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi, şehrin sanatsal enerjisinin en yoğun hissedildiği mekanlardan biridir. Yıl içerisinde birbirinden değerli resim sergileri, film gösterimleri, özel panel ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapan bu merkez, aynı zamanda her yaş grubuna hitap eden eğitim programlarıyla da kültür-sanat dünyasının içinde olmak isteyenlere kapılarını aralıyor.
Yedinci kata kadar uzanan geniş alanlarıyla İzmir’in en dinamik sanat mekanlarından biri olan Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi, zengin etkinlik takvimini inceleyerek ilgi alanınıza uygun programlara katılabilirsiniz. Hafta içi her gün 09:00 ile 19:00 saatleri arasında açık olan bu merkez, hafta sonları hariç sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Konum bilgisi.
21) Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi)
Nebiler şelalesi olarak da bilinen yerin konumu muhteşem bir doğa manzarası içerisinde. Doğal bir güzellik ve ortam içerisinde kahvaltı yapmak isteyenlerin de uğrak yerlerinden biri. Şelale sesi eşliğinde yudumlanan çaya eşlik eden kuş sesleri ve harika köy kahvaltısının yaşattığı damak tadını en iyi şekilde hissedebileceğiniz bir ortamdan söz edilebilir.
22) Değirmendere Şelalesi
İzmir’in Menderes ilçesinin Değirmendere Köyü’nde konumlanan ve Malta Şelalesi ismiyle de anılan Değirmendere Şelalesi, bölgenin en gözde doğal güzelliklerinden biri. İzmir’in bu özgün cenneti, 5 metre yükseklikten akan kristal berraklığındaki suları, kaya oluşumlu doğal havuzları ve şelale etrafında serpilen yürüyüş yollarıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Küçük boyutuna karşın doğal güzelliği ve etkileyici atmosferi ile ön plana çıkan Değirmendere Şelalesi, ziyaretçilerini doğanın kucaklayıcı dinginliği içinde ağırlıyor. Buz gibi ferahlatıcı sularında yüzerek yazın sıcağını geride bırakabilir, bu doğal güzellikte piknik yaparak ya da kamp kurarak doğa ile iç içe kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Doğanın sakinliğini ve huzurunu hissetmek isteyenler için Değirmendere Şelalesi ideal bir seçenek. Girişi ücretsiz olan bu doğa harikasında tesis bulunmadığından, ziyaretiniz öncesi gerekli tedarikleri yapmanızı öneririz. Sıcak yaz günlerinde şelalenin oluşturduğu doğal havuzda yüzerek ferahlayabilir, huzur dolu anların tadını çıkarabilirsiniz. İzmir gezinize burayı ekleyecekseniz hafta sonları yoğun olduğunu göz önünde bulundurmanızı, sakin bir deneyim için hafta içi ziyaret planlamanızı öneriyoruz. Konum bilgisi.
23) Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi
Türkiye’nin interaktif eğitim alanında bir öncüsü olan Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi, geniş 7200 m2’lik etkinlik sahasıyla çocukların ve gençlerin dünyasını renklendiriyor. Sadece bir çocuk merkezi olmanın ötesinde, bu özel kurum, etkileşimli eğitimi ana ilke edinerek, her yaş grubuna yönelik zengin içerikli kurslar ve atölyelerle hizmet veriyor.
Merkez, vahşi yaşamdan hoşgörüye, trafik eğitiminden çevre bilincine kadar geniş bir yelpazede konuları ele alıyor. Ayrıca fosil bilimi, entomoloji (böcek bilimi) ve dinazorlar dönemi gibi ilginç konularda da eğitici içerikler sunarak, öğrenmenin eğlenceli yüzünü çocuklara gösteriyor.
Hem eğitici hem de eğlendirici bu özel mekânı, hafta içi 08:00-18:00 saatleri arasında, hafta sonlarıysa 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Eğitimin ve eğlencenin bir arada olduğu bu merkez, çocuklarınızın zihinsel gelişimine katkıda bulunan birçok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Konum bilgisi.
24) Balçova Terapi Ormanı
İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan ve doğanın kalbinde yer alan Balçova Terapi Ormanı, şehrin gürültüsünden uzak, huzurlu bir sığınak olarak dikkat çekiyor. Zengin bitki örtüsü, yemyeşil ağaçları ve 6 kilometrelik yürüyüş parkuruyla doğaseverlere adeta bir terapi seansı sunuyor. Ormanda dolaşırken, şırıl şırıl akan dereleri, şelaleleri ve piknik alanlarını keşfedebilir, seyir teraslarında muhteşem manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.
Bu şehirde böylesine huzurlu ve doğal bir mekânın olduğuna inanamayacaksınız. Yükseklere tırmandıkça sizi panoramik İzmir manzaraları karşılıyor. Sabahın erken saatlerinde geliyorsanız yanınıza kahvaltılık bir şeyler almanızı tavsiye ediyoruz; ormanın serin havasında bir piknik kahvaltısı yaparak güne başlamak harika olacaktır. Yanınıza alacağınız 2-3 şişe su, ormanda enerjinizi korumanız için ideal. İzmir gezilecek yerler rotanızda mangal yapmak, çadır kurmak veya sadece bir bankta oturup doğanın seslerini dinlemek de varsa burası tam size göre! Konum bilgisi.
25) Cordelion Taypark Binicilik Okulu
İzmir’in Karşıyaka ilçesinin kalbinde, Aziz Nesin Bulvarı üzerinde konumlanan Tay Park, çocuklu ailelerin İzmir’deki vazgeçilmez mekanlarından biri haline gelmiştir. Özellikle 02-12 yaş arasındaki çocuklara yönelik ücretsiz binicilik eğitimleri ile öne çıkan park, çocukların midilli atları ve taylarla tanışarak doğa ile iç içe vakit geçirebilmelerine olanak tanıyor.
Bu doğal atmosferin içinde yer alan renkli çiçek bahçeleri, eğlenceli çocuk oyun alanları ve yılda 300.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlayan Tay Park, ailenizle paylaşabileceğiniz kıymetli anılara kapı aralıyor. Sevimli midilli atları ve taylarla fotoğraf çektirebilir, onları besleyebilir ve birlikte gezintiye çıkabilirsiniz.
İzmir’in ana ulaşım hatlarına oldukça yakın olan Tay Park’a, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla erişebilirsiniz. Ayrıca, aracınızla gelmeyi tercih ederseniz, parkın geniş otoparkından faydalanabilirsiniz. Pazar günlerinin oldukça kalabalık geçtiğini hatırlatarak, hafta içi ziyareti öneriyoruz. Doğanın ve atların keyfini çıkarırken, parkın içinde yer alan kafe de lezzetli atıştırmalıklar ve yemeklerle sizi bekliyor. Konum bilgisi.
26) Seferihisar
Seferihisar, Ege’nin sakin köşelerinden biri olarak Türkiye’nin ilk sakin şehri unvanını taşıyor. İzmir’in bu eşsiz ilçesi, tarihi M.Ö. 1000 yılına, Akalar dönemine dek uzanan bir geçmişe sahip. Giritliler’in kurduğu bu kent, Urla Yarımadası’nın eşsiz güzelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Zeytinin yeşiliyle, enginarın tadıyla ve narenciyenin ferahlatıcılığıyla Seferihisar, doğal zenginlikleri ve mavi bayraklı plajlarıyla tatilcilerin gözdesi. İlçe, organik ürün severler için de bir cennet; burada hem doğal ürünlerin tadını çıkarabilir hem de tarihi ve doğal güzelliklerin keyfini sürebilirsiniz.
Seferihisar’a yolunuz düştüğünde, Bademler Köyü’nün misafirperverliğini deneyimlemekten geri kalmayın. İlçenin meşhur şaraplarıyla tanışıp, sokak aralarında bulunan restoranlarda Ege lezzetlerini keşfetmelisiniz. Denizle iç içe bir gün geçirmek isterseniz, Sığacık Marina’dan başlayan tekne turlarıyla Seferihisar koylarını keşfedin. Kültür-sanatla dolu saatler için ise Anı Evi’ni ziyaret edebilir, 09:00-18:00 saatleri arasında kent tarihine tanıklık edebilirsiniz. Seferihisar, sakinliği ve huzuruyla sizleri bekliyor! Konum bilgisi.
27) Yassıca Ada
İzmir Körfezi’nin incisi olarak bilinen ve bazen Alman Adası ismiyle anılan Yassıca Ada, İzmir’in en cazip turistik destinasyonlarından biridir. Bu eşsiz ada, Urla’nın tam karşısında konumlanmış olup deniz tutkunları için kolay erişilebilir bir noktada yer alır.
Birçok aktiviteye ev sahipliği yapan Yassıca Ada; popüler plaj kulüpleri, su parkları ve yaklaşık 400 metre uzunluğundaki altın renkli kumsalı ile öne çıkar. Sadece denizinin berraklığı değil, adanın yemyeşil doğası da sizi büyüleyecek. Özellikle aileler için mükemmel bir günübirlik kaçamak noktası olan ada, çocuklarınızla unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz bir destinasyon sunuyor.
Siz de İzmir’in bu saklı cennetini keşfetmek istiyorsanız, Urla’dan başlayarak Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden de kalkan feribotlarla saat 08:30’dan itibaren yaklaşık 45 dakikalık bir yolculukla Yassıca Ada’ya ulaşabilirsiniz.
28) Karantina Adası
Urla’nın mistik havasını yakından hissedebileceğiniz, tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip Karantina Adası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1865 yılında kurulan karantina tesisleri sayesinde bu özel ismi almıştır. Tarih boyunca tedavi merkezi olarak kullanılan bu ada, günümüzde birçok turistin uğrak yeri olmuştur.
Toplamda 323 dönümlük bir alana sahip olan Karantina Adası, Büyük İskender döneminden kalma tarihi bir yürüyüş yoluyla anakaraya bağlanmaktadır. 1955 yılında modernleştirilen bu bağlantı sayesinde adaya kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Bu eşsiz adanın doğal güzelliklerini keşfederken, aynı zamanda Klazomenai Antik Kenti’nin izlerini sürme fırsatı da bulabilirsiniz. Konum bilgisi.
29) Kalem Adası
Ege Denizi’nin maviliklerinde saklı bir cennet olan Kalem Adası, Türkiye’nin Maldivler’i olarak da adlandırılan benzersiz bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. 1973’te özel mülkiyet olarak satın alınan bu ada, Türkiye’nin ada konseptinde hizmet veren tek oteline ev sahipliği yapıyor. Kalem Adası’nın bembeyaz kumsalları, kristal berraklığındaki denizi ve zengin flora ve fauna çeşitliliği ile adeta bir doğa harikasıdır.
Bu volkanik kökenli ada, tekne turlarıyla keşfedilmeyi bekliyor. Kalem Adası’nın sularda gizli olan eşsiz güzellikleri, sadece göz zevkinize hitap etmekle kalmıyor, aynı zamanda şifalı özellikleri ile bilinir. Ada üzerindeki botanik bahçelerinde endemik bitki türlerini keşfedebilir, tarihi kalıntılarla ve eserlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, su altı dünyasının çarpıcı zenginlikleri ile Kalem Adası, dalgıçlar için İzmir bölgesindeki en popüler dalış noktalarından birine dönüşmüştür. Ege’nin bu eşsiz adasını keşfetmek için mükemmel bir zamanı beklemeyin; her anı keşfe değer! Konum bilgisi.
30) Gümüldür
İzmir’in Menderes ilçesinin turistik yıldızlarından biri olan Gümüldür, Adnan Menderes Havalimanı’na sadece 35 kilometre, İzmir şehir merkezine ise 50 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ege’nin kristal berraklığındaki deniziyle, sahil şeridinde maviyle yeşilin sıradışı dansını izleyebilirsiniz. Ayrıca, bu beldede yetiştirilen dünyaca ünlü satsuma mandalinalarının tatlı sıcaklığını hissetmek mümkün.
Gümüldür Plajı, mavi bayrak ödüllü sularıyla yüzme deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyacak. Kızıl tonlarda bir gün batımı eşliğinde denizin tadını çıkarırken, tarihi dokunuşlardan da mahrum kalmayacaksınız. Gümüldür Orman Kampı’nın 8 hektarlık yeşil alanını keşfederken, Deniz Pınarı’nın doğal güzellikleri içerisindeki 80 hektarlık bölge sizi huzurlu bir doğa yürüyüşüne davet ediyor. Ayrıca, Klaros, Kolophon ve Notion gibi antik kentlerdeki tapınakların etkileyici mimarisi, tarih meraklıları için kaçırılmaz fırsatlar sunuyor. Konum bilgisi.
31) Bozdağ Kayak Merkezi
1988’den beri İzmirlilere hizmet sunan Bozdağ Kayak Merkezi, kış dönemi üç metreyi bulan kar kalınlığı ve modern pistleri ile bölgenin tercih edilen kayak merkezleri arasında. İzmir’in Uludağı olarak da adlandırılan yerin Ödemiş’e uzaklığı 28 km kadar. Ancak kayak dönemi pek uzun sürmeyen bölge için en ideal kayak deneyimi Aralık ile Mart dönemi yaşanıyor. 2017’de çiğ riski nedeniyle misafir ağırlamayan kayak merkezindeki çalışmalar ve komisyon incelemeleri ile yeniden misafir ağırlamaya başladığını not edelim.
32 Nif Dağı
İzmir Körfezi’nin etkileyici doğusunda uzanan Nif Dağı, 1510 metre yüksekliğiyle doğa tutkunlarının adeta gözdesi. Antik dönemlerde “Olimpos Dağı” olarak anılan bu özel dağ, sadece doğal güzellikleriyle değil, tarihi zenginlikleriyle de misafirlerini büyülüyor. Bitki çeşitliliği ve vahşi yaşamın bir arada bulunduğu bu eşsiz mekan, tarihe tanıklık eden Karabel Geçidi’ndeki Hitit kabartmaları ve Helenistik ile Bizans dönemine ait kale kalıntılarıyla da tarih meraklıları için mükemmel bir rota sunuyor.
Dağcılık, kampçılık ya da doğa yürüyüşü gibi etkinliklere meraklıysanız, Nif Dağı sizin için ideal. Her seviyeye uygun hazırlanmış yürüyüş parkurları, adrenalini yüksek kaya tırmanma alanları ve doğayla baş başa kalabileceğiniz kamp alanlarıyla Nif Dağı, doğaseverlerin kaçırmaması gereken bir nokta. Konum bilgisi.
İzmir’in Tatil Yerleri
İzmir olur da deniz olmaz mı? :) En güzel tatil yerleri tabi ki İzmir’de. Gezi planınızı yaz aylarında yapıyorsanız bu yerlere uğramadan geri dönmeyin. İzmir’de denize, güneşe ve kuma doyamayacaksınız.
1) Çeşme Alaçatı
Yaz sezonu ile oldukça kabalık bir semte dönüşen Alaçatı’nın en önemli özelliklerinden biri, rüzgar sörfünün ve yamaç paraşütünün yapıldığı en iyi yerlerden biri olması. Burada, dar cadde ve sokaklar arasına inşa edilen taş evlerin gölgesinde gezmek muhteşem. Yel değirmenlerinin olduğu yerde çay keyfi, mavi bayraklı plajlarında yüzme deneyimini yaşamak için en iyi dönem mayıs. Böylece çok da kalabalıklaşmadan Alaçatı’nın en iyi yerlerini gezme şansınız olur. Ayrıca, Çeşme’nin merkezi de gezilecek yerler arasında. Uzun sahili, lüks balık restoranları ile misafirlerini bekleyen Çeşme’nin eşsiz plajları ve koylarında yüzme fırsatını değerlendirmelisiniz. Buradaki plaj ve koyları ele aldığımız makalemizi mutlaka okuyun.
2) Ilıca Plajı – Çeşme
Çeşme merkezi gezdikten sonra Ilıca plajına uğramadan Çeşme’yi terk etmeyin. Dünya’nın sayılı plajları arasında gösterilen Ilıca plajı sakin denizi ile Çeşmelilerin ve ilçeyi ziyaret edenlerin uğrak noktası. Buranın en büyük özelliği ise, denize karışan doğal kaplıca suları. Bu nedenle Ilıca plajındaki su sıcaklığı diğerlerine göre çok daha farklı. Su sıcak olduğundan dolayı erkenden başlayan deniz sezonu geç biter.
3) İzmir Foça
İzmir’in en meşhur ilçelerinden biri Foça, kendisine has doğa ve etkinlikleri ile bilinir. Sakin bir yüzme keyfi için tercih edilebilecek adreslerden biri, Foça’dır. Ayrıca, kültürel bir gezi için de Foça’ya uğramak gerekir. Çok eski medeniyetlerden kalma kaleler, antik kentler, müzeler ve tarihi konaklar… Siren kayalıkları, Sazlıca kamp alanı ve frigya tepesi de Foça’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.
Antik dönemlerde bölgede sıkça görülen foklardan esinlenerek adını alan Foça, İzmir’in sadece 70 kilometre uzağında bir tatil cenneti olarak karşımıza çıkıyor. Çandarlı ile İzmir Körfezi’nin kucaklaştığı bu yarımada, doğal limanıyla tarihsel süreçte stratejik bir değere sahip olmuştur. Günümüzde Foça, beyaz badanalı evleri, sahil şeridini süsleyen rengarenk balıkçı tekneleri, huzur veren kafeleri ve deniz kıyısındaki yürüyüş yollarıyla ziyaretçilerini büyülemekte.
M.Ö. 500’lü yıllarda yapılan Athena Tapınağı, Anadolu’nun en eski antik tiyatrosu ve Cenevizliler tarafından dikilen Beş Kapılar Kalesi gibi tarihi zenginlikleri ile Foça, İzmir’in kültürel mirasının da bir parçası. Foça, ikiye bölünerek Eski Foça ve Yeni Foça olarak anılmakta. Ayrıca, Akdeniz foklarının sığınağı olan Foça, tarihi taş evleri ve sıcak balık restoranlarıyla İzmir gezginlerinin favori duraklarından biri haline gelmiştir.
Foça’ya geldiğinizde, bu şirin ilçede konaklama fikri aklınızdan geçecek; bu konuda sizi uyaralım. Farklı konseptlere uygun otel seçeneklerinin yanı sıra, butik otel deneyimi de yaşayabilirsiniz. Bir sahil turunun ardından, muhteşem bir Foça gün batımını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Ardından, taze ve leziz bir balık ziyafetiyle gününüzü taçlandırabilir, gece sokaklarında düzenlenen eğlencelere katılabilirsiniz. Eğer tarihi keşiflerden hoşlanıyorsanız, Foça’nın Pers Mezar Anıtı’nı ziyaret etmenizi öneririz. Foça, hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi dokusuyla İzmir’in incisi olarak sizleri bekliyor.
4) Sazlıca Plajı
Ege’nin incisi Foça’nın kristal berrak sularla bezeli Sazlıca Plajı, yaz tatilinizi renklendirecek eşsiz bir güzellik sunuyor. Eski Foça ile Yeni Foça’nın tam ortasında konumlanmış bu muhteşem plaj, aslında üç ayrı minik kumsalın kucaklaşmasıyla meydana geliyor.
Özellikle yaz aylarında denizin serin suları, soğuk su hayranlarını kendine çekiyor. Burası, sıcak yaz günlerinde bile denizin serinliğini koruyarak, doğal bir ferahlık sunuyor. Foça’nın bu gizli cennetine şehir içi minibüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Plajın çevresi, misafirlerine konforlu bir konaklama ve lezzetli yemek deneyimi sunan turistik tesislerle donatılmış. Ancak Sazlıca’nın sadece güzel kumsalı ve serin sularıyla değil, aynı zamanda zengin su altı yaşamıyla da ünlü olduğunu belirtmekte fayda var. Bu çeşitlilik, dalış severler için bulunmaz bir fırsat. Hem profesyoneller hem de amatörler için dalış turları organize ediliyor. Denizin altındaki bu renkli dünyayı tüplü ya da tüpsüz dalışlarla keşfedebilirsiniz. Konum bilgisi.
5) Sığacık
Ege Denizi’nin incisi İzmir’in Seferihisar ilçesine sadece 5 km uzaklıkta yer alan Sığacık, yıllarca bir balıkçı köyü olarak huzurlu bir yaşam sürdürdü. Ancak son zamanlarda popülerliğini artırarak, Ege’nin en gözde tatil destinasyonlarından birine dönüştü. Turkuaz mavisi sularının yanı sıra rengarenk teknelerle süslü limanı, organik ürünlerin tezgahlarda sergilendiği pazarları ve lezzetli Ege mutfağını yansıtan restoranlarıyla Sığacık, unutulmaz bir tatil deneyimi sunar.
İzmir’de mutlaka görülmesi gereken arnavut kaldırımlı dar sokakları, rengarenk çiçeklerle bezeli evleri ve tarihi kale surları arasında adeta bir zaman yolculuğuna çıkacaksınız. Sığacık Kalesi etkinlikleri, uluslararası festivalleri ve Akkum Plajı gibi kristal berraklığındaki plajları ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Ege’nin en ünlü pazarlarından biri olan Sığacık Pazarı’nda organik lezzetleri deneyimlemekten kendinizi alamayacaksınız.
Sığacık’ın sembolü salyangozdur. Bu sakin ve huzurlu beldede zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Eğer sokak lezzetlerine meraklıysanız, gözlemelerini tatmadan dönmemelisiniz. Ahşap detaylarıyla bezenmiş tarihi evlerinin önünde fotoğraf çekilirken, Ege’nin eşsiz atmosferini hissedeceksiniz. Pazar günleri, Kaleiçi Pazarı’nda organik alışveriş yapmanızı kesinlikle öneririz; kalabalık olsa da deneyimlenmesi gereken bir atmosfere sahip. Konum bilgisi.
6) Dikili
Dikili İzmir merkezine 116 km uzaklıkta yer alan bir tatil beldesi. Daha çok kampçılar ve sakin bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler tarafından tercih edilen rota. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, mavi bayrağa sahip birden fazla halk plajı var. Sakin koyları ile dinlendirici bir tatilin keyfini sürmek isteyenler açısından ideal. Gün batımının en iyi görüldüğü yerlerden biri. Karşısında da Midilli adası yer alıyor. Dikili de mutlaka görülmesi gereken rotanın ise Aşıklar Şelalesi olduğunu not edelim.
Not: Dikili hakkında daha fazla bilgi için; Dikili gezilecek yerler listemizi ve Plaj ve koylarını merak ediyorsanız da Dikili Plajları ve Koyları için oluşturduğumuz gezi yazılarımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
7) Killik Koyu
İzmir’in Dikili bölgesindeki Killik Koyu, adeta bir tropik ada atmosferi sunarak İzmir’in henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş doğal cennetlerinden biri haline gelmiştir. Bu muhteşem koyun bembeyaz kumsalları ve cam gibi berrak denizi, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Killik Koyu’nun ismini aldığı beyaz kayaçlar, denizle birleşerek eşsiz bir manzara oluşturuyor.
Özellikle sığ sularının sunduğu güvenli yüzme alanıyla Killik Koyu, çocuklu ailelerin ve yeni yüzme öğrenenlerin tercih ettiği bir bölge. Denizde yüzerken etrafınızdaki canlı renkleriyle dikkat çeken balıkların eşlik ettiği bu koy, huzurlu ve saklı bir deneyim arayanları bekliyor. Dikili merkezden kolay ulaşım imkanıyla bu doğa harikasına erişim oldukça kolay. Ayrıca, Killik Koyu’nun su altı zenginlikleri, dalış tutkunları için de cazip bir rotayı beraberinde getiriyor. Dalış sporuna ilgi duyanlar için koyda organize edilen tüplü ve tüpsüz dalış turlarına katılarak denizin derinliklerindeki güzellikleri keşfedebilirsiniz. Konum bilgisi.
8) Ödemiş
İzmir’in tarihi dokusuyla ön plana çıkan, ancak aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir bölgesi var: Ödemiş. İzmir merkezinden 113 kilometre uzaklıkta yer alıp, deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte konumlanan bu eşsiz yayla, M.Ö. 11. yüzyıla dek uzanan köklü tarihiyle biliniyor. Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bu bölge, Tunç Çağı’ndan başlayarak birçok döneme ev sahipliği yapmıştır.
Bozdağ’ın eşsiz manzaralarıyla birleşen Ödemiş, kestane ve çam ormanlarının kucak açtığı bir doğa cennetidir. Özellikle doğa sporlarına ilgi duyanlar için bölgedeki Bozdağ, adeta bir macera parkuru gibidir. Yaz sıcaklarında bile ferah bir atmosfere sahip olan Gölcük Yaylası, doğanın kalbinde huzurlu anlar yaşamanızı sağlar. Ayrıca, antik çağlardan kalma izleriyle Güllüce Köyü, tarih ve doğanın iç içe geçtiği bir bölge olarak dikkat çeker.
Ödemiş’in dar sokakları, Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerini sunar. Taş döşeli sokaklarda yürürken, tarihi konaklar, eski camiler ve hanlar arasında kaybolabilir, fotoğraf makinenizle unutulmaz kareler yakalayabilirsiniz. Ödemiş, hem doğaseverlerin hem de tarih meraklılarının rotalarında olması gereken bir İzmir harikasıdır. Konum bilgisi.
9) Urla
İzmir’in merkezine yaklaşık 38 kilometre mesafede bulunan ve zengin tarihine paralel bir doğal güzellikle bezeli Urla, turistik cazibe merkezlerinin başında geliyor. Antik dönemlerden günümüze uzanan tarihiyle, özellikle zeytinyağı üretimi konusunda antik çağların merkezi olmuş bir ilçedir. Bu geleneği sürdürerek, günümüzde de Urla, zeytinlikleriyle meşhurdur.
Modern turistik olanaklarla doğal atmosferini başarılı bir şekilde harmanlayan Urla, ziyaretçilerine birçok alternatif sunuyor. Urla yat limanı, lüks otelleri, hareketli gece hayatı ve elbette nefes kesen plajları ile tatilcilerin vazgeçilmezi. Bununla birlikte, doğaseverler için 12 Adalar ve İzmir Körfezi manzarası eşliğinde harika yürüyüş rotaları da mevcut. Urla Sanat Sokağı, el yapımı ürünleri ve antik eserleriyle adeta bir açık hava müzesini andırırken, Malgaca Pazarı yerel lezzetleriyle damakları şenlendiriyor. Melengeç, Altınköy, Demircili gibi mavi bayrakla ödüllendirilmiş plajlarında ise denizin tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz.
Gezginlere tavsiyemiz, Urla’nın eşsiz hediyelik eşya dükkanlarını keşfetmeleri. Leziz tatlılarından deniz mahsullerine kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip olan ilçede, ailenizle birlikte unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Özellikle Balıklıova Köyü’nde yer alan Sezer’in Yeri, yöresel lezzetleri deneyimlemek için ideal bir nokta. Konum bilgisi.
10) Delikli Koy
Çeşme’nin doğal güzellikler arasında parlayan yıldızı Delikli Koy, doğanın binlerce yıl süren oyunu sonucunda rüzgâr ve dalga etkisiyle şekillenen kaya oluşumlarıyla adeta bir tablo gibi karşımıza çıkıyor. Alaçatı’nın yanı başında, adını devasa kaya içerisinde zamanla oluşan doğal delikten alan bu benzersiz koy, suyunun kristal berraklığıyla balıkları dahi ayırt edebileceğiniz bir deniz deneyimi sunuyor.
Koyun etkileyici kaya manzaraları, doğanın korunmuş güzellikleri arasında mükemmel fotoğraf kareleri yakalamak isteyenler için ideal. Fakat Delikli Koy sadece görsel bir şölen değil; aynı zamanda tekne turları, dalış maceraları ve doğa yürüyüşleriyle de aktif turizme ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, bu harika doğa parçasının etrafında bulunan kamp alanlarında çadır kurarak doğanın kucağında huzurlu bir gece geçirmenin tadını çıkarabilirsiniz. Öyle ki, bu eşsiz manzarasıyla birçok turizm dergisine kapak olan koy, Çeşme’de ziyaret edilmesi gereken en özel noktalardan biridir. Konum bilgisi.
11) Mordoğan
Karaburun Yarımadası’nın eşsiz köşelerinden biri olan Mordoğan, adeta mor renklerle bezenmiş bir doğa harikası. 70’ten fazla çeşidiyle burada sergilenen mor çiçekler, beldede bulunduğunuz her anı bir tabloya dönüştürüyor ve beldenin ismine ilham kaynağı oluyor. Kristal berraklığındaki denizi, bakir koyları ve zengin turizm imkanlarıyla Mordoğan, doğa ve deniz tutkunlarının uğrak noktasıdır.
Yemyeşil doğasının içinde sahile nazır butik oteller, aile işletmesi pansiyonlar ve konforlu apart otellerde konaklayarak Mordoğan’ın huzurlu atmosferini derinlemesine hissedebilirsiniz. İzmir gezilecek yerler içinde özellikle Ayıbalığı Koyu, bölgenin kristal sularına sahip en güzel koylarından biri. Ayrıca Ardıç Plajı, Kocakum Plajı ve Manal Koyu, denizin mavisine doyamayacağınız diğer duraklarınız olmalı. Eğer doğanın içinde bir macera arayışındaysanız, Mordoğan’dan başlayıp Karaburun Yarımadası’nı saran doğa yürüyüşleri ve tekne turlarıyla bölgenin gizli kalmış tarihine ve doğal güzelliklerine tanık olabilirsiniz. Konum bilgisi.
12) Aya Yorgi Koyu
Türkiye’nin en etkileyici koylarından bir tanesine ev sahipliği yapan Çeşme, Aya Yorgi Koyu ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Bu özel koy, neredeyse hiç rüzgar almamasıyla biliniyor, bu da denizinin sakin ve kristal berraklığında olmasını sağlıyor. Hemen bir özel havuzu andıran bu eşsiz deniz, yazın keyfini çıkarmak için ideal bir yer.
Aya Yorgi Koyu, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda renkli sosyal yaşantısıyla da dikkat çekiyor. Şık plaj kulüplerinden eğlenceli gece mekanlarına, lüks otellerden DJ performanslarına kadar her şey burada bulunuyor. Özellikle genç ziyaretçiler için sahil partileri ve canlı müzik etkinlikleri koyun popülerliğini artırıyor. Çeşme ve Alaçatı’dan düzenli olarak minibüs seferleri ile koya ulaşmak son derece kolay. Gündüzü denizin tadını çıkararak, geceyi ise enerjik partilerle geçirmek isteyenler için Aya Yorgi Koyu, Çeşme’nin vazgeçilmez noktalarından biri olmaya aday. Konum bilgisi.
13) Altınkum Plajı (Goldensand Beach)
Çeşme’nin, hatta tüm Ege’nin en gözde plajlarından biri olan Altınkum Plajı, Çeşme’nin merkezine yalnızca 10 dakikalık bir mesafede bulunuyor. 150 metre uzunluğa ve 15 metre genişliğe sahip bu şirin plaj, adını altın rengi kumlarından alıyor. Mavi bayraklı bir plaj olan Altınkum, berrak ve masmavi sularıyla da göz dolduruyor. Özellikle çocuklu aileler için sığ ve güvenli yapısıyla ideal bir seçenek sunuyor.
Altınkum’un altın kumları kadar dikkat çeken bir özelliği de serin suları. İzmir bölgesinde en soğuk deniz sularından birine sahip olan bu plaj, yazın kavurucu sıcaklarında serinletici bir mola için mükemmel bir seçenek. Plajın hemen yanı başında çeşitli işletmeler, butik oteller ve su sporları imkanları mevcut.
Altınkum’da güneşin ve denizin tadını çıkardıktan sonra leziz bir öğle yemeği için pek çok seçenek bulunuyor. Plajın etrafı kaliteli restoranlar, kafeler ve barlarla çevrili. Popüler bir turistik nokta olması nedeniyle fiyatlar biraz daha yüksek olabilir. Ancak deneyim, harcadığınız paraya değer. Özellikle yaz aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, park sorunu yaşamamak için erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederiz. Konum bilgisi.
14) Pırlanta Plajı
Çeşme’nin kalbinde, sadece 10 kilometre uzaklıkta parlayan bir hazine bulunuyor: Pırlanta Plajı. Bu benzersiz plaj, İzmir bölgesinin en prestijli sahillerinden biri olarak biliniyor. Adını, güneş ışığında parlayan ince kumlarından alan bu özel plaj, 200 metrelik sığ alanıyla özellikle çocuklu aileler için ideal bir seçim sunuyor.
Doğal bir sit alanı olarak koruma altında olan Pırlanta Plajı, Ege’nin el değmemiş doğal güzelliklerini yansıtan ender mekanlardan biri. Bu özellik, plajın 500 metrelik şeridinde doğanın tüm harikalarını deneyimlemenize olanak tanıyor. Pırlanta Plajı’nın dalgasız ve rüzgarsız yapısı, ailelerin yanı sıra denizde huzurlu bir gün geçirmek isteyenler için de mükemmel bir seçenek oluşturuyor. Konum bilgisi.
15) Mimoza Koyu
İzmir’in doğal güzelliklerle dolu Karaburun ilçesinde, şehir merkezinin yaklaşık 104 kilometre uzağında yer alan Mimoza Koyu, bölgenin huzurlu sığınaklarından biri olarak tanınıyor. Kristal berraklığındaki denizi ve hafif çakıl taşlarıyla bezenmiş plajı, ziyaretçilere doğayla iç içe, sakin bir deniz keyfi vaat ediyor.
Birçok popüler deniz kenarı destinasyonunun aksine, Mimoza Koyu, yaz aylarında bile kalabalıklardan uzak, sakin bir atmosfere sahip. Bu huzurlu ortam, doğa severler için adeta bir meditasyon alanı oluşturuyor. Koyun etrafında düzenlenen tekne turlarıyla çevre koyları ve adacıkları keşfetmek mümkün. Aynı zamanda, bölgenin doğal güzelliklerini yürüyerek keşfetmek isteyenler için doğa yürüyüş rotaları da bulunmaktadır. Mimoza Koyu’ndaki tesis, ziyaretçilere güneş şemsiyesi, şezlong gibi deniz keyfi için gerekli olanakları sunmanın yanı sıra, atıştırmalıklarla da enerjilerini tazelemelerine yardımcı oluyor. Konum bilgisi.
16) Bodrum Koyu
Karaburun Yarımadası’nın kristal berraklığındaki suları ve eşsiz manzaralarıyla ünlü Bodrum Koyu, bölgenin en büyüleyici doğal güzelliklerinden biridir. Ince taneli çakıl taşlarına sahip geniş sahil şeridi, turkuaz renkli denizi ve panoramik yarımada görüntüsüyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Deniz altı yaşamının zenginliği, Bodrum Koyu’nu su sporları ve deniz aktiviteleri için ideal bir destinasyon haline getiriyor. Bölgedeki balık çeşitliliği, tekne balıkçılığına ilgi duyanları olduğu kadar, şnorkel ile dalmayı ve doğal habitatında balıkları gözlemlemeyi sevenleri de cezbetmektedir.
Bodrum Koyu, deniz kenarında güneşlenmek ve serin sularında yüzmenin keyfini sürmek isteyenler için şezlong ve şemsiye kiralama imkanı sunan tesislere ev sahipliği yapmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bu koy, Karaburun ilçesine sadece bir taş atımı uzaklıkta olup, minibüsler aracılığıyla kolaylıkla erişilebilmektedir. Bodrum Koyu, Karaburun’un doğal cennetlerinden biri olarak kesinlikle İzmir listenizde yer almalı. Konum bilgisi.
17) Kargacık Koyu
İzmir’in Menderes ilçesine bağlı olan Kargacık Koyu, Ege’nin masmavi sularının eşsiz güzellikleriyle birleştiği bir noktada yer alıyor. Denizinin berraklığı ve renk zenginliği ile ziyaretçilerini büyüleyen bu koy, çevresini sarmalayan zeytin ve çam ağaçlarının verdikleri huzurlu atmosferiyle de adeta bir tatil cenneti sunuyor.
Bu doğal güzelliklerle bezenmiş koyda, ince kumlu sahil şeridi boyunca konforunuz için hizmet veren işletmeler bulunuyor. Şezlong ve güneş şemsiyesiyle donatılmış bu sahil, güneşin tadını çıkarmanız için ideal bir alan. Ancak Kargacık Koyu sadece güzellikleriyle değil, aynı zamanda lezzetleriyle de öne çıkıyor. Bölgedeki balık restoranları, taptaze deniz ürünleriyle damak zevkinize hitap ederken, butik oteller ise konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor. Konum bilgisi.
18) Siren Kayalıkları
İzmir’in tarihi ve doğal güzelliklerle dolu Foça ilçesinin gizli hazinelerinden biri de şüphesiz Siren Kayalıkları’dır. Bu kayalıklar, sadece eşsiz formasyonları ve Kapadokya’nın benzersiz manzaralarını anımsatan görüntüsüyle değil, aynı zamanda rüzgarın estiğinde çıkardığı mistik seslerle de dikkat çeker.
Siren Kayalıkları, adını Yunan mitolojisinden almıştır. Bu kayalıkların efsanevi deniz yaratıklarının evi olduğuna dair hikayeler yüzlerce yıldır anlatılagelmiştir. Homeros’un epik anlatısı Odysseia’da bahsedilen, başları kadına benzeyen, ancak kuş benzeri bedenlere sahip olan bu yaratıkların, denizcileri büyüleyen sesleriyle gemilere doğru çekip, onları tehlikeli sularda mahveden sirenler olduğuna inanılır. Bu etkileyici kayalıklarda, doğanın zamanla yarattığı olağanüstü şekilleri ve sesleri deneyimleyebilirsiniz. Konum bilgisi.
19) Kalemlik
İzmir’in Menderes bölgesinde, Özdere yakınlarında yer alan Kalemlik, Ege’nin berrak sularının çam ormanlarıyla kucaklaştığı bir doğa harikası. 22 hektar genişliğindeki bu yeşil cennette, kızılçam ve meşe ağaçlarının gölgesinde, çadırla ya da konforlu bungalovlarla kamp yaparak şehrin stresinden uzaklaşabilirsiniz.
Bölge, hem Ege’nin popüler tekne gezileri hem de dalış turları için vazgeçilmez bir durak. Ancak Kalemlik’in asıl cazibesi, turkuaz renkli denizinin kıyısında uzanan sakin plajı. Burada, Ege’nin serin sularında yüzerek ya da geniş sahil şeridinde güneşlenerek, kalabalıklardan uzak bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.
İzmir’in merkezinden sık sık Kalemlik’e sefer düzenleyen minibüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na sadece 50 km uzaklıktaki bu doğa cenneti, yıl boyunca yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Alanda bulunan markette temel ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilir; ve özellikle bölgenin ünlü Başkan Restoran’ında, yöresel lezzetlerle bezenmiş bir sofranın başında, ailenizle unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Eğer doğanın kucağında, huzurlu bir tatil arayışı içerisindeyseniz, Kalemlik sizi bekliyor! Konum bilgisi.
20) Özdere
Menderes’e bağlı bir belde olan Özdere, İzmir merkezinden 70 kilometre uzaklıkta, Ege kıyısında bulunmaktadır. 40 kilometreye yayılan eşsiz sahil şeridi, yaz aylarında beldeyi bir tatil cennetine dönüştürüyor. Yaz aylarında nüfusun 10.000’den 100.000’e fırladığı bu beldede, denizin mavisinden tarihin derin izlerine kadar birçok şeyi keşfedebilirsiniz.
Özellikle Kalemlik Plajı, ince kumuyla deniz tutkunlarının gözdesi. Ancak Özdere sadece plajlarıyla değil, aynı zamanda zengin tarihi ve kültürel mirasıyla da dikkat çekiyor. Özdere Gece Pazarı’nda yerel ürünlerle dolu tezgahlar, Ege’nin en özgün lezzetlerini tatma fırsatı sunarken; Kolophon Antik Kenti, bu bölgenin tarihi zenginliğini yansıtan yapılarıyla büyülüyor.
Ancak beldenin tarihle olan bağlantısı sadece bu değil; Klaros Antik Kenti’nde bulunan Apollon ve Artemis Tapınakları, ziyaretçilere antik çağların ihtişamını yaşatıyor. Denizin serin sularında yüzmek ve tarihin büyüsüne kapılmak isteyenler için Özdere’nin birçok plajı ve koyu mevcut; Çukuraltı Plajı, Maydanoz Koyu ve Zindancık Koyu gibi popüler mekanlar buna örnek. Ayrıca, doğaseverler ve kampçılar için de Kalemlik Orman Kampı, İzmir gezilecek yerler arasında kaçırılmaması gereken bir güzel bir park. Konum bilgisi.
İzmir’de Nerede Neler Yenir?
İlk önce bu konu çok kapsamlı o yüzden bir kaç mekan ile bunu geçiştirmek istemedik. Hangi bölgelerde neler yenir tek tek anlatmak istedik. O zaman hızlıca yemek yerleri hep beraber biz göz atalım.
1) Kısaca İzmir’in Yemek Tarihi
İzmir ile özdeş hale gelen ve hemen hemen herkesin duyduğu ancak sadece İzmir’de tadabildiği hamur işi boyozdur. Daha çok kahvaltıda tüketilen ve yumurta ile oldukça harika bir ikili olan boyoz ile bir kahvaltı yapmadan asla İzmir’i terk etmeyin. Bir de, günün ilerleyen vakti için İzmir’e has kumrunun da tadına bakılabilir. Yine şehirle özdeşleşen lezzetlerden biri de, lokma. İzmir’i gezerken herhangi bir sokakta ücretsiz lokma dağıtılan bir araç görmeniz mümkündür. Hemen sıraya girip, nasibinize düşeni lokmayı almaktan asla çekinmemelisiniz.
2) İzmir’in En İyi Balık Restoranları
İzmir’in kendine has bir mutfağı olsa da balık ve bir birinden lezzetli mezeleri elbette herkes için vazgeçilmez. Biz de durmadık İzmir’in en iyi balık restoranlarını bir liste haline getirdik.
3) Alsancak Kordon’da Ne Nerede Yenir?
Eşsiz lezzetlerin buluştuğu yerlerden bir tanesi. Genelde cafe ve hamburger ağırlıklı ve geleneksel lezzetlerde en sahipliği yapan Kordon özellikle akşam saatlerinde oldukça canlı. Burayı daha yakından tanımak isterseniz. Kordon’da ne nerede yenir? konumuza mutlaka bir göz atın.
4) Kemeraltı Çarşısı’nda Ne Yenir?
Gezinizin yönünü Kemeraltı çarşısına çevirdiyseniz iştahınızı kabartacak mekanları ile burada yemek yemeden ayrılmayacaksınız. Çorbacılar, kumrucular, ev yemekleri hımmm benim bile yazarken karnım açıktı. :) O zaman hızlıca İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda ne yenir? bir göz atalım.
5) İzmir’de Deniz Manzaraları Restoranlar
İzmir bölgesinde sadece bu mekanlar yok tabi ki. İzmir’de deniz manzaralı mekanlar da bir o kadar keyifli bir o kadar da eşsiz. Anılarınız ölümsüzleştirecek birbirinden fazla mekanı ayrı bir makale konusu, o yüzden bu listemize de bir göz atmayı unutmayın.
Uzun bir yazı oldu ama İzmir’de gezilecek yerler neresi denildiğinde artık örnek göstereceğiniz bir yol haritası var elinizin altında. Bu listeyi hazırlamak oldukça emek aldı, umarım siz okuyucularımıza ufak da olsa bir kaç fikir verebilmişizdir. Geziniz daim olsun efendim. Bir başka yazıda görüşmek üzere mutlu kalın ve yorum yapmayı unutmayın. :) Hatalarımız olduysa şimdiden affola.
6) İzmir’de Kamp Yapılacak Yerler
İzmir’e ziyaret edenler ve ekonomik konaklama arayanlar için İzmir kamp alanları mükemmel bir seçenek olabilir. Hem uygun maliyetli hem de doğa ile iç içe bir tatil fırsatı sunan bu alanlar, keyifli bir deneyim arayanlar için idealdir. Eğer doğa ile baş başa, hem cebinize hem de ruhunuza hitap eden bir tatil arayışındaysanız, bu listemize de kesinlikle bir göz atmalısınız.
Uzun bir yazı oldu ama İzmir’de gezilecek yerler neresi denildiğinde artık örnek göstereceğiniz bir yol haritası var elinizin altında. Bu listeyi hazırlamak oldukça emek aldı, umarım siz okuyucularımıza ufak da olsa bir kaç fikir verebilmişizdir. Geziniz daim olsun efendim. Bir başka yazıda görüşmek üzere mutlu kalın ve yorum yapmayı unutmayın. :) Hatalarımız olduysa şimdiden affola.